Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemyslí na peniaze. Cez KHL sa chcem posunúť k snom, vraví Virta

Do Bratislavy prichádza s vizitkou tretieho najproduktívnejšieho hráča TPS Turku vo fínskej Liige. Patrik Virta (22) by mohol podľa slov trénera Vladimíra Országha hrávať v prvom alebo druhom útoku Slovana v v Kontinentálnej hokejovej lige.

24.07.2018 20:15
Virta Slovan Foto: ,
Patrik Virta na tréningu Slovana.
debata

„Minulá sezóna nebola z môjho pohľadu zlá, ale v Bratislave chcem ukázať, že sa môžem ešte zlepšovať,“ tvrdí mladý Fín.

Prečo ste sa z domácej súťaže presunuli práve do Slovana?

Hlavný dôvod je, že chcem urobiť ďalší dôležitý krok v kariére. Túžim sa posunúť bližšie k NHL, o ktorej ešte stále snívam. Samozrejme, láka ma aj možnosť vyskúšať si niečo nové. Tri roky som hral v TPS, chcem sa posunúť ako hokejista i človek. Sám sebe túžim dokázať, že mám na najlepšiu ligu v Európe.

Fínski hokejisti sa skôr snažia dostať do NHL priamo z Liigy. Prečo ste si zvolili KHL?

Nie je to tradičná cesta, ale po porade s agentom sme sa dohodli, že pre mňa by to mohol byť správny smer. Potrebujem odohrať jeden vydarený rok v KHL, to by mi v mojich ambíciách pomohlo. Bolo by skvelé, keby si ma v KHL všimli aj tréneri národného tímu a odohral by som nejaké zápasy za reprezentáciu. KHL je kvalitnejšia liga a zápasy sú náročnejšie.

Sledovali ste doteraz KHL?

Videl som niekoľko stretnutí Jokeritu v Helsinkách a mám prehľad, komu sa ako darilo. Viem, že v KHL je veľa šikovných a kvalitných hokejistov.

Netúžili ste ju okúsiť práve v drese Jokeritu?

S vedením Jokeritu sme neboli v kontakte. Zaujímali sa o mňa viaceré tímy, ale Slovan je dobrá voľba – kvalitný tím, navyše sídliaci v Európe. Cítim dobrú šancu vybudovať si dôležitú pozíciu v tíme a tráviť na ľade veľa času. Počul som, že Bratislava je pekné mesto. V Rusku som párkrát bol a myslím si, že žiť na Slovensku bude o čosi jednoduchšie.

Nemáte problém dorozumieť sa?

Všetci v tíme hovoria po anglicky a zatiaľ sa medzi chalanmi cítim fajn. Nevedel som, čo očakávať. V Rusku by to bolo asi s dorozumievaním náročnejšie. Počas tréningov hovorí tréner Országh najmä po slovensky, ale asistent Robo Petrovický mi všetko hneď preloží, takže nemám problém.

Patrik Virta na tréningu Slovana. Foto: Pravda, Ivan Majerský
virta slovan Patrik Virta na tréningu Slovana.

Navštívili ste v minulosti Bratislavu alebo Slovensko?

Bol som v Bratislave pred troma rokmi s národným tímom do 20 rokov. Nemali sme veľa voľného času, ale zašli sme do centra a pozreli sme si aspoň trošku z mesta. Teraz si to vynahradím.

Máte nejaké informácie, čo vás v Bratislave čaká?

Zo spoločného pôsobenia v HPK spred troch sezón poznám Mareka Viedenského. V pondelok sme spolu hovorili a Marek vravel, že Bratislava je skvelé miesto na pôsobenie, oveľa lepšie ako niekde ďaleko na východe Ruska. Odporučil mi, aby som si našiel bývanie pri štadióne, nech to mám blízko na tréningy aj zápasy.

Čo viete o mužstve?

Viem, že Slovan už dlhšie pôsobí v KHL. Pozrel som si súpisku, páči sa mi atmosféra v kabíne. Viem, že klub mal v posledných rokoch finančné problémy, ale nebojím sa toho. Som mladý chalan a nemyslím teraz primárne na peniaze. Potrebujem len, aby som mal z čoho žiť (s úsmevom). Očakávam, že všetky problémy z minulosti sa vyriešia a všetko bude fungovať.

Aký ste typ hokejistu?

Som ofenzívny hráč. Snažím sa tráviť čo najviac času v útočnom pásme a vytvárať šance pre mužstvo. Minulá sezóna nebola zlá – povedzme priemerná – ale môžem sa ešte zlepšovať. Nazbieral som dosť bodov, azda ich bude teraz ešte viac.

Aký je váš hlavný cieľ pre sezónu?

Zlepšovať sa každým zápasom. Budem na tom tvrdo pracovať. Chcem strieľať góly a pomáhať mužstvu víťaziť.

Vlani vás draftoval New York Rangers v siedmom kole. Akú šancu si dávate, že si raz v zámorí zahráte?

Jasné, že by som si rád zahral v NHL. Túžim zistiť, kam to až môžem v hokeji dotiahnuť. Nikdy neviete, ako to dopadne, ale musíte sa pokúsiť splniť si vlastné sny. Rangers ma teraz nevolali do kempu. Tvrdia, že pôsobenie v KHL je pre mňa dobrá šanca a mám ju využiť, zlepšiť sa a možno ma na budúci rok zavolajú. Zatiaľ so mnou každé leto komunikovali, chcú mať prehľad, kde som, čo robím a ako sa mi darí.

Čo by vás potešilo viac – štart v NHL alebo v seniorskej reprezentácii?

Povedal by som, že NHL je najviac, čo môže hokejista dosiahnuť, ale zahrať si za svoju krajinu je nádherné. Ideálne by bolo, samozrejme, vyskúšať si oboje. V mládežníckych výberoch som reprezentoval, ale ani raz som sa nedostal na svetové šampionáty.

Pred dvoma rokmi ste sa nedostali do záverečnej nominácie na juniorské MS. Ako ďaleko ste od nej boli?

Vyradili ma v poslednej várke pred štartom MS. Bol som veľmi smutný, bolo to nepríjemné. Chalani získali zlato, čo moje sklamanie ešte zvýraznilo. Bolo by úžasné byť tam s nimi. Mali sme vynikajúci tím, ktorý si to zaslúžil. Výsledok však naznačuje, že tréner sa rozhodol správne, keď si vybral iných hráčov. Teraz som už mentálne silnejší. Chcem dokázať, že aj ja mám na to hrať na najvyššej úrovni.

Vie taká nepríjemná skúsenosť mladému hráčovi i pomôcť?

Určite, i keď v tej chvíli je to extrémne nepríjemné. Naozaj som vtedy nebol pripravený na top úroveň a musel som sa výrazne zlepšiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Patrik Virta