Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Široký: Naša cesta? Mladí a draví Slováci

Pracujú na príchode nového investora a postupne začínajú skladať mužstvo pre budúcu sezónu. Člena predstavenstva hokejového Slovana Juraja Širokého ml. neteší, že bývalý generálny manažér Patrik Ziman podal výpoveď.

30.05.2018 23:00
Široký Slovan KHL Országh Foto: ,
Nový tréner Slovana Vladimír Országh a člen predstavenstva Juraj Široký ml.
debata (6)

Neskrýva však, že s jeho žiadosťou o odvolanie Oldřicha Štefla nesúhlasil. „Z môjho pohľadu šlo o malicherný, až detinský spor na úrovni materskej školy. Nevedeli si k sebe nájsť cestu,“ tvrdí a k nespokojnosti fanúšikov dodáva:

„Môžeme ich presvedčiť len zložením konkurencie schopného tímu a výsledkami. Žiadne slová nám teraz nepomôžu.“

Prečo ste nepodporili Patrika Zimana v snahe odvolať Oldřicha Štefla?

Nesúhlasil som s jeho návrhom a ani formou. Nemyslím si, že práca, ktorú Štefl odvádza, je taká zlá, aby sme sa ho mali zbaviť. Patrikovi som povedal, aby počkal na otca, ktorý je hlavný akcionár. Interný spor narúšal chod klubu. Vyzeralo to, akoby sme skladali dve mužstvá. Nezhody medzi oboma narastali, čo vyústilo až v Patrikov koniec. Tím musí ísť ďalej, prišiel tréner Vladimír Országh i prví hráči Lamper, Grman a brankári Čiliak so Štěpánkom, čo je zásluha Olina Štefla. Mojou úlohou je, aby som v najbližšom období zabezpečil klub po finančnej stránke, aby sme sa zbavili dlhov.

Ohrozí Zimanov odchod prílev peňazí do klubu?

Žiadna transakcia ani rokovania nie sú stopnuté. Musím, povedať, že Patrik odišiel korektne a svoju agendu nám odovzdal. Rozišli sme sa v dobrom.

Fanúšikovia vnímajú situáciu negatívne. Čo s tým?

Snažíme sa všetci robiť svoju robotu tak, aby ľudia videli, že to myslíme vážne a všetci si plníme svoje úlohy. Tí, ktorí boli v klube, to vedia oceniť. Fanúšikov môžeme presvedčiť len zložením kádra a výkonmi na ľade. Bol by som nerád, keby sme prišli o priazeň fanklubu. Naši priaznivci však zatiaľ počuli len jednu stranu a druhá ich asi ani nezaujímala. Keď sa vo štvrtok osobne stretnú s Olinom, môžu konečne povedať aj to, čo mu vlastne vyčítajú. Zatiaľ som počul len, že vraj zle vyberá hráčov, s čím nesúhlasím.

Člen predstavenstva klubu HC Slovan Juraj Široký. Foto: SITA, Braňo Bibel
Juraj Široký Člen predstavenstva klubu HC Slovan Juraj Široký.

Koľko výplat ešte dlží klub hráčom?

Momentálne tri. Radi by sme ich uhradili pred začiatkom prípravy. U niektorých hráčov ide aj o požiadavku, aby podpísali s klubom novú zmluvu. Nechceme, aby sa tieto problémy opakovali. Vieme, že potrebné peniaze na Slovensku nenájdeme. Máme rozrobený príchod investora, no nechcem o tom veľa hovoriť.

Pomôže vám Gazprom?

V prípade Gazpromu nejde o investora, ale o sponzoring, ktorý sa nám podarilo vybaviť a bude pokračovať aj v budúcej sezóne. Ide o dôležitú časť rozpočtu, no potrebujeme riešiť aj ostatné – iným spôsobom.

Hovorili ste o vyrovnanom rozpočte. Čo si pod tým môžeme predstaviť?

Je to len návrh rozpočtu, v ktorom sú, samozrejme, nejaké rezervy. Pán Ziman skresal peniaze na platy hráčov o dva milióny, tým pádom je návrh vyrovnaný. No nie som úplne presvedčený, či ak urobím o dva milióny slabšie mužstvo, predám toľko pernamentiek, koľko naplánoval a či budeme mať potrebnú zaplnenosť haly.

Akú injekciu by klub potreboval na zbavenie sa dlhov?

(dlhšie premýšľa, zasmeje sa) To by som nerád presne definoval. Potrebovali by sme však aspoň tri milióny eur.

Už niekoľko sezón sa klub borí s finančnými problémami. Baví vás naďalej pracovať v tejto náročnej situácii?

Najmä preto hľadáme zahraničného investora, lebo takéto financovanie je pre našu skupinu veľmi náročné. Príjmy z lístkov a podobne sú jedna časť rozpočtu, ale gro treba doplácať z interných zdrojov. Nechceme to zažívať znova, túžime celý rok fungovať bez problémov. Hokej nás však stále baví, žijem ním celý svoj život.

Ako často debatujete o hokeji a Slovane s vaším otcom?

Vždy, keď ho vidím (smiech). Keď riešime rôzne veci v našich firmách, debata sa rýchlo presunie k hokeju a ten potom rozoberáme zo všetkých strán. Otec je veľký fanúšik Slovana a celej KHL. Urobí všetko preto, aby sa tu hrala aj naďalej.

Novým trénerom HC Slovan Bratislava sa stal... Foto: Pravda, Ivan Majersky
hokej Slovan Országh Novým trénerom HC Slovan Bratislava sa stal Vladimír Országh.

Často sa hovorí, že Slovan by mal byť základňou pre slovenskú reprezentáciu. V predošlých sezónach však hrali v tíme prím legionári. Zmení sa niečo?

Vlado Országh pozná slovenských aj českých hráčov, vie debatovať aj so zahraničnými. Vybral si mladý realizačný tím. Mužstvo chceme mať mladé, dravé a slovenské. Už máme jedného českého brankára, celkovo by malo byť cudzincov šesť až osem. Zvyšok budú tvoriť Slováci. Máme ambíciu dotiahnuť aj slovenských hráčov, ktorí sa nepresadili v zámorí podľa vlastných predstáv. S niektorými rokujeme.

Bude mať pri výbere veľké slovo tréner?

Konečné slovo musí mať ten, kto drží peňaženku. Výber hráčov nikdy nerobil jeden človek, ide o kolektívny proces. Povieme si, akých hráčov si môžeme dovoliť. Káder chceme mať zložený do začiatku prípravy, teda do polovice júla. Možno jedno alebo dve miesta ostanú otvorené.

Ziman povedal, že niektorí slovenskí hráči nechcú do Slovana kvôli Šteflovi. Neprekáža vám to?

Patrika som sa pýtal, ktorí hráči sú to, lebo takto je to len na úrovni rečí. Štefl mal konflikt s jedným agentom, ten hovorí v jeho neprospech, ale nič iné som nepostrehol. Olino s hráčmi ani veľmi neprichádza do styku. Keď je mužstvo poskladané, je jeho úlohou komunikovať s trénermi, ktorí si riadia kabínu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Juraj Široký ml.