Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ziman: Naučil som sa pokore. Ľudí neoklamete stokrát

Vo funkcii generálneho manažéra a predsedu predstavenstva hokejového Slovana vydržal len jedenásť mesiacov. Patrik Ziman (47) žiadal od majiteľa klubu ešte pred majstrovstvami sveta odvolanie športového manažéra Oldřicha Štefla.

29.05.2018 20:48
Patrik Ziman Foto: ,
Bývalý generálny manažér HC Slovan Bratislava Patrik Ziman.
debata (1)

Neuspel, a tak sa minulý týždeň rozhodol pre vlastnú výpoveď, ktorú v pondelok majoritný akcionár klubu prijal. „Stratil som potrebné nástroje a kompetencie, aby som mohol riadiť klub tak, ako považujem za správne,“ tvrdí.

Neuspeli ste so žiadosťou o odvolanie Oldřicha Štefla. Čo ďalšie vás ovplyvnilo, aby ste podali výpoveď?

Je to jeden z hlavných dôvodov, ak nie priamo hlavný. Ak chcete riadiť firmu, musíte mať na to nástroje a kompetencie. V pozícii predsedu predstavenstva a generálneho manažéra som síce potrebné kompetencie mal, ale práve týmto krokom mi neboli potvrdené. Pokiaľ chcete riadiť firmu a byť za ňu zodpovedný, musí to vyzerať trochu inak.

Bolo pre vás náročné skončiť?

Ľudsky aj manažérsky to bolo veľmi náročné. Po roku práce ešte za vami nevidieť jasné výsledky. Musíte však vedieť v správnej chvíli zvážiť všetky okolnosti ďalšieho fungovania – či práve treba sklopiť uši a pôjde to dobrý smerom alebo nie. Vyšlo mi, že by to rozhodne nebolo správne.

Bývalý generálny manažér HC Slovan Bratislava... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ziman Bývalý generálny manažér HC Slovan Bratislava Patrik Ziman.

Nemrzí vás, že odchádzate od nedokončenej roboty?

Verím, že to je škoda nielen pre mňa, ale aj pre klub. Podľa vyjadrenia akcionárov je ich postoj takýto, ale nemôžete robiť dobré veci so starými ľuďmi a zastaralým spôsobom, ktoré vedú zlým smerom.

Mali ste problémy len s jedným človekom v klube, alebo ide o väčšiu skupinu?

Šport je kolektívna hra a za mnohými vecami stojí často viac ako len jeden človek. Keď vám niekto umožní robiť veci nesprávne, tak je za to zodpovedný on, ale aj vy.

Môže sa Slovan s pánom Šteflom vo funkcionárskej pozícii posunúť vpred?

Predpokladám, že budúcnosť ukáže, že iná cesta je správna.

Čo sa vám vo funkcii podarilo a s čím nie ste spokojný?

Budem radšej, keď za mňa odpovedia ľudia, ktorí patria do hokejového prostredia a sú považovaní za odborníkov. Okrem toho môžu moju robotu súdiť aj fanúšikovia, novinári či reklamní partneri. Je to otázka na nich, nie pre mňa.

Ako ste prijali reakciu fanklubu, ktorý vás podporuje a vyhlásil bojkot?

Absolútne rozumiem postoju fanúšikov a veľmi im ďakujem za podporu, ktorá pre mňa veľa znamená. Poznám aj ľudí v tejto kauze, ktorým je úplne jedno, že sú voči nim negatívne reakcie. Verím, že môj odchod – ako dosť razantná reakcia na kompetencie a právomoci v rámci rozhodovacích možností klubu – do budúcnosti len pomôže. Začalo sa rozprávať o veciach, ktoré boli doteraz tabuizované. Nad mnohými z nich viseli otázniky a teraz miznú. Treba analyticky rozpracovať dôvody športového výsledku, neúspechu a niekto zaň musí niesť aj zodpovednosť. V kluboch NHL a predpokladám, že aj v KHL sa po dlhodobo neuspokojivých výsledkoch mení tréner, športový riaditeľ, prípadne aj generálny manažér. Každý by mal brať zodpovednosť na svoje plecia.

Podarilo sa vám finančne stabilizovať klub?

Žiaľ, klub nie je v ideálnej finančnej kondícii, keďže v predošlých rokoch sa generoval dlh. Podarilo sa nám na budúcu sezónu pripraviť vyrovnaný rozpočet, ktorý by mal naznačiť formu stability. No neznamená to, že klub nebude generovať stratu skrz predošlé obdobia – z nových príjmov treba stále sanovať aj staré dlhy.

Ako ste sa vyrovnávali s tým, že hráčom stále meškali výplaty?

Nikdy predtým som nemusel denne vybavovať desiatky telefonátov, v rámci ktorých som musel vysvetľovať, prečo niekto nedostal peniaze. Naučilo ma to obrovskej pokore. Potvrdilo sa mi, že ľudia sa nenechajú oklamať stokrát. Musíte s nimi hovoriť otvorene. Povedať im, či, kedy a v akom množstve peniaze dostanú. Ak nekomunikujete a tvárite sa, že je všetko v poriadku, je to zlé. Zvolil som ťažšiu variantu, s každým hráčom, dodávateľom či agentom som hovoril, aby vedeli, ako na tom sme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Patrik Ziman