Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dočká sa CSKA Gagarina? Kazaň útočí na hetrik

Vygravírujú na Gagarinov pohár pre šampióna Kontinentálnej hokejovej ligy prvý raz názov CSKA Moskva alebo tretíkrát Bars Kazaň?

14.04.2018 09:00
HOKEJ-KHL: Bratislava - Moskva Foto: ,
Opory CSKA Moskva: Andrej Kuzmenko, Alexej Marčenko a Konstantin Okulov.
debata

Finálová séria sa začína dnes v Kazani. Počas čakania na ňu však zasiahlo ruský hokej malé zemetrasenie. Súvisí aj s finálovým vyvrcholením nadnárodnej súťaže. SKA Petrohrad, obhajca trofeje, skončil vo finále Západnej konferencie KHL na štíte moskovského CSKA po vyradení 2:4 na zápasy.

Najbohatší klub KHL s hviezdami Pavlom Daciukom i Iľjom Kovaľčukom v zostave sa porúčal z play off, čo sa stalo osudným i pre svojrázneho a nekompromisného trénera Olega Znaroka.

Treťjak: Znarok sa unavil

„Taký tvrdý a neúprosný býva trénerský chlebíček v Rusku. Kým máš výsledky, všetko je v poriadku. Nemáš, balíš sa. Najmä v bohatých kluboch to tak chodí,“ pripomína Július Šupler.

Náročné ruské prostredie zažil na vlastnej koži, keď sa ako prvý cudzinec v histórii stal v sezóne 2011/2012 trénerom CSKA Moskva. „Bolo to však v iných podmienkach, CSKA mal vtedy finančné problémy. Hoci sme postúpili do play off, uvoľnili ma. Ale tá skúsenosť stála za to,“ podotkol popradský rodák.

Zdalo by sa, že Znarok bude mať po vypadnutí viac času na prípravu ruskej reprezentácie na nadchádzajúci svetový šampionát v Dánsku. V základnej skupine sa stretne aj so Slovenskom. Lenže – vedenie ruského hokeja ho odvolalo z funkcie trénera zbornej. V Petrohrade i v reprezentácii ho nahradí Iľja Vorobjov.

„Oleg Valerievič urobil pre nás veľa, vyhral olympiádu, priniesol štyri medaily z majstrovstiev sveta. Unavil sa – aj psychicky. Bol pod veľkým tlakom v petrohradskom SKA i v zbornej,“ oznámil médiám Vladislav Treťjak, prezident Ruskej hokejovej federácie.

Ešte nedávno Znarokovi gratulačne telefonoval ruský prezident Vladimir Putin po triumfe na olympijskom turnaji v Pjongčangu – a o pár dní 55-ročného odborníka, najúspešnejšieho trénera v ruskej histórii, nik nepotrebuje, konštatoval portál Sportsdaily.ru.

Nastúp, hraj a vyhraj

Keď sa prezidenta moskovského CSKA Igora Jesmantoviča pred sezónou médiá pýtali, aká hlavná úloha stojí pred mužstvom, kategoricky zdôraznil: "Vyhrať Gagarinov pohár, iných variantov niet!

Zverencom trénera Igora Nikitina k tomu chýba posledný krok – najťažší. Komentátori pripomínajú: pred dvoma rokmi CSKA tiež vo finále Západnej konferencie KHL prešiel cez Petrohrad hladko 4:0 na zápasy, no v súboji o titul podľahol Metallurgu Magnitogorsk.

„Verím, že skúsenosť z neúspešného finálového súboja s Metallurgom nám pomôže. Niekedy je dobré poučiť sa aj z vlastných chýb. Kazaň má výborné mužstvo, hrá disciplinovane, bude sa na čo dívať,“ uviedol útočník CSKA Ivan Telegin.

Jeho spoluhráč, útočník Kirill Petrov založil víťaznú akciu v šiestom zápase proti Petrohradu. „Tak to vyšlo, nepovažujem sa za hrdinu, hrdinami sme všetci. Pripravujeme sa tak, ako aj na predchádzajúceho súpera,“ podotkol Petrov na klubovej stránke. Pred tromi rokmi ešte obliekal dres Kazane.

Je Kazaň silnejšia než Petrohrad? „Nerozmýšľam o tom. Mám tam veľa známych, vychádzame normálne, po skončení série sa pozdravíme.“

Kazaň, víťaza Východnej konferencie KHL, vedie skúsený tréner Zinetuľa Biľaletdinov. Podľa mienky niektorých expertov najlepší tréner v KHL.

„Trénujeme, pripravujeme sa na súpera. Vieme, akým štýlom hrá, podľa toho prispôsobujeme nácvik herných situácií,“ vravel médiám. Kazaň v posledných rokoch častejšie prehrávala s CSKA. Je to nepríjemnejší protivník než Petrohrad?

„Vo finále sú všetci nepríjemní. Nastúp, hraj a vyhraj, to je pre nás najdôležitejšie. Ako budeme hrať proti CSKA, je naša pracovná starosť, riešime to vo svojom kruhu,“ konštatoval Biľaletdinov.

Schyľuje sa k veľkej hokejovej bitke. Kazaň vyhrala prvý ročník KHL, môže aj desiaty. Ak by sa tak stalo, bude prvým tímom s tromi prvenstvami v KHL.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #CSKA Moskva #Ak Bars Kazaň