Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan túži po stabilite. Hráčom spláca dlhy

Účinkovanie bratislavského Slovana v budúcom ročníku Kontinentálnej hokejovej ligy sa podobá rovnici o viacerých neznámych. Najväčšou sú financie.

08.03.2018 11:39 , aktualizované: 18:44
Ziman Foto: ,
Generálny manažér HC Slovan Bratislava Patrik Ziman.
debata (3)

Aktuálna sezóna – trvá do konca apríla – je pre Slovan najhoršia v porovnaní s jeho predchádzajúcimi ročníkmi. Na štvrtkovom stretnutí s médiami to konštatoval Patrik Ziman, generálny manažér klubu.

Podľa nového reglementu KHL musí každý jej účastník do siedmich dní po ukončení pôsobenia pripraviť hodnotiacu tlačovú konferenciu. Čo podstatné na nej odznelo od generálneho manažéra?

O sezóne

Nie je pozitívna z viacerých uhlov pohľadu. Získali sme najmenej bodov v histórii Slovana v KHL – 58, čo je 1,04 bodu na zápas. Odzrkadlilo sa to aj v návštevnosti fanúšikov, ktorí sú radi súčasťou úspešného príbehu. Ponúkli sme im zjavne menej, než očakávali. Sme však radi, že návštevnosť nebola dramaticky nižšia ako v iných kluboch. V rámci toho, na čo sme boli zvyknutí, to zaostalo za predchádzajúcimi parametrami. Priemerná návštevnosť predstavovala 7607 divákov na zápas (6. najvyšia v KHL), šesťkrát bolo vypredané. V minulej sezóne bol priemer 9104 divákov, dvanásť ráz sme vypredali štadión.

O finančnom pohľade

Od začiatku sme vedeli, že ťaháme za kratší koniec. Klub má najnižší rozpočet v KHL. Túto sezónu sme chceli so cťou dohrať a v rámci možností dosiahnuť čo najlepší výsledok. Zároveň sme sa snažili vyrovnať všetky finančné dlhy hráčom, realizačnému tímu i všetkým pracovníkom. Napriek tomu, že do dnešného dňa nemáme podpísanú zmluvu s generálnym partnerom, prostriedky sme sanovali z vlastných zdrojov. Náklady na cestovanie sme znížili o tridsať percent, niektoré lety sme absolvovali bežnými linkami. Momentálne dlhujeme hráčom štyri výplaty, v priebehu tohto mesiaca ich začneme splácať. Negatíva z predchádzajúcich sezón nám neumožnili robiť veci tak, ako by sme chceli. Verím, že keď urobíme kroky, ktoré plánujeme, klub stabilizujeme.

O súvislostiach podlžností s výkonmi

Keď chodíte do práce a viete, že doma vás čaká manželka, priateľka, deti a rodina je zvyknutá na nejaký štandard a ten zrazu nie je, no výkon podávate a peniaze zaň neprichádzajú, musí to byť v hlavách. Veľmi oceňujem prístup kabíny, vedela, že takáto situácia je a že klub dlhy doplatí. K chybám došlo aj zo športového pohľadu, priznali sme ich. Neskoro sme začali skladať káder, čo sa odzrkadlilo na konzistencii tímu. Zmenu trénera hodnotím pozitívne. Jediným ukazovateľom, v ktorom bol tím pod Eduardom Zankovcom horší než pod Milošom Říhom, boli oslabenia. Říha dosiahol so Slovanom veľké výsledky, no nastal čas na zmenu.

O osobnej zodpovednosti

Každý neúspech klubu je mojím osobným neúspechom, aj akékoľvek zlyhanie. Ja som na konci dňa zodpovedný za všetko. Keď som nastupoval na tento post, parametre boli nastavené verbálne od niektorých partnerov inak. Financie mali prísť skôr, k tomu nedošlo. Dnes vieme, že v prípade, že by sme pokračovali v KHL aj v ďalšej sezóne, nebude to jednoduché. Hľadáme cesty, aby sme si situáciu uľahčili, no všetko sa začína od peňazí a tam sa aj všetko končí. Sú najpodstatnejšou súčasťou našej práce.

O pokračovaní v KHL

Máme záujem pokračovať. To, že oficiálne ešte netvrdíme, že budeme pokračovať, súvisí s tým, že do 1. apríla 2018, keď zasadne Rada guvernérov KHL, nemôže to povedať nik – s výnimkou pár top tímov.V ďalšom ročníku by mali súťaž opustiť tri kluby. Všetky parametre si nastavujeme tak, že ak máme pokračovať, určite to musí byť lepšia sezóna než predchádzajúca. Nie je pre nás prijateľné vstupovať do ďalšej sezóny s väčším ohrozením ako bolo v tejto. Potvrdzujem, že nemáme iný scenár. Keď úspešne zavŕšime niektoré projekty, ktoré máme na stole, a KHL rozhodne, že v nej bude Slovan pokračovať, verím, že ďalšia sezóna bude vyzerať úplne inak – športovo, obchodne, marketingovo i finančne.

O budovaní kádra

Pod zmluvou máme len jedného hráča. Nie je možné v súčasnosti hovoriť o hráčoch, ktorí nemajú zmluvu a my máme o nich záujem, ako prípadne o našich. Podľa reglementu KHL to je možné od prvého mája, skôr nemôžeme oznámiť nové mená. Už niekoľko mesiacov sa však aj osobne intenzívne venujem tejto otázke, aby sme sa vyhli situácii spred roka, keď sme káder skladali neskoro. Pre nás je najdôležitejšie, aby fanúšik videl atraktívny hokej. Keď vidí, že chlapci odovzdajú dušu a urobia všetko pre pozitívny výsledok, odpustí im aj zlyhania. Je to šou, je to cirkus, chceme, aby návštevníci mali z hokeja zážitok a domov si priniesli pozitívne emócie.

Agentúrny text sme nahradili autorským materiálom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Patrik Ziman