Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlava vie, čo robiť. No ruky sa trápia, priznáva Réway

Má obrovský talent i povesť problémového hráča. Keď sa mu darí, dokáže strhnúť kolektív, predvádza prekvapivé a zároveň dokonalé prihrávky, zo spoluhráčov robí lepších hokejistov. Hneď ako mu to nejde, okamžite sa jeho výkon prenáša i na parťákov z útoku a trénerom vie narobiť nové vrásky či šediny. Fanúšikovia ho buď milujú, alebo nenávidia.

09.11.2017 13:30 , aktualizované: 15:44
Martin Réway Foto: ,
Martin Réway po tréningu Slovana.
debata (3)

Martin Réway má pred sebou novú výzvu. V drese Slovana Bratislava sa všetkým pokúsi dokázať, že aj po ročnej pauze zapríčinenej vážnymi problémami so srdcom a krátkom neúspešnom pôsobení v zámorí, je stále rozdielový hráč, ktorý pravidelne zbiera body a pomáha svojmu tímu víťaziť.

Potrebuje motiváciu, nie ľahkú cestu

„Dúfam, že budem platný pre mužstvo a na ľade mu pomôžem. Zároveň si chcem v KHL trochu dvihnúť sebavedomie, i keď si uvedomujem, že to nebude jednoduché,“ tvrdí stále iba 22-ročný konštruktívny útočník.

Rád by svojmu novému zamestnávateľovi pomohol už v pondelňajšom stretnutí proti Ufe, ale či doň nastúpi ešte nevie. „Uvidíme, ako sa rozhodne tréner. Určite by som sa nerád predviedol v zlom svetle. Nieže odpadnem fyzicky po prvej tretine a nepôjdu mi nohy. Musím byť pripravený tak, aby som tímu naozaj pomohol. Aby ma bolo na ľade cítiť,“ vraví jednoznačne.

Po tom, ako pred dvoma týždňami rozviazal zmluvu s klubom zámorskej NHL Montrealom, riešil spoločne s agentom, kde by sa mohol pokúsiť o reštart kariéry. Vybral si prestížnu KHL a v nej Slovan, ktorý na neho vlastní práva.

„KHL je kvalitná liga s množstvom výborných hráčov. Uvedomujem si, že som neuspel v AHL, ale nemyslím si, že by som na to nemal herne. Tamojší štýl však vyžaduje, aby ste boli v optimálnej fyzickej kondícii, a práve to mi chýbalo. V Banskej Bystrici som tri mesiace tvrdo makal, ale nestačilo to. Možno, že to bude v KHL po korčuliarskej stránke ešte náročnejšie, ale viac ma vyčerpávala náročná hra do tela. Nebol som na ňu dostatočne pripravený,“ neskrýva.

Martin Réway po tréningu Slovana. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martin Réway Martin Réway po tréningu Slovana.

Nerozmýšľal, že to skúsi v Tipsport Lige, kde by to mohol mať o čosi jednoduchšie?

„Možno by som v lige dominoval, ale to nechcem. Prišlo by mi to ako ľahká cesta, čím však nechcem znižovať úroveň súťaže. Chcel som hrať v súťaži, kde sa môžem stále zdokonalovať a napredovať. Potrebujem cítiť motiváciu, vidieť lepších hráčov a snažiť sa byť ešte lepší než oni,“ vysvetľuje.

Riskuje hráč i klub

Pred pol rokom sa kategoricky vyjadril, že do Slovana by hrať nešiel. Pre meškajúce výplaty. V čom sa teraz zmenila situácia?

„Pýtal som sa na to a situácia v klube sa vraj stabilizovala. Dúfam, že nič podobné už nenastane,“ odpovedá pragmaticky.

Mnohí fanúšikovia jeho bývalé vyjadrenia rozoberajú na sociálnych sieťach a v úvodných stretnutiach tak bude pod ešte väčším drobnohľadom než zvyčajne. „Viem, že ľudia sú na mňa zvedaví. Azda ich nesklamem. Keby náhodou, tak im potom kúpim lístok na ďalší zápas,“ poznamená so smiechom a výrazne nadnesene.

Dobre si uvedomuje, že rozhodnutím skončiť na farme Canadiens v Lavale si možno definitívne zavrel dvere do vysnívanej NHL.

„Je to risk. No, keď som odchádzal z Gatineau do Sparty, tiež sa písalo, že som si zavrel dvere do NHL a o tri roky som dostal novú ponuku. Viem, že sa to už nemusí opakovať, ale rozhodnutie vrátiť sa do Európy bolo teraz pre mňa najlepšie možné. Ak sa mi to má podariť, raz si v NHL zahrám. Keď nie, nevyjde mi to. Každopádne, keď sa mi podarí reštartovať kariéru a dostanem ponuky z NHL, Montreal bude u mňa na prvom mieste – za to, ako ma podporoval, keď som mal zdravotné problémy,“ približuje bývalý kapitán juniorskej reprezentácie, ktorá na prelome rokov 2014 a 2015 získala na majstrovstvách sveta bronzové medaily.

Teraz si váži, že mu dali v Slovane šancu. Klub ide podľa neho tiež do rizika. „Nevedia, ako na tom som a ja neviem, či budem schopný hrať na takejto úrovni. Chcem to vyskúšať a uvidíme, ako to dopadne.“

Uprednostnil návrat pred prebíjaním sa na farme

Vedel, že v zámorí to bude mať po roku bez hokeja nesmierne náročné. Realita však bola ešte horšia, než čakal. Trápil sa, nevybojoval si pozíciu, po akej túžil, a preto sa rozhodol pre návrat.

„V Montreale ma pochopili. Vedeli, že to pre mňa nie je jednoduché. Rozišli sme sa v dobrom. Poďakoval som sa im, že boli so mnou trpezliví. Zápasy mi nevychádzali tak, ako by som potreboval a chcel. Boli trpezliví a venovali sa mi aj individuálne. Preto mi bolo veľmi ľúto, že odchádzam,“ priznáva.

Nerozhodol sa zo dňa na deň. Prebral si plusy aj mínusy a až potom sa odhodlal kontaktovať trénera a vedenie. „Keď máte celý život v tíme nejakú úlohu, je náročné vyrovnať sa s tým, že momentálne na pozíciu lídra fyzicky nemáte. Cítil som progres od začiatku kempu, ale nestačilo to,“ približuje.

Nebude si v budúcnosti vyčítať, že sa do toho viac nezakusol a nebojoval na farme aspoň do konca sezóny?

„Sú chalani, ktorí roky bojujú o nádej zahrať si v NHL, trebárs Marek Hrivík teraz v Calgary. Dúfam a verím, že mu to vyjde. No ja nie som taká povaha, aby som sa štyri roky trápil na farme, radšej pôjdem domov a budem šťastný tu. Verím, že štýl hry v KHL mi bude sedieť,“ naznačuje.

Zdravotne je úplne v poriadku. V tomto smere sa na nič nesťažuje. Trápi ho však fyzička.

„Keď idem do súboja jedna na jedna s obrancom, akosi nemám šancu obkorčuľovať ho. Také situácie som zvykol riešiť kľučkou, teraz mi však často nevyjde. Možno musím nájsť nový spôsob hry, ako byť prospešný pre tím. Časom sa mi to azda vráti späť. Ani ruky nefungujú ako predtým. Chce to čas. Hlava presne vie, čo treba robiť, ale ruky nie. Signál pošlem správny, ale to je všetko,“ kyslo sa usmeje.

Olympiáda bola nereálne sci-fi

Keď Réway ukončil zmluvu s Montrealom, ktorý ho v roku 2013 draftoval vo štvrtom kole, mohlo sa mu otvoriť okienko nádeje na Pjongčang. To by však musel už pred sezónou vyplniť dotazník Medzinárodného olympijského výboru pre všetkých potenciálnych účastníkov budúcoročnej olympiády.

Agentúrny článok sme nahradili autorským

Generálny manažér slovenských reprezentácií Miroslav Šatan prezradil, že Réway si neželal, aby za neho na zväze tento dotazník vyplnili.

„Bolo to ešte pred sezónou, stále som bol chorý a považoval som za sci-fi, že sa dám do olympiády dokopy. Veril som, že budem hrať hokej, ale že budem fyzicky pripravený na takéto podujatie, to mi nedávalo zmysel. Ani teraz neviem, na čo si môžem trúfať. Vždy doteraz som vedel, kam idem a čo môžem od seba čakať. V každom pôsobisku sa mi darilo a pasovalo mi to, teraz naozaj neviem. Stratil som niečo, čo som vedel a možno bude trvať dlhšie, kým to získam späť,“ dodáva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Martin Reway