Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sádecký bravúrou pripomenul Demitru. Góly legendy má napozerané

Ach, ako zrazu ožili krásno-smutné spomienky. A súvislosti, ktoré zídu na um po jedinečnom výstavnom góle...

26.10.2017 16:11
debata (1)
Útočník Slovana Bratislava Boris Sádecký... Foto: SITA, Martin Medňanský
Boris Sádecký, Alexander Sudnicin Útočník Slovana Bratislava Boris Sádecký prekonáva Alexandra Sudnicina v bránke Lokomotivu Jaroslavľ.

Keď diváci v stredu večer na bratislavskom zimnom štadióne v stretnutí Kontinentálnej hokejovej ligy Slovana proti Lokomotivu Jaroslavľ v 38. minúte symbolicky skandovali meno nezabudnuteľného Pavla Demitru (hrával s číslom 38, zahynul pri leteckej katastrofe 7. 9. 2011 mužstva Jaroslavľa, kde na sklonku kariéry pôsobil), sotva tušili, že sa dočkajú ďalšieho silného motívu, ktorý znamenitého slovenského reprezentanta pripomenie.

Prišlo to samo

Pričinil sa o to 20-ročný center Boris Sádecký. Útočník štvrtej formácie sa na ľavej strane pri mantineli šikovne zbavil súperovho obrancu, vnikol do útočného pásma a zoči-voči brankárovi si dovolil husársky kúsok: prekonal ho fintou à la Pavol Demitra, keď puk nadvihol čepeľou hokejky, ktorú mal medzi nohami. V 46. min vyrovnal na 2:2, hľadisko mu za nevšednú bravúru aplaudovalo. Takýmto gólom si otvoriť strelecký účet – to vojde do histórie.

„Jasné, prvý gól za Slovan v Kontinentálnej hokejovej lige si veľmi dobre zapamätám. Mám z neho super pocit aj preto, lebo som ho dal brankárovi Jaroslavľu. Akurát ma trochu mrzí, že nie je umocnený víťazstvom. Škoda, že sme potom ešte inkasovali, zápas mieril do predĺženia. Naša hra sa však zlepšuje, Lokomotiv bol silnejší súper než moskovské Dynamo,“ podotkol.

Vedel vopred, ako zakončí brejk?

„Prišlo to samo, asi boli hviezdy tak nastavené, naozaj neviem. Z ničoho nič mi to zišlo na um a vyšlo to,“ spokojne vysvetľoval médiám. Priznal však, že na tréningu takéto zakončenie skúša.

„Sem tam zo srandy spravím, ale že by som si to dovolil v zápase, tak to nie. Až teraz. Samozrejme, vedel som, že taký gól dal aj Paľo Demitra. Pamätám si to, na videu som videl hajlajty jeho gólov, mám to napozerané.“

Zaregistroval, že diváci skandovali Demitrovo meno? „Áno, viem, že v najmä Trenčíne tak skandujú pravidelne.“

Vyhrať buly s Daciukom

Sádecký sa tak razom stal ústrednou postavou zápasu. Slovan v ňom začal svižnejšie, napokon však na body nedosiahol.

„Verili sme si aj proti Jaroslavľu. V niektorých fázach nás pritlačil, no mali sme aj šance. Ako sme prehrali, mohli sme aj vyhrať. Je pekné, že diváci nás odprevadili potleskom. Keď cítime podporu fanúšikov, hrá sa nám lepšie. Postupne sa dostávame do systému, aký od nás vyžaduje tréner. Verím, že nám to prinesie ďalšie víťazstvá. Som rád, že dostávame od trénerov priestor, naša lajna sa snaží pomôcť tímu. Máme na to, aby sme sa do play off dostali,“ domnieva sa.

Vyskúša Boris aj v piatok nejakú fintu proti proti SKA Petrohrad (od 19.00), obhajcovi Gagarinovho pohára a lídrovi súťaže?

„Mojím najväčším vzorom bol Pavel Daciuk. Fintičku naňho? Na začiatok by mi stačilo, keby som s ním vyhral pár buly. Pokúsime sa bodovať. Pre nás mladých je to veľká vec, že môžeme proti hrať proti takým hviezdam, aké má Petrohrad. Veľmi sa na zápas teším,“ zdôrazňuje Sádecký.

Slovan Bratislava - Lokomotiv Jaroslavľ Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Andrej Meszároš v snahe prekonať Alexandra...

Netají, že prežíva dvojnásobnú radosť, je v slovenskej nominácii na Nemecký pohár. „Som veľmi rád, dozvedel som sa to v stredu. Plnia sa mi hokejové sny,“ zdôrazňuje.

Bezúcha pozvánka šokovala

Podobné pocity zažíva aj 23-ročný Juraj Bezúch. V stredu si útočník Trenčína odkrútil v drese Slovana premiéru v KHL.

„Nie každý má možnosť hrať v káhael. Veľmi si ju vážim. V nedeľu po rozkorčuľovaní mi v Trenčíne oznámili, že v pondelok sa mám hlásiť na Slovane. Predýchaval som to dva dni, pomaly to spracovávam. Po rozcvičke zo mňa opadol stres, na ľade som sa cítil dobre, snažil som sa vydať maximum v každom striedaní a plniť, čo mi povedali. Podali sme dobrý výkon, keď budeme takto pokračovať, body prídu.“

Ako zareagoval na pozvánku do slovenskej reprezentácie?

„Je to niečo nové. Bol to pre mňa šok, keď mi zavolal generálny manažér Miro Šatan, že pôjdem na Nemecký pohár. Dostal som šancu, pokúsim sa ju využiť.“

Pochvala od Ľubomíra Višňovského

Sádeckého za výstavný gól pochválil aj Ľubomír Višňovský, bývalý vynikajúci obranca Slovana a v jeho ére i jeden z najlepších v NHL. „Boris dal krásny gól po skvelej individuálnej akcii. Ukážkovo zdvihol puk spomedzi nôh. Taký nám dal Paľo Demitra na Slovane, keď sme Trenčínu počas výluky v sezóne 2004/2005 podľahli 0:5. Nebol som vtedy na ľade, v šatni som však na hráčov nakričal, aby sa nebáli Maja Gáboríka, Paľa Demitru a Mariána Hossu. Sú to hviezdy NHL, ale zároveň takí ľudia ako my, dvíhal som morálku, lebo som videl, že majú z nich rešpekt. Takéto góly diváci potrebujú, je dobré, že Demo má nasledovníka,“ prízvukuje Višňovský. Bude pokračovať v spolupráci s národným tímom? „S Mirom Šatanom sa o tom rozprávame. V dvoch prípravných zápasoch proti Česku som pomáhal trénerovi Ramsaymu, bola to veľká skúsenosť. Možno pôjdem s reprezentáciou na podujatie do Nórska, otvorená je i účasť na olympijskom turnaji,“ naznačil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Pavol Demitra #Boris Sádecký