Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petrohrad si v KHL hrá svoju ligu. Škodí súťaži?

Kto v Kontinentálnej hokejovej lige zastaví víťazný pochod Petrohradu, obhajcu Gagarinovho pohára?

10.10.2017 10:00
Jarno Koskiranta, Ivan Švarný Foto: ,
Útočník Petrohradu Jarno Koskiranta uniká Ivanovi Švarnému zo Slovana v minulej sezóne KHL.
debata

Aktuálne je to najčastejšia otázka v ruskej nadnárodnej súťaži. Víťazstvo nad Sibirom Novosibirsk (3:2) má poradové číslo devätnásť, čím SKA prekonal predchádzajúci rekord Avangardu Omsk. Šestnásť dosiahol v riadnom hracom čase, jedno v predĺžení, dve po samostatných nájazdoch. V nijakej inej najvyššej súťaži v najsilnejších hokejových krajinách nekorčuľuje taký suverén.

Ako na posledný boj

Jednoznačná dominancia zverencov trénera Olega Znaroka rozdeľuje mienku odborníkov na to, či je to v prospech súťaže alebo nie. So záujmom sa očakával zápas Petrohradu na ľade Jaroslavľa. Lokomotiv podľahol Omsku 3:9, túžil sa za vysokú prehru rehabilitovať. K zápletke však neprišlo, dostal latu 1:6. Otázka, či je pre SKA zaujímavé hrať v súťaži, v ktorej pravidelne vyhráva, trénera naježila.

„Čo máte na mysli? Na každý zápas nastupujeme ako na posledný boj. Na nás sa všetci pripravujú s dvojnásobným, ba aj trojnásobným úsilím. Pripraviť mužstvo na to je veľmi náročné,“ uviedol pre médiá. Niektoré mu navrhujú, aby prevzal i futbalovú reprezentáciu, keď mu to jeho tímu tak ide…

Novosibirsk v stretnutí, v ktorom SKA prekonal rekord Avangardu, domácim tuho vzdoroval. „Keď nezískate ani bod, nemôžete byť spokojní,“ vravel generálny manažér Sibiru Kirill Fastovskij. Môže devätnásť výhier Petrohradu zvýšiť záujem o ligu? – pýtali sa ho v pozápasovej debate.

„Otázkou ste si sami odpovedali, aký môže byť asi záujem,“ odvetil. Viacerí komentátori tvrdia, že v Západnej konferencii KHL je už o víťazovi základnej časti rozhodnuté, ba aj o finále. Stretne sa v ňom vraj SKA proti CSKA Moskva.

Azda najtvrdší postoj k víťaznej sérii zaujal denník Sovetskij sport.

"V podstate nič okrem poľutovania tento rekord neprináša. Úroveň konkurencie v KHL klesla natoľko, že tréneri niektorých tímov ani netaja, že proti Petrohradu nehrajú na plný plyn a radšej šetria sily, lebo víťaz je vopred istý. A aj tie mužstvá, ktoré dajú do toho všetko, čaká rovnaký osud – smrť. Žiada sa guráž, konkurencieschop­nosť, bitka. Kde to je? Potrebujeme taký hokej? – pýta sa komentátor.

Na ilustráciu, v sovietskych časoch bezkonkurenčný tím legendárneho Viktora Tichonova CSKA Moskva vyhral 39 stretnutí…

Šupler: SKA ťaží z vysokej kvality

Tréner Július Šupler pôsobil vo viacerých tímoch KHL, v sezóne 2009/2010 sa postaral o jedno z najväčších pekvapení v súťaži. Dynamo Riga, ktoré vtedy viedol, v 1. kole play off senzačne vyradilo Petrohrad, víťaza základnej časti, horúceho favorita na titul. Čo hovorí skúsený kouč na súčasnú hegemóniu SKA? Naozaj škodí súťaži?

„Nemyslím si. Nie je všetko vždy tak, ako sa objaví v médiách. V každom tíme KHL je na realizačný tím i hráčov veľký tlak. Neviem si predstaviť, že by niektoré tímy nehrali proti Petrohradu naplno. Rusi nemajú v povahe vopred sa vzdať, sú odolní. Možno, ak je už zápas rozhodnutý, dá sa taktizovať. Petrohrad však preto ušiel ostatným, lebo ťaží z vynikajúcej hráčskej kvality, širokého kádra a výborných podmienok. Má šesť pätiek, na každom poste veľkú konkurenciu. Nie je jednoduché ukočírovať viaceré osobnosti na čele s hviezdami Pavlom Daciukom a Iľjom Kovaľčukom. Oleg Znarok s hráčmi dobre komunikuje, vie, kedy pritvrdiť, kedy ubrať, má prirodzenú autoritu. Určite si už pripravuje formácie aj do ruskej reprezentácie na februárový olympijský turnaj. Bez účasti hráčov z NHL je favoritom. Vždy je pozitívne, ak padnú rekordy, priťahuje to pozornosť,“ konštatuje popradský rodák.

Neviem si predstaviť, že by niektoré tímy... Foto: SITA, Ján Viazanička
Július Šupler Neviem si predstaviť, že by niektoré tímy nehrali proti Petrohradu naplno, tvrdí Július Šupler.

Môže sa stať v play off na úkor Petrohradu podobné prekvapenie ako pred ôsmimi rokmi? „Nepredpokladám to, hoci vylúčiť sa to nedá. Vtedy mal Petrohrad nadštandardné dve päťky, na ktoré sme sa zamerali. Novinári sa ma pred sériou pýtali, či viem, aký má Petrohrad rozpočet. Vôbec ma to nezaujímalo. Niekdy je lepšie nevedieť. My sme šli do série s tým, že sa pokúsime obstáť v každom osobnom súboji, v každom striedaní. Pomohlo nám, že sa hralo na tri víťazstvá,“ spomína Šupler.

„Je len otázka času, kedy aj Petrohrad ostane na štíte. Niekedy je dobré aj prehrať, mužstvo sa zbaví tlaku. V play off je podstatne citeľnejší. Tam aj dovtedajší suverén môže pohorieť, ale v prípade súčasného Petrohradu to nepredpokladám. Je pre mňa najpravdepodobnejší víťaz Gagarinovho pohára.“

Skúsenosť stmelila kabínu Dukly

Prejdime strihom do slovenskej Tipsport Ligy.

Nejde o porovnanie jej úrovne s KHL, ale o priaznivú štatistiku lídra. Trenčín si aj po desiatich zápasoch drží neporazenosť. Na rozdiel od Petrohradu, ktorý obhajuje titul, je Dukla najpríjemnejším prekvapením domácej súťaže. V minulom ročníku hrala do posledného zápasu o záchranu, v tomto sa od začiatku drží na čele. Čo sa zmenilo?

Bývalý reprezentant a súčasný manažér Eduard Hartmann menuje tri navzájom súvisiace dôvody súčasného postavenia: kabína, tréner, forma brankára.

Branko Radivojevič v drese Dukly Trenčín. Foto: SITA, Tomáš Somr
Branko Radivojevič Branko Radivojevič v drese Dukly Trenčín.

„Stmelila sa šatňa. Najväčší podiel na tom má príchod útočníka Branka Radivojeviča, umne mu sekundujú aj ďalší skúsení hráči, obrancovia Tomáš Starosta, Peter Frühauf. Majú rešpekt, vedia si dobrým slovom urobiť poriadok, čo je veľmi dôležité. V minulej sezóne sa u nás vystriedalo veľa hráčov, čo bolo zložitejšie. Teraz staviame na vlastných odchovancoch a slovenských hráčoch, nemáme cudzinov. Českého útočníka Radka Dlouhého už zaňho nepovažujeme,“ vraví Hartmann.

Oceňuje aj prínos trénera Petra Oremusa. „Uprednostňuje aktívny hokej, iné sú tréningy, čo vidieť aj v presilovkách. K hráčom je otvorený, odborne i ľudsky si s tímom sadol. Oporou je i brankár Michal Valent, podáva spoľahlivé výkony. Najviac nás teší, že pribúda aj divákov. Súčasné postavenie nepreceňujeme, vieme, že prídu aj slabšie chvíle. Keď sa však darí, ide všetko hladšie. Verím, že súčasná pohoda nám vydrží,“ vyslovil želanie niekdajší brankár Dukly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Dukla Trenčín #SKA Petrohrad