Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Generálny manažér Slovana: Obrátil som si život. Klub mi za to stojí

Dirigoval súkromné rádio. Teraz velí Slovanu, jedinému slovenskému účastníkovi v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Patrik Ziman (46) zažíva kardinálny profesionálny obrat. V horúcom kresle generálneho manažéra bratislavského klubu vystriedal Maroša Krajčiho.

03.10.2017 14:30
Patrik Ziman Foto: ,
Generálny manažér HC Slovan Bratislava Patrik Ziman.
debata (4)

Priznáva, že v neľahkej situácii naskočil do rozbehnutého vlaku. „Ak chcete v živote niečo dosiahnuť, musíte vyjsť z komfortnej zóny. Urobil som tak. Mojou hlavnou úlohou je finančne stabilizovať klub. Potom môžeme pomýšľať aj na smelšie ciele,“ zdôrazňuje a v rozhovore približuje stratégiu svojho pôsobenia.

Do Slovana ste prišli z mediálneho prostredia, pre mnohých aj z hokejových kruhov ste veľká neznáma. Dlho ste zvažovali ponuku na post generálneho manažéra? Kto vás oslovil a čo rozhodlo, že ste súhlasili?

Pre mnohých z mediálnej brandže je môj krok nepochopiteľný, celý život som si budoval pozíciu v tejto oblasti. Takisto ho nevedeli pochopiť ani viacerí z hokejového prostredia. Je to špičková manažérska pozícia. O tom, či ju vezmem, som uvažoval niekoľko týždňov. Absolvoval som viacero rozhovorov, skladal som si obraz o tom, čo ma čaká. Verím, že s pomocou tímu dáme veci do poriadku. Ponuku som dostal od človeka z mediálnej brandže.

Čo vás presvedčilo, že ste prikývli?

Dajme bokom, že som veľkým fanúšikom Slovana. Tvrdím, že keď má človek možnosť a výsadu robiť niečo, čo ho baví, je to fantastické. Zatiaľ musím zaklopať- vždy som mal takú prácu, ktorá ma bavila, napĺňala a bola plná emócií. Hokejový Slovan je natlakovaný emóciami. Popri pozitívnych aj negatívnymi. Výnimočné veci veľakrát rozdeľujú ľudí, rôzne reagujú na rôzne situácie. Beriem to tak, že ak by sa o mojom príchode do Slovana nerozprávalo, znamenalo by to, že niečo nie je v poriadku.

V akej súvislosti?

Moja pozícia nie je o jednom človeku. Manažérska funkcia spája dohromady tím ľudí, je to o nejakom know-how. Mojou úlohou je primárne klub finančne stabilizovať a pokúsiť sa ho posunúť vyššie. Finančnú stabilitu považujem za najdôležitejšiu. Od nej sa odvíja všetko ostatné.

Kým ste neboli v Slovane, ako ste vnímali, že sa v súvislosti s ním často hovorilo o dlhoch voči hráčom? Prišiel koniec roka a nebolo na výplaty…

Na rovinu – táto pozícia nie je ani trochu ľahká. Keby taká bola, sedí v kresle generálneho manažéra ktokoľvek. Slovan beriem ako manažérsku výzvu. Do klubu som neprišiel na jednu sezónu štýlom: vyskúšam – uvidím. Úplne som sa odklonil od toho, čomu som sa venoval celý profesionálny život. Hokej je však v mnohom podobný výstupom z médií. Je to o tom, ako ste schopný naplniť požiadavky a očakávania fanúšikov. Športovým fanúšikom a fanúšikom šoubiznisu ide o rovnaký cieľ: dobre sa zabaviť, obohatiť sa o emocionálne zážitky.

Fanúšikovia HC Slovan. Foto: Robert Hüttner, Pravda
HC Slovan Fanúšikovia HC Slovan.

Trochu ste ušli z otázky o podlžnostiach…

O zložitej finančnej situácii hovoríme otvorene. Som tu ešte krátko, nik azda neočakáva, že mám čarovný prútik, vrece peňazí, ultrageniálny nápad alebo odniekiaľ zvesím sponzora, ktorý len čaká na môj príchod a otvorí peňaženku dokorán. Spustili sme isté procesy a verím, že povedú k upokojeniu situácie. Táto sezóna je veľmi dôležitá v tom, aby sme ju zvládli so cťou.

Čo to znamená?

Súčasná situácia, čo sa týka finančných príjmov, nie je taká, aby som mohol s úsmevom povedať – áno, všetko pôjde hladko. Keď zvládneme, čo sme si nastavili v tejto sezóne, v ďalšej sa odrazíme k lepším časom.

S akým rozpočtom pracuje Slovan v tejto sezóne?

Momentálne je irelevantné o tom hovoriť, sú v ňom položky, ktoré sa menia a upravujú. Vieme, na akej úrovni sa pohybujeme.

Plus mínus desať miliónov eur?

O niečo viac. Pripravili sme niekoľko atraktívnych aktivít založených na zážitkoch a emóciách, ktoré tu doteraz neboli. Komunikujeme s reklamnými partnermi, oslovujeme spoločnosti, s ktorými Slovan ešte nespolupracoval. Verím, že to prinesie úspech. Neprišiel som sem robiť ramená, ani sa prezentovať, aký som výnimočný. Urobím však všetko pre to – a dokazuje to, že som zmenil spôsob života – aby som svoju pozíciu zvládol.

Koľko percent z rozpočtu je z domácich zdrojov, koľko z iných?

Nechcem zachádzať do percentuálneho vyjadrenia rozpočtu. Veľmi podstatná časť financií prichádza z ruských firiem. Peniaze od partnerov len istým spôsobom sanujú náklady rozpočtu. Pracujeme, až sa nám parí z kečky. Nie je jednoduché byť na začiatku sezóny stopercentne v kľude. Mojím zámerom je pripraviť sa na všetky okolnosti skôr. Niekoľko týždňov až mesiacov sa nevedelo, ako sa bude pokračovať, klub bol bez generálneho manažéra. Áno, isté veci sa mali robiť lepšie.

Napríklad skladanie tímu?

Aj. Mužstvo sa nemôže skladať v júli, ale omnoho skôr. Už v decembri musíte mať v hlave jasno, ako riešiť budúcu sezónu. Tréner musí mať čas pripraviť si strategické formácie, herný systém a na to nadväzujúce veci. Keď neviete, ako sa bude pokračovať, tak nemáte ani odpovede, ktoré by ste mali poznať. V tejto sezóne niektoré hľadáme. Usilujeme sa získať nové peniaze a zároveň šetriť, kde sa dá.

Už v decembri musíte mať v hlave jasno, ako... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Patrik Ziman Už v decembri musíte mať v hlave jasno, ako riešiť budúcu sezónu, vraví Patrik Ziman.

Konkrétne?

Zaviedol som inú formu dopravy na tripy. Na prvom sme boli leteckou spoločnosťou Austrian. Doprava je jednou z dvoch najvyšších položiek. Na rôznych fórach sa diskutuje, čo to znamená, že Slovan lieta bežnými linkami. Medveščak Záhreb to tak tiež robil. Ide o významnú časť šetrenia. V KHL patríme ku klubom s najnižšími rozpočtami. Nie sme však lokálny klub, reprezentujeme Slovensko. Štyridsať percent návštevníkov na domácich zápasoch je mimo Bratislavy. Prieskum spred dvoch rokov ukázal, že Slovan prináša do Bratislavy za sezónu vyše tri a pol milióna eur. Hlavné mesto má, žiaľ, aj negatívum vo vzťahu k Slovanu: krajské mestá poskytujú klubom ľadového hokeja ľad zadarmo. U nás je to naopak: platíme veľké peniaze mestu za prenájom ľadu. Tvoríme hodnotu pre mesto a preto verím, že jedného pekného dňa aj mesto nám vyjde v ústrety.

Kto skladal mužstvo?

Je to tímová práca. Ja som do zloženia tímu nezasahoval, to by som si netrúfal. Na to sú kompetentní tréneri, športový riaditeľ, aj akcionári klubu. Pri všetkých rozhodnutiach som, ale nehodnotím kvalitu hráčov, to nie je moja úloha. Pre nás je dôležité mať na našej úrovni kvalitných hráčov. Prišiel Cam Barker, pred dvoma rokmi najproduktívnejší obranca základnej časti KHL. Chýbajú nám dvaja centri. Obranu máme vyriešenú, potrebujeme hráčov, ktorí – jednoducho povedané – dávajú góly.

Je vám blízka filozofia, že Slovan by mal byť základom slovenskej reprezentácie?

Rozprávali sme sa na túto tému aj s Mirom Šatanom. Súhlasím, že Slovan by mal byť výkladnou skriňou, ako je to vo vyspelých štátoch, kde sa klub z hlavného mesta prezentuje aj takýmto spôsobom. My by sme boli veľmi radi, keby Slovan tvoril zdravé jadro reprezentácie. Je to brutálne diskutovaná téma, no v posledných rokoch obsadzovali v prieskumoch obľúbenosti prvé priečky zahraniční hráči. Nevnímam to negatívne a ani nehovorím, že by to takto malo byť. Fanúšik si má právo vybrať. A vie časom aj zhodnotiť, či sa naša cesta uberá dobrým alebo zlým smerom. Aj tréner Říha by bol rád, keby mal v mužstve lokálneho hrdinu.

Miloš Říha netajil záujem o slovenských hráčov, no tí vraj nemali záujem o Slovan – aj pre finančnú neistotu.

Nejaká skupina hráčov medzi sebou komunikuje, negatívne PR, ktoré okolo toho prepuklo, veci nepomohlo. Ale – len časť z toho, čo ste naznačili, zodpovedá skutočnosti. Niektorí slovenskí hráči žiadali sumy, za aké by Slovan mohol kúpiť o triedu lepšieho hokejistu so skúsenosťami z NHL. Iní povedali, že sa necítia na to, niektorým sa už nechce cestovať. Tie vzdialenosti robia svoje, po tripe prídete ako zbití psi. Som však optimista, časom sa dostaneme do situácie, keď nebudeme riešiť takéto veci. Dnes mám jasno, akých hráčov si môžeme dovoliť, vieme, kde sme. Hráči by mali odvádzať perfektnú prácu a byť za ňu zaplatení. Čiže – nechcem rozprávať o tom, či hráči na Vianoce dostanú alebo nedostanú výplaty, ale či niekto za peniaze, ktoré dostáva, si zastane miesto v A-mužstve alebo nie.

Sám tréner však priznal, že meškajúce výplaty sa negatívne odrazili na výkonoch.

To je logické. Nik azda neočakáva, že teraz sa to zmení zo dňa na deň. Nie je to tak, že niekto má peniaze odložené bokom – a len ich nechcel vyplácať. Spôsobili to aj objektívne príčiny, možno nedostatočný dôraz alebo reakcia na situáciu, ktorá vznikla.

Narážate na ekonomické sankcie voči Rusku?

Sankcie výrazne ovplyvnili túto situáciu. Slovan nie je schopný fungovať bez pomoci ruských firiem. Dva roky tlačenia dlhov pred sebou už z môjho manažérskeho pohľadu mali znamenať nejakú zmenu v správaní. A ešte k tvrdeniam pána Říhu. V minulej sezóne sa vyjadroval k hre, k výplatám, k stratégii klubu, k marketingu. To tak nemá byť. Tréner sa má vyjadrovať k výkonom svojich zverencov. Tej úlohy sa neujal preto, že by chcel. Bol postavený aj do pozície komunikátora pre médiá.

Aj Slovan trpí tým, že má mládež, ktorá končí... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Patrik Ziman Aj Slovan trpí tým, že má mládež, ktorá končí pri prechode medzi dospelých, myslí si Patrik Ziman.

Debatovali ste s Marošom Krajčim, vaším predchodcom na poste generálneho manažéra, o situácii v Slovane?

S pánom Krajčim som sa nikdy nestretol a nikdy som sa s ním nerozprával. V predchádzajúcom zamestananí sme boli partnerom Slovana, napriek tomu sme sa nestretli. Zbytočné je sa k tomu vracať, neprišiel som pána Krajčiho nahradiť, nebol v Slovane už niekoľko mesiacov. Prišiel som na uvoľnené miesto.

Bude mať Slovan farmu?

Verím, že áno. Je to jeden z projektov, o ktorom hovoríme.

Farma znamená mať mužstvo v najvyššej slovenskej súťaži?

Áno. Aj Slovan trpí tým, že má mládež, ktorá končí pri prechode medzi dospelých. Viacerí hráči nechcú ísť mimo Bratislavy. Niektorí idú do zámoria, niektorí do severských krajín, časť skončí s hokejom. Rozdiel medzi áčkom a mládežníkmi je obrovský. Potrebovali by medzistupeň, z ktorého by sme vedeli čerpať. Uznávam, Tipsport Liga Slovan potrebuje, urobím všetko pre to, aby takýto projekt vyšiel. Ale to sa znova vraciame k tomu, že všetko je o peniazoch. Finančná stabilizácia bude znamenať väčší kľud v áčku i v mládeži a rozhodne o tom, ako utvoriť farmu, aby mladí mohli rásť a áčko mohlo niekoho z nich vyskúšať. Ak sa teraz nebodaj zraní päť hráčov, sme nahratí.

Rozhovor je z Magazínu Fair Play, ktorý je súčasťou denníka Pravda

V budúcom ročníku majú odísť z Kontinentálnej hokejovej ligy tri kluby. Pociťuje aj Slovan neistotu?

Slovan si zaslúži hrať druhú najkvalitnejšiu súťaž na svete. Fanúšikovská základňa je skvelá, závidí nám ju v dobrom slova zmysle väčšina ruských klubov. Vieme to vyhodnotiť aj podľa predaja, máme to zo sofistikovaných zdrojov. Vôbec sa nerozprávame o tom, že by sme mali v KHL skončiť. Táto téma nie je na stole. Ide o číre špekulácie, možno hoaxy. Sme upriamení na KHL. Súťaž vyhodnocuje viacero ukazovateľov, podľa ktorých sa určuje, na akej úrovni klub pracuje. Ide o návštevnosť, marketing, atmosféru na zápasoch, infraštruktúru, kvalitu štadióna, platobnú disciplínu voči hráčom. Tá je zatiaľ, žiaľ, jediné kritérium, ktoré nás ťahá dole.

A fanúšikovská základňa a tradícia zasa hore.

Keď sa môžete oprieť o takých fanúšikov, akých má Slovan a vidíte, ako po zápase mužstvu ďakujú, máte zimomriavky po celom tele. Tento fenomén nám mnohí závidia. Mám veľa pozitívnych reakcií od veľkých partnerov, resp. veľkých firiem, ktoré oslovujeme – sú emocionálne zainteresovaní do procesu, vedia, o čom hovoríme. Slovan nie je bodka na mape, je to silný klub s bohatou históriou od roku 1921. Väčšina ruských klubov vznikla po druhej svetovej vojne, v tradícii máme pred nimi náskok.

Snažíte sa do Slovana pritiahnuť silných partnerov. Zjednodušene – tí majú radi víťazstvá. Môže ich ovplyvniť prípadná horšia séria zápasov?

Všetci chceme vyhrávať. Keď sa ma na prvej tlačovke pýtali, aké sú moje ciele, v duchu som sa pousmial. No aké iné môžu byť než finančná stabilita a účasť v play off? Nakoľko sú reálne, je otázka spôsobu, času, aby viaceré okolnosti do seba zapadli. Poviem na rovinu: keby sa nám podarilo klub v nejakom čase finančne stabilizovať, fanúšikovia by možno odpustili, ak by sme sa nedostali do play off. Nechcem však predbiehať, no keď mužstvo bojuje odušu, na ľade nechá srdce, hráči vydajú zo seba maximum, hľadisko im zatlieska. To je jeden z motívov, ktorý vieme ponúknuť aj partnerom.

Bude im to stačiť?

Na to sa musíte spýtať ich. No garantujem vám, že je to presne to, čo tí partneri hľadajú. Nezaujíma ich suché mužstvo, ktoré príde, natrieska góly, odíde – a hala sa vyprázdni. Je to o tom, že po zápase, či vyhráme alebo prehráme, zostanú fanúšikovia na štadióne. Vytlieskajú hráčov, poďakujú mužstvu, keď je za čo. Partneri v sky boxoch ostanú aj po zápase, debatujú. Je to o príbehu a emócii, zážitku. To je obsah, o aký sa usilujeme, nie suché štatistiky výsledkov. Preto tak radi chodíme na hokej. Nemáme mužstvo takých hviezd ako Petrohrad, ale bojovnosť vždy bola, je a bude devízou Slovana, vedela ho nakopnúť.

S čím budete spokojný po sezóne?

Keď túto zvládneme bez nejaký veľkých nedorozumení – z pohľadu finančného i hráčskeho. Prioritou je úsilie o finančnú stabilitu, a aj keď na konci sezóny nebudeme na nule alebo v zelených číslach, no zaznamenáme progres, bude to bude signál, že má zmysel v takomto trende pokračovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Patrik Ziman