Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z Örebra mi chýba len brat, vraví Július Hudáček

Gudy, probježka! - volali na brankára Júliusa Hudáčka jeho spoluhráči z Čerepovca, aby sa pripojil k bežeckej rozcvičke pred pondelňajším tréningom na bratislavskom ľade.

03.10.2017 10:00
Július Hudáček Foto: ,
Július Hudáček.
debata

Zo spôsobu i gest, akými si ho doberali, sa dalo rozpoznať, že slovenská opora v bránke Severstaľu zapadla prirodzene do tímu. Slovenský reprezentant sa pred touto sezónou dohodol s Čerepovcom, z najvyššej švédskej súťaže prešiel do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy. V mužstve je brankárskou jednotkou, čo sa odráža aj na Hudáčkovej pohode.

Tréneri mi veria

„Som rád, že nastupujem pravidelne. Zo šestnástich zápasov som odchytal pätnásť, chýbal som akurát proti SKA Petrohrad. Mužstvu, proti ktorému sme nemali veľkú šancu vyhrať. Petrohrad si hrá svoju ligu, klub je na úrovni NHL. Verím, že pozbierame dosť bodov v prvej časti sezóny, aby som si v druhej mohol aj trochu vydýchnuť,“ zdôrazní. Do akého klubu prišiel?

„Čerepovec v predchádzajúcich štyroch sezónach v play off chýbal, v tejto chce nepriaznivú bilanciu prerušiť. Účasť v play off je pre nás prvým cieľom. Na Rusko je to menšie mesto, má okolo 350-tisíc obyvateľov. Vyrástlo okolo hutníckeho kombinátu Severstaľ, ktorý je hlavným sponzorom. Na pomery KHL ide o menší klub, vládne v ňom rodinná atmosféra. Nám tam nechýba nič. Máme pekný štadión, kvalitné zázemie. Je o nás postarané vynikajúco. Čo je najdôležitejšie, tréneri mi veria, čo sa odzrkadľuje na mojich výkonoch. Zoznamovanie prebehlo v poriadku – aj s tradičným prískočným. Už som tam tri mesiace, poznám mesto, viem, kde sú reštaurácie, nákupné centrum, detské ihriská pre malú dcérku. Ak si odmyslíme staršie paneláky, je to v pohode. Čererpovec má dobrú polohu, je 45 minút od Moskvy letecky. Sme približne v strede, čo sa týka cestovania za súpermi,“ opisuje.

Chýba Julovi niečo zo švédskeho Örebra?

„Brat!“ (so smiechom) Pre ruské médiá však starší z bratskej dvojice naznačil, že mladší Libor možno príde za ním. „Uvidíme. Má ešte rok kontrakt, verím, že sezóna mu vyjde aspoň tak ako minulá. Verím, že bude ťahúňom Örebra aj v tomto ročníku. Možno by tiež potreboval ďalšiu zmenu – ako ja, no nechcem predbiehať.“

Pod rodinným tlakom

Vo Švédsku po víťazných domácich zápasoch zabával Hudáček hľadisko rôznymi tanečnými kreáciami alebo artistickými kúskami. Pokračuje Hudašou aj v Čerepovci?

„Rusi ju poznali z internetu. V prvých zápasoch sme nemali až takú návštevnosť, no keď sme začali vyhrávať za tri body, ľudí pribúdalo, viac ich ostalo aj na moju šou. Keď som prestúpil do Ruska, chcel som s tým seknúť, no prišlo to akosi samo. Klub potrebuje fanúšikov, tribúny plnšie než v minulej sezóne. Nehovorím, že kvôli mne, ale pre to, že hráme lepšie. V utorok potrebujeme nad Slovanom vyhrať. V nedeľu sme prehrali v Helsinkách, ďalší zápas hráme proti CSKA. V Bratislave sa črtá najväčšia šanca vyhrať. Hoci – na bratislavskom štadióne sa cítim ako doma, prostredie dôverne poznám zo zrazov reprezentácie.“

Berie zápas proti Slovanu (dnes od 19.00) inak než ostatné?

„Teším sa naň. Na jednej strane to bude pre mňa trochu špecifický zápas, na druhej normálny ako každý iný. Dlho som nevidel rodinu, príde mamka, babka, svokrovci. Budem pod rodinným tlakom (smiech). Slovanu držím palce, mám v bratislavskom tíme viacerých kamarátov, ale v utorok budeme súperi a urobím všetko, aby sme sa tešili my. Nebude to však ľahké, viem, že Slovan v nedeľu podľahol Spartaku Moskva 1:2 v predĺžení. Zatiaľ sme na ômom mieste, poslednom postupovom do play off. Nižšie klesnúť nesmieme,“ podotýka.

S Lašákom máme vynikajúci vzťah

Trénerom brankárov sa v slovenskej reprezentácii stal skúsený bývalý reprezentant Ján Lašák. Už boli v kontakte?

„Áno, volali sme si. V posledných rokoch je to náš najskúsenejší brankár, má kompletnú zbierku medailí z majstrovstiev sveta, čo o niečom hovorí. Prišiel čas odovzdať jeho skúsenosti mladším. Uvidíme, ako mu to pôjde v trénerskom štábe. Zažil som ho ako spoluhráča a kamaráta, máme vynikajúci vzťah. Jeho povaha i ľudské kvality ho predurčujú na to, aby svoju novú funkciu zvládol bez problémov. Od brata Libora viem, že v národnom tíme zavial príchodom nového trénera Craiga Ramsayho čerstvý vietor. Verím, že čoskoro sa s ním spoznám i osobne,“ vyslovil presvedčenie.

Aký je z pohľadu brankára rozdiel medzi Švédskom a KHL?

„Je to iný hokej. Vo Švédsku bol priamočiarejší, v káhael si to hráči v situáciách dvoch proti jednému hodia raz, druhýkrát – a ešte puk vrátia. Podobá sa to československému hokeju. Ťažšie som si zvykal vo Švédsku, tam bol prvý polrok veľmi ťažký, ale potom som sa prispôsobil.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #Severstal Čerepovec