Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mazanec pred týždňom myslel na NHL. Teraz spoznáva hráčov Slovana

Tréner Slovana Miloš Říha to nemá týždeň pred štartom Kontinentálnej hokejovej ligy jednoduché. Stále mu chýba jeden skúsený stredný útočník a dvaja obrancovia. Nehovoriac o malej konkurencii v tíme. Má však aj jednu príjemnú dilemu.

15.08.2017 11:00
Marek Mazanec Foto: ,
Marek Mazanec po tréningu Slovana.
debata (2)

K dvojici Jaroslav Janus, Jakub Štěpánek mu v nedeľu pribudol nový brankársky tromf – Marek Mazanec. Dvadsaťšesťročný rodák z Písku prichádza zo zámoria, kde strávil uplynulé štyri roky. Popri pôsobení prevažne na farme Nashvillu v Milwaukee okúsil aj NHL. Za Predators odchytal 31 stretnutí, 4 v minulej sezóne.

Čakal som, že budeme dvaja

Nie je pre bývalého mládežníckeho reprezentanta Česka sklamanie, že sa zo zámoria vracia do Európy?

„Takto to neberiem. Teším sa na novú skúsenosť, v KHL som ešte nechytal. Nikde nie je napísané, že sa nemôžem do NHL vrátiť. Ak mi vyjde sezóna, cez farmu by som si mohol opäť vybojovať miesto v niektorom z klubov profiligy," naznačuje.

Rokovania medzi klubom a agentom hráča prebiehali rýchlo. „Len tri dni. Ozval sa Slovan a musel som sa rozhodnúť hneď. Nechcel som ostať bez práce. S trénerom Říhom sa nepoznám, ale do Bratislavy som sa tešil. Je to dobrá adresa pre rodinu. Aj starí rodičia to budú mať jednoduchšie, keď budú chcieť prísť pozrieť našu dvojročnú dcérku. Mnohí ma varovali, že v Slovane nedostanem ani korunu. Verím však, že peniaze budú chodiť ako majú a ja budem chytať tak, aby som si ich zaslúžil," vysvetľuje Mazanec.

Prioritou pre neho bolo zotrvanie v NHL. Záujem ostatných klubov však brzdili priveľké nároky Nashvillu. „Spočiatku sa o mňa zaujímalo päť klubov. Nedohodli sa však s Predators, ktorí na mňa mali stále práva. Preto som s klubom podpísal zmluvu a následne ju hneď rozviazal, aby som bol voľný. I tak trvali rokovania pridlho, preto som nakoniec prikývol na ponuku Slovana," opisuje.

Marek Mazanec. Nová brankárska posila Slovana... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marek Mazanec Marek Mazanec. Nová brankárska posila Slovana má skúsenosti z NHL, za Nashville odchytala 31 zápasov, z toho štyri v minulej sezóne.

V Nashville nemal pri dvojici Pekka Rinne, Juuse Saros veľkú nádej chytať. Aj v Slovane ho však čakajú dvaja konkurenti.

„Povedali mi, že tu budeme dvaja brankári, zatiaľ sme traja. Pochopiteľne, chcem chytať čo najviac. Ako všade inde musím sa o miesto pobiť. Určite som však neprišiel sedieť na lavičke. Musím si získať dôveru trénera."

Mazanec má Říhovu dôveru

Hoci ho v kabíne čakali viacerí krajania, nepoznal nikoho.

„V nedeľu som sa chalanom predstavoval. Niektorým aj dvakrát (smiech). Začiatky sú všade vtipné. Toto bola pre mňa akási poznávačka," smeje sa sympatický brankár a dodá: „Pred týždňom som ešte veril, že budem pokračovať v Amerike. Nabralo to však rýchly spád a teraz mám na sebe dres Slovana. Navyše, už o týždeň štartuje KHL."

Premiéru v Slovane si odkrúti v utorok o 18.00 v prí­pravnom zápase s Brnom. Momentálne mu chýba herná prax. „Som ešte len tri týždne na ľade. Musím sa rýchlo dostať do potrebnej kondície," vraví.

Tréner Říha ho nasadí do bránky proti Brnu i o dva dni v Banskej Bystrici. Počíta s ním na pozíciu jednotky alebo dvojky.

„S Markom sme rokovali už dávnejšie. Čakali sme, ako dopadne v NHL. Pre nás je veľmi dobré, že je tu. Momentálne máme troch brankárov, uvidíme, ako budú fungovať. Zatiaľ nik neodíde. Pokúsime sa však jedného umiestniť inde, ideálne na hosťovanie, aby chytal. S Markom počítame. Janus a Štěpánek v príprave predviedli, že výkonnosť majú. Máme trochu zamotanú hlavu, ale vždy je lepšie mať troch brankárov ako jedného," vysvetľuje český kouč.

Tréner hokejistov Slovana Miloš Říha. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Miloš Říha Tréner hokejistov Slovana Miloš Říha.

Stále nemá káder podľa vlastných predstáv. Viacero vybraných hráčov sa vedeniu nepodarilo angažovať. „Hľadáme skúseného obrancu, ktorý nám pomôže v presilových hrách. Kapitán Meszároš asi nestihne začiatok sezóny, problémy má aj Sersen, čo je škrt cez rozpočet. Máme mladých nádejných chlapcov, ale kvalita zatiaľ chýba," poznamenal tréner.

Počíta aj s dvojicou obrancov Voráček, Kozák, ktorí boli na skúške. „Voráček nás presvedčil vo všetkých stretnutiach, Kozáka dobre poznáme. Keď to trochu preženiem, ani nám nič iné neostáva ako ich podpísať," priznáva Říha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Miloš Říha #Marek Mazanec