Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hudáček: Prežil som prvý mesiac. To je v Rusku najdôležitejšie

Z Örebra, kde odchytal tri sezóny a stal sa najlepším brankárom švédskej ligy, sa presunul do Severstaľu Čerepovec v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige (KHL).

12.08.2017 11:00
Július Hudáček Foto: ,
Július Hudáček.
debata (2)

„Potreboval som už zmenu i novú motiváciu. Verím, že nadviažem na kvalitné výkony z predchádzajúceho pôsobiska,“ vraví brankár Július Hudáček (29).

Do KHL sa vraciate po štyroch rokoch, prvý angažmán pred štyrmi rokmi v Sibiri Novosibirsk vám nevyšiel. Nemátala vás spomienka na minulosť, keď ste prikývli Čerepovcu?
Nie, verím, že toto bude podstatne krajší príbeh a druhý pokus mi vyjde. V Novosibirsku sa ukončil krátko po tom, ako sa začal. Odchytal som len jeden zápas, potom ma klub uvoľnil, angažoval iného brankára z Fínska. KHL považujem za najlepšiu súťaž v Európe, chcem ju vyskúšať na vlastnej koži. A najmä – vrcholom tejto sezóny je olympijský turnaj. To je pre mňa najväčší motív. Urobím všetko pre to, aby som trénerov zaujal výkonmi a dostal sa do nominácie. O účasti na olympiáde som vždy sníval. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodol pre KHL.

Zisťovali ste informácie o Čerepovci aj od Rastislava Staňu, ktorý tam tiež pôsobil?
Áno, potvrdil mi, že atmosférou je to rodinný klub, v ktorom všetko fungovalo na vysokej úrovni.

V novom pôsobisku ste už vyše mesiaca, absolvovali ste zopár sústredení. Do akého tímu ste prišli?
Naša kvalita sa ukáže až v súťaži. Partia v šatni vyzerá fajn, máme mladý trénerský štáb. Pred niekoľkými dňami sme sa vrátili zo sústredenia z Fínska, tam sme odohrali aj pár zápasov. Prvé dve päťky sú silné, prvú tvoria Rusi, v druhej sú dvaja Česi Petr Holík a Marek Stránský. Týždeň sme boli v Čerepovci, potom sme sa presunuli blízko Petrohradu a odtiaľ po dvanástich dňoch na záverečné sústredenie do Fínska. Generálku pred začiatkom KHL absolvujeme na turnaji v Petrohrade.

Torta v tvári ako gratulácia k nedávnym 29. narodeninám chutila?
Chutila… Tak trochu som to čakal, len som nevedel, kedy to príde. Stalo sa tak po tréningu počas rozhovoru pre televíziu, no dokončil som ho. Aj to svedčí o tom, že tvoríme súdržný kolektív.

Máte od trénera prísľub brankárskej jednotky?
Pozíciu jednotky si musím vybojovať, vopred vám nikto nič nedá. Uvedomujem si, že legionár musí vyčnievať, preto ho angažovali. Tak to bolo aj vo Švédsku, na tlak som zvyknutý. Severstaľ obmenil brankárov, z minulého ročníka neostal ani jeden, jednotkou bol Čech Jakub Kovář. Vo Fínsku sme sa striedali s mladým Artamkinom. Počínal si veľmi dobre, črtá sa silná konkurencia, tretí kolega si momentálne doliečuje zranenie. Mám ambíciu chytať čo najviac, čo predpokladá podávať stabilne spoľahlivé výkony. Čerepovec v predchádzajúcich štyroch ročníkoch nepostúpil do play off, rád by som mužstvu k tomu pomohol.

V čom pociťujete najväčší rozdiel v porovnaní s hokejom vo Švédsku? Na webovej stránke Severstaľu sú fotografie z boxerského tréningu…
Nás brankárov doň nezapojili, vtedy sme mali svoje cvičenia s trénerom brankárov. Boxerský tréning viedli profesionáli, učili spoluhráčov nejaké triky a chvaty, ak by došlo na ľade k ostrým fyzickým kontaktom. Prvý mesiac som prežil, to je v Rusku najdôležitejšie (so smiechom). Trénuje sa tu viac, do tela sme dostávali dve hodiny predpoludní, dve popoludní. Na to som sa však pripravil.

Hokejové zázemie?
Zatiaľ všetko funguje, ako má. Byt som dostal v novej radovej zástavbe, štadión je nový, som veľmi spokojný. A aj finančne je to podstatne lepšie než v predchádzajúcom klube. Teda, dúfam, že to tak bude, prvú výplatu dostanem v tomto mesiaci. Rodinka príde za mnou koncom augusta, už sa na ňu teším.

Mužstvo na začiatku prípravy absolvovalo aj exkurziu v múzeu hutníckeho priemyslu. Čo zaujímavé ste videli?
Kombinát Severstaľ výdatne podporuje hokej, s klubom úzko spolupracuje, a tak sa vzájomné vzťahy aj takto utužujú. V múzeu bolo čo obzerať – aj na dotykových obrazovkách, zaujali ma niektoré moderné vychytávky. Malo to aj iný podtón – mali sme možnosť vidieť, aká náročná je hutnícka profesia. V takomto metalurgickom komplexe som bol po prvý raz. Hoci som pôsobil aj v Košiciach, tam nás do železiarní na takúto prehliadku nevzali.

Aj v Rusku zaregistrovali vaše šoumenské kúsky po víťazných zápasoch. Budete pokračovať v tradícii aj v novom pôsobisku?
Najprv musím v novom ročníku nejaké zápasy víťazne odchytať, potom môžem uvažovať o šou. Dúfam, že budem mať príležitosť niečo divákom predviesť, no predovšetkým sa sústredím na to, aby som bol užitočný pre mužstvo.

Po neúspechu Slovenska na tohtoročných majstrovstvách sveta v Kolíne ste kritizovali pomery v slovenskom hokeji. Ste optimista v súvislosti so zmenami, ktoré v lete nastali na dôležitých postoch?
Miroslav Šatan je muž na správnom mieste, je vynikajúci človek i manažér. Verím, že slovenský hokej zjednotí a napraví najmä vzťahy. Zmeniť treba toho ešte dosť, no dúfam, že sme už na dobrej ceste.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #Severstal Čerepovec