Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marcinko: Pred nami tu nebolo nič. Snívame o plnom štadióne

Pokojné mesto perníkov na východe Čiech vymenil za exotickú metropolu najľudnatejšej krajiny sveta - Peking.

15.11.2016 08:00
Tomáš Marcinko Foto:
Tomáš Marcinko.
debata

Slovenský reprezentant Tomáš Marcinko (28) si do svojho hokejového životopisu zapísal ďalšiu zaujímavú destináciu.

„Šlo však o Kontinentálnu hokejovú ligu, takže som nemal prečo ďalej rozmýšľať,“ vraví rodák z Popradu. V drese Červenej hviezdy Kchun-lun si pripísal jeden gól a sedem asistencií.

Trojzápasovú víťaznú sériu vášho tímu ukončil v sobotu Jokerit Helsinki. Čo vám chýbalo, aby ste bodovali?
Myslím si, že v ofenzíve sme ich mohli potrápiť o čosi viac. Na druhej strane je fakt, že sa nám v ich pásme ťažko presadzovalo. Škoda inkasovaných gólov, lebo minimálne dva padli po našich chybách, takže sa im dalo predísť.

Rozhodli o výsledku dva presné zásahy v rýchlom slede, ktoré ste dostali v tretej časti?
Určite mužstvu nepomôže, keď inkasuje krátko po sebe, ale mali sme stále dosť času na obrat. Žiaľ, nevyšlo to – na rozdiel od predošlého zápasu v Minsku, kde sme vyhrali 4:3.

Mužstvu sa darí, je siedme vo Východnej konferencii KHL. Aká je nálada v kabíne?
Zatiaľ celkom dobrá. Samozrejme, závisí to od výsledkov. Ak príde prehra, snažíme sa myslieť pozitívne. Naopak, po víťazstve zase nelietame v oblakoch. Stále sa totiž hrá o veľa bodov, aj keď každý jeden – zvlášť z ľadu súperov – je veľmi dôležitý.

Je ambíciou klubu postup do vyraďovacej fázy?
Snažíme sa vyhrať každý zápas. O play off sa nahlas nehovorí, no určite sa tam chceme dostať. Sme nový tím, veľa vecí sa rieši za pochodu. Prakticky sme sa pred sezónou zohrávali len v prípravnom období, nič tu pred nami nebolo a nefungovalo.

Mužstvo je zložené z hráčov viacerých národností. Aký štýl hokeja produkuje?
Ťažko povedať. Možno je to skôr mix viacerých súčasne. Vždy sa snažíme pozerať sa na našu hru. To, čo ukážeme my, je aj tak najpodstatnejšie.

Po nedeľňajších zápasoch ste mali druhú najlepšiu presilovku v súťaži. Čím to je?
Zrejme o nácviku a jednoduchosti. Nesnažíme sa o priveľa prihrávok, ale o častejšiu streľbu počas početných výhod.

Sledujete aj počínanie Slovana?
Sústreďujem sa najmä na naše a moje výkony. Pozriem si sem-tam aj to, ako sa Slovanu darí. Hrám za iné mužstvo, to je pre mňa prvoradé.

Po novom roku (5. 1., pozn.) prídete s tímom do Bratislavy. Tešíte sa na slovenských fanúšikov?
Uvidíme, či nám budú aplaudovať, každopádne sa toho s Bakim (Marek Bakoš, pozn.) nevieme dočkať. Budeme hrať doma na Slovensku, bude to špecifickejšie pre nás oboch. Verím, že uspejeme, hoci do januára chýba ešte dosť stretnutí.

Sledovali ste aj vystúpenie slovenskej reprezentácie na Nemeckom pohári?
Keďže sme mali tréningový kemp v Rige, mal som čas sledovať zápasy cez internet. Chlapci hrali výborne už od prvého duelu, víťazstvo si zaslúžili. Turnaj sa hral v rýchlom slede – tri zápasy za tri dni – čo je náročné. O to viac si treba výhru ceniť.

Komunikoval s vami aj tréner Zdeno Cíger o možnej účasti?
Nekomunikoval som s nikým. Neviem posúdiť, čo rozhodlo o tom, že som do Augsburgu necestoval.

Ako prebiehali prvé rokovania medzi vami a nováčikom KHL z Pekingu?
Po skončení zmluvy v Pardubiciach som cez leto čakal na správy od agenta o možnostiach ďalšieho pôsobiska. Niečo sme mali rozrobené, niečo padlo. Zrazu prišla ponuka z Pekingu. Keďže som dovtedy nemal zmluvu, rozhodnutie bolo o to rýchlejšie a asi aj jednoduchšie.

Ako ste prijali fakt, že budete hrať v Číne, hokej v ktorej nie je príliš populárny?
Iste, hrať hokej v Číne – to vyzeralo a znelo trošku zvláštne. Išlo však o KHL a zároveň sa mužstvo postupne formovalo, takže som nemal prečo ďalej rozmýšľať a rozhodol som sa.

Ako a kde bývate?
Ťažko hovoriť o nejakom bývaní. Začiatok ročníka sme odštartovali v Pekingu, teraz hráme v Šanghaji a zatiaľ stále bývame v hoteloch. Má to svoje pre aj proti.

Kedy sa sťahujete do Pekingu?
V prvej polovici decembra. Už nebudeme premýšľať nad tým, či sme doma tam, alebo v Šanghaji. Každopádne obe mestá sú veľmi zaujímavé. Zvykanie si na novú kultúru bude potom jednoduchšie.

Poznáte už obe megamestá?
V Šanghaji bývame prakticky v centre, takže sme z jeho pamiatok videli dosť. V Pekingu je toho o čo si menej, keďže sme bývali trošku mimo mesta. Šanghaj je modernejší, Peking je zasa viac o histórii a pamiatkach, no obe sú veľmi zaujímavé. S čínskou kuchyňou nemám problém. Je celkom chutná a rozmanitá.

Pomáha vám, že ste tam spoločne s Martinom Bakošom?
Určite áno, je dobré mať v mužstve ďalšieho Slováka. Nie je to potom len o angličtine. Snažíme sa pomáhať jeden druhému. Ako partia vychádzame všetci dobre, obzvlášť pri tom mixe národností, aký máme. Krajan je ale vždy krajan.

Aké je zázemie klubu?
Skutočné zázemie nás asi čaká až v Pekingu. Buduje sa tam tréningový komplex, aj keď sme sa tam už mohli pripravovať aj na začiatku sezóny. V Šanghaji je to skôr provizórne. Ľudia z klubu sa to snažia každým dňom zlepšovať, aby sme sa cítili čo najviac ako v domácom prostredí.

Momentálne ešte nie je otvorená nová hala. Aké máte divácke návštevy?
Prvá v Pekingu bola viac ako solídna. V Šanghaji je to slabšie, aj keď o plnom štadióne môžeme asi snívať. V ostatných domácich zápasoch prišlo do publika viac ľudí ako predtým, čomu sme len radi.

Je v Číne záujem o hokej?
Hokej tu nie je jedným z najobľúbenejších športov. Dalo sa čakať, že záujem nebude najvyšší. Sme úplne nové mužstvo na hokejovej mape a o to viac času a trpezlivosti si budovanie jeho značky žiada. Myslím si, že o pár sezón to bude lepšie a fanúšikovia si vo väčšom počte nájdu cestu na štadión.

KHL počas vianočných sviatkov nemá prestávku – budete tráviť Vianoce v Číne?
Na Štedrý deň hráme domáci zápas s Chabarovskom. Ešte som o tom nepremýšľal, ale Vianoce budem tráviť s priateľkou, zrejme aj s Bakim a jeho rodinou. Určite spoločne niečo vymyslíme.

Už ste sa naučili niečo po čínsky?
Ani veľmi nie, maximálne zopár slov z počutia. (úsmev) Pochytil som niečo z ruštiny, aj keď sa v mužstve najviac používa angličtina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Tomáš Marcinko #Červená hviezda Kchun-lun