Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tichonov: Netušil som, že Hossa je až taký dobrý

V hviezdami nabitom kádri SKA Petrohrad ostáva trochu v tieni Kovaľčuka, Daciuka, Dadonova či Šipačova. Hoci sa v zámorskej NHL nikdy naplno nepresadil, odohral v nej 111 zápasov, v KHL získal Gagarinov pohár a pochváliť sa môže zlatom i striebrom zo seniorských MS. Pred dvoma rokmi na šampionáte v Minsku bol Viktor Tichonov (28) pri zisku titulu dokonca najproduktívnejším hráčom celého turnaja.

06.10.2016 11:00
Viktor Tichonov Foto: ,
Ruský hokejový útočník Viktor Tichonov (vpravo) v reprezentačnom drese.
debata

„V NHL mi to v minulom ročníku nevyšlo podľa predstáv, preto som sa vrátil späť do Petrohradu. No nevylučujem, že to v zámorí ešte niekedy vyskúšam,“ tvrdí vnuk slávneho a úspešného trénera z éry dominancie Sovietskeho zväzu Viktora Tichonova.

V Bratislave ste triumfovali úplne jednoznačne 6:0. Bol to pre SKA jednoduchý zápas?
To nie. Zápas bol oveľa vyrovnanejší než naznačuje konečný výsledok. Náš brankár zachytal vynikajúco a niekoľkokrát predviedol dva, tri či štyri skvelé zákroky v rýchlom slede. Domáci mali dosť gólových šancí.

Minulý ročník ste strávili v Chicagu a Arizone v NHL. Aký je návrat späť do KHL?
Bol to pre mňa celkom ľahký presun, keďže som sa vrátil do Petrohradu, kde som pôsobil aj predtým. Dobre poznám hráčov, trénerov, mesto aj klub. Nemal som žiaden problém.

Do Chicaga ste prišli spolu s Artemijom Panarinom. Čo hovoríte na jeho raketový vstup do ligy?
Moja hlavná úloha bola robiť mu prekladateľa (smiech). Bol som v tom naozaj dobrý (smiech). Ale vážne, je ozaj zábava sledovať ho na ľade. Som rád, že herne napredoval, darilo sa mu a že si vybral práve Chicago. Štýl Blackhawks mu náramne pasuje. Vo svojej prvej sezóne nastrieľal 30 gólov a vyhlásili ho za najlepšieho nováčika sezóny. Vďaka tomu získa ešte viac sebavedomia a urobí to z neho ešte lepšieho hokejistu.

Jedným z lídrom Blackhawks je Marián Hossa. Aký dojem na vás urobil?
Bol mojím najobľúbenejším spoluhráčom v tíme. Keď som mal možnosť sledovať ho z blízka, prekvapilo ma, aký vynikajúci hráč to je. Vedel som, že je hviezdou ligy, ale nikdy som nemal čas sledovať podrobne zápasy NHL. Vidieť, ako tvrdo na sebe pracuje, ako korčuľuje a ako zodpovedne hrá dozadu… Je to komplexný hráč. Navyše je nielen výnimočný hokejista, ale aj skvelý človek. Dá sa od neho veľa naučiť.

Viktor Tichonov v akcii

Teraz hráte v útoku s Iľjom Kovaľčukom.
Veru, ani po jeho boku to nie je zlé (smiech). Iľja bol pre mňa vždy hrdina. Keď si s ním môžem na tréningu zahrať jeden na jedného, cítim sa ako malý chlapec. Nemám žiadnu šancu. Pri ňom si uvedomujem, ako výrazne sa ešte môžem zlepšovať. Posúva ma to ďalej.

Hrá sa s ním ľahko či ťažko?
Keď sa mu darí, dokáže sám rozhodovať zápasy. Veď ste to videli na vlastné oči. Stačili mu tri či štyri strely, aby dosiahol hetrik. Potrebuje len dostávať dostatok pukov. Musíte mu správne prihrať a nechať ho strieľať. O zvyšok sa postará sám. Hral som s ním aj v minulosti, preto nebol pre mňa žiaden problém zvyknúť si na neho. Viem, kde sa na ľade pohybuje. Dúfam, že nám to bude – tak ako v Bratislave – vychádzať aj v ďalších súbojoch.

Zatiaľ čo v KHL sa vám darí, v NHL sa vám nepodarilo presadiť. Beriete zámorie už ako uzavretú kapitolu?
Pokiaľ viem, ešte nikto sa do zámoria nevrátil trikrát. Takže, prečo nie (smiech)? Uvidíme, čo sa stane. Vždy si nechávam dvere otvorené. Stále je môj sen presadiť sa aj NHL. Teraz sa však plne sústredím na svoju hru v SKA.

debata chyba
Viac na túto tému: #SKA Petrohrad #Viktor Tichonov