Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Metallurg zahral ako líška - a pozlátil ju

Najdramatickejšia a najvzrušujúcejšia. Aj týmito prívlastkami charakterizovali experti finálovú sériu 8. ročníka Kontinentálnej hokejovej ligy.

20.04.2016 18:14
Metallurg Magnitogorsk Foto:
Víťazná radosť Metallurgu Magnitogorsk.
debata

Piaty raz sa o šampiónovi rozhodlo v siedmom zápase. V ňom po dramatickom vyvrcholení na ľade moskovského CSKA pili zlaté šampanské z Gagarinovho pohára hokejisti Metallurgu Magnitogorsk. A tak v KHL stále platí tradícia, že pre víťaza základnej časti je prestížna trofej zakliata…

CSKA si musí počkať

Mužstvo z Uralu po nej siahalo už v šiestom zápase. V závere dohnalo dvojgólovú stratu, aréna burácala a už-už sa tešila na reprízu majstrovských osláv spred dvoch rokov. Michail Juňkov gólom v 2. minúte predĺženia jej nadšenie zmrazil – a presunul posledný diel série do Moskvy. Zdanlivá výhoda prešla na stranu CSKA. Niekdajšiemu armádnemu suverénovi sovietskej éry sa črtala veľká šanca na prvý triumf v KHL. Ešte si však naň musí počkať.

„Nič sa nedeje, siedmy zápas má svoje zákonitosti. To, že hráme u súpera, nepovažujeme za podstatné. Nech by sa hralo aj vo vesmíre, oba tímy nastúpia s víťazným odhodlaním,“ vravel generálny manažér Gennadij Veličkin. V poslednom zápase sezóny Metallurg akoby si vzal príklad z líšky, ktorú nosí v logu. Hral umne, trpezlivo odolával veľkému náporu domácich. A keď sa naskytla príležitosť na brejk, udrel. Ústrednou postavou stretnutia sa stal obranca Chris Lee. Najprv skvelým pasom poslal do nájazdu Timkina – a ten ho zakončil gólom, jeho prvým v play off.

Po prvej tretine viedli hostia 1:0, hoci ich domáci prestrieľali 13:2. V druhej časti CSKA svitla nádej – Mamin vyrovnal. Lenže – netrvala dlho. Lee opäť zabezpečil Magnitke náskok, a keď CSKA v úsilí vyrovnať hral bez brankára, inkasoval od Timkina smrtiaci gól do prázdnej bránky. „Venujem ho manželke a dcére,“ vravel šťastný strelec. V tej chvíli bol od radosti v siedmom nebi, jeho jasajúci spoluhráči takisto. Pomer striel 37:16 potvrdzoval veľkú prevahu, ale aj nemohúcnosť CSKA v koncovke.

Moziakin vyšiel z tieňa hviezd

Vasilij Košečkin, ďalší hrdina série, musel mať telo samú modrinu. Brankárovi víťazov to však neprekážalo. „Bola to náročnejšia finálová séria než pred dvoma rokmi proti pražskému Levu. Vtedy sa stretli dva technicky vyspelé tímy. CSKA hral agresívnejšie,“ porovnal náročné súboje o zlato.

Kým v šatni Metallurgu kypela majstrovská eufória, český center úderného prvého útoku Jan Kovář lial na Veličkinovu hlavu šampanské, útočník Sergej Moziakin, najväčšia osobnosť finálovej série, mlčky vstrebával ošiaľ okolo neho. Bol azda jediný, kto odmietol rozhovory pre médiá.

Vo finále jednoznačne prevýšil búrliváka Alexandra Radulova, v tejto sezóne zatienil aj Iľju Kovaľčuka. Nikdy nehral v NHL, nemá charizmu veľkej hviezdy, preto v popularite zaostáva za spomenutými veličinami. Keď sa ho reportéri v play off pýtali na jeho gólový apetít, dvojnásobný majster sveta stroho odvetil, že si len robí svoju prácu. Je prvým hokejistom, ktorý vo vyraďovacej časti KHL prekonal 50-gólovú hranicu. Stalo sa tak v dôležitom piatom zápase finálovej série. V jeho závere vyrovnal na 1:1, v predĺžení rozhodol o víťazstve Metallurgu.

„Dá gól aj z ničoho,“ tvrdia experti o najproduktív­nejšom hráčovi aktuálneho play off (25 bodov, 11+14) i v histórii KHL.

Sklamanie a frustrácia mužstva CSKA akoby nemali dna. Niektorí si ani neprevzali strieborné medaily, tréner Dmitrij Kvartaľnov odišiel zo striedačky pred záverečným ceremoniálom. Posledný zo smutnej šatne vyšiel Alexander Radulov.

„Táto prehra je aj moja vina. Verím však, že sa po nej stanem ešte silnejší a dokážem sám sebe, čoho som hodný. Aj po prehre musíme ostať chlapmi, ktorí vydržia úder a idú ďalej,“ vravel médiám. Najprv ich odmietol, no potom im pár viet na rozlúčku venoval. V ďalšej sezóne ho čaká s najväčšou pravdepodobnosťou návrat do NHL, no prísť do zámoria so zlatom z KHL sa mu nesplnilo.

Finále malo jedinú slabinu – nedôstojné prostredie v moskovskej hale CSKA s kapacitou 5500 miest. „To je hanba Moskvy i KHL,“ konštatovali ruské médiá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #CSKA Moskva #Metallurg Magnitogorsk