Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

CSKA Moskva opäť mieri najvyššie. Ku Gagarinovmu poháru

Pozvoľna sa pokúšajú nadviazať na hviezdnu sovietsku éru, v ktorej neohrozene dominovali. Slovan sa zasa pokúsi o senzáciu.

21.02.2016 11:00
Tomáš Surový, Stéphane Da Costa Foto: ,
Tomáš Surový zo Slovana a Bogdan Kiselevič, brankár Stanislav Galimov, Stéphane Da Costa a Igor Grigorenko z CSKA Moskva počas zápasu.
debata

Hokejisti CSKA Moskva, súper bratislavského tímu v prvom kole play off o Gagarinov pohár, presvedčivo obhájili v Kontinentálnej hokejovej lige prvenstvo po základnej časti, no nestali sa majstrami Ruska ako v minulej sezóne. Červeno-modrá mašina je späť (suverénny CSKA mal v sovietskych časoch prezývku Červená mašina), tešia sa ruskí experti. Po Pohári otvorenia (v úvodnom súboji 8. ročníka víťaz základnej časti zdolal v Petrohrade domáceho víťaza Gagarinovho pohára 4:3 v predĺžení), získali aj Pohár Viktora Tichonova pomenovaného po legendárnom trénerovi CSKA i reprezentácie Sovietskeho zväzu – za prvenstvo po základnej časti.

Lenže najcennejšia trofej – Gagarinov pohár – vo vitríne klubu stále chýba. V minulej sezóne jej už takmer chystali miesto, avšak v sľubne rozbehnutej sérii play off vo finále Západnej konferencie podľahli Petrohradu, neskoršiemu šampiónovi 3:4 na zápasy, hoci viedli 3:0. Nebolo vtedy smutnejšieho hokejistu než Alexandra Radulova, najväčšej hviezdy mužstva a jednej z tvárí KHL, so 65 bodmi (23 gólov, 42 asistencií) druhého najproduktívnej­šieho hokejistu tohto ročníka. V porovnaní s vlaňajškom CSKA dosť výrazne obmenil káder. Generálny manažér Sergej Fiodorov a ambiciózny tréner Dmitrij Kvartaľnov opäť sformovali okolo Radulova, ústrednej postavy, silné mužstvo. Základnou časťou prešlo hladko, akurát v jej závere, keď už bolo jasné, že ho nik nemôže predstihnúť, tri zápasy prehralo (s Dynamom Moskva 1:3, s Ufou 0:1 a Podoľskom 2:4).

„Máme mentálne silné mužstvo. Nedávno vyhralo trinásť zápasov v sérii, nevidím problém v troch prehrách. Všetci zo športového uhla pohľadu veľmi dobre vedia, že mužstvo sa podriaďuje hlavnej úlohe – víťazstvu v play off. Niektoré drobnosti potrebujeme ešte doladiť,“ uviedol Igor Jesmantovič, športový riaditeľ CSKA, pre ruský R-sport.

Všeobecne prevláda názor, že CSKA postúpi, ale nebude to mať vôbec ľahké. Slovan totiž v základnej časti oba zápasy vyhral, na čo upozorňujú aj ruské médiá.

„K zápasom so Slovanom musíme pristúpiť s plnou zodpovednosťou a vážnosťou. Aj preto, že sme s ním dvakrát prehrali. Charakteristický bude silový aspekt hry. Rozmery klziska v Bratislave sú iné ako u nás,“ upozorňuje kanadský útočník Geoff Platt, ďalšia z opôr tímu. „Základnú časť sme zvládli nad očakávanie, čo je úspech celého klubu. Máme veľmi dobrých brankárov, chytali vynikajúco, veríme, že tak budú aj v play off,“ podotkol.

Vladimir Jurzinov starší, zaslúžilý tréner, jeden z najuznávanejších v Rusku, označuje súboj CSKA – Slovan za najzaujímavejší v 1. kole Západnej konferencie KHL.

„CSKA čakajú extrémne podmienky. Oplatí sa sledovať prácu trénera Slovana Miloša Říhu – ako pripraví mužstvo na tento súboj i ako sa v ňom predstaví CSKA. Říha sa na Slovensku zmenil, správa sa inak ako počas jeho pôsobenia v Rusku. Sériu charakterizujem ako bitku nekompromisného vojenského kolektívu s nabudenými bratislavskými orlami. O zápletku sa môžu postarať aj diváci: divácky záujem bude v Bratislave obrovský, slovenskí fanúšikovia sú veľmi aktívni,“ pripomína trénerská legenda.

Daniil Markov, majster sveta z roku 2008, tvrdí, že vopred nemožno hovoriť o jasnom postupujúcom z dvojíc 1. kola play off – azda s výnimkou páru CSKA – Slovan.

„Bratislavský tím v základnej časti CSKA síce dvakrát zdolal, no play off je niečo iné. Nevravím, že CSKA postúpi hladko, Slováci môžu doma jeden, ba aj dva zápasy vyhrať. Ale na to, aby vyradili víťaza základnej časti, nemajú,“ prízvukuje.

Pripomenieme: hokejisti CSKA Moskva v druhej polovici minulého storočia kraľovali doma (32-krát získali titul), v Európe (20-krát vyhrali Európsky pohár majstrov) a po oteplení vzťahov so zámorím hrali vyrovnané zápasy aj s mužstvami NHL. Chýrna a obávaná hokejová značka začala po zmene pomerov v Rusku vädnúť. S príchodom Rosnefti, bohatého a silného sponzora, sa situácia začala meniť k lepšiemu, o čom svedčí úspešná súčasnosť.

Zatiaľ však bez najcennejšieho pohára. Slovan do play off KHL postúpil druhý raz. V sezóne 2012/2013 v 1. kole podľahol Dynamu Moskva, neskoršiemu víťazovi, 0:4 na zápasy.

Anketa: Na čo si môže trúfať Slovan proti moskovskému CSKA?

Július Šupler, tréner (v KHL viedol CSKA, Doneck a Rigu)
Šanca na postup je vždy, treba o ňu bojovať zo všetkých síl. Viem o tom z vlastnej skúsenosti, keď sme s Dynamom Riga prešli cez SKA Petrohrad, najväčšieho favorita súťaže. Keď po niečom veľmi túžiš a si ochotný ísť na hranicu svojich síl, tak to dosiahneš. CSKA je veľký favorit, má skúsené a vyvážené mužstvo i najvyššie ambície. V porovnaní s nedávnou minulosťou, keď som ho viedol, sa finančne i herne stabilizoval na vysokej úrovni. Aj najlepší tím má však nejaké slabiny, spravidla najzraniteľnejšie v psychike, ak sa situácia nevyvíja podľa jeho predstáv, prípadne súpera podcení. Slovan postupom do play off splnil cieľ, môže hrať uvoľnene i postarať sa o prekvapenie.

Rastislav Staňa, brankár (majster sveta z roku 2002, pôsobil aj v CSKA)
V športe nie je nič nemožné, no v tejto dvojici okolnosti hrajú v prospech CSKA. Myslím si, že postup si ustráži. Príchodom ruského trénera Dmitrija Kvartaľnova začalo mužstvo herne napredovať, má vysokú kvalitu na každom poste. Konkurenciu v tíme zvyšujú mladí hráči, niektorí skúsenejší sa vrátili zo zámoria. V porovnaní s mojím pôsobením sa mužstvo dosť zmenilo, najväčšou osobnosťou je stále Alexander Radulov. Silné je aj brankárske trio na čele so Švédom Viktorom Fasthom. Slovan však môže zvučného súpera potrápiť. Zrejme vie naňho zahrať, keď ho v základnej časti dvakrát zdolal. Na tom môže stavať. Teším sa na kvalitné zápasy, na bratislavské sa chystám osobne.

Miroslav Miklošovič, asistent trénera hokejistov Slovenska (pôsobil v Rige i Donecku)
Slovan si môže trúfať aj na postup! Prečo nie? Vopred sa nepatrí vzdávať sa, ani sa dívať na to, kto z ktorého miesta postúpil do play off. Slovan už úspech dosiahol, určite sa pokúsi o ďalší a ešte väčší. Bude zaujímavé sledovať, ako sa vzoprie velikánovi. Bez debaty – CSKA je jasný favorit, ale play off je nevyspytateľná súťaž. Aj vyraďovacie fázy KHL ponúkajú dosť príkladov, keď papieroví favoriti pohoreli. Verím, že Slovan Moskovčanov potrápi, tiež má kvalitné mužstvo, viacerých šikovných hráčov i dosť skúseností. Počas základnej časti sa stmelil, v jej závere sa prebil do play off. Ak vonku raz vyhrá, dostane CSKA do nepohodlnej situácie, z ktorej môže vyťažiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #CSKA Moskva #Gagarinov pohár #play off KHL