Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Musíme hrýzť ľad, tvrdí Říha. Slovan vyzve najväčšieho favorita

Po dvoch rokoch menších či väčších sklamaní majú za sebou opäť vydarenú sezónu. Odmenou je pre nich účasť vo vyraďovacích bojoch.

21.02.2016 08:00
hc slovan bratislava, fanúšikovia, atmosféra, Foto: ,
Fanúšikovia Slovana sa môžu tešiť minimálne na dva domáce zápasy.
debata

Hokejisti Slovana si po druhý raz zahrajú play off KHL. Pred troma rokmi sa v sérii s nimi odrazilo Dynamo Moskva k obhajobe Gagarinovho pohára. Dokonale fungujúci stroj pod vedením Olega Znaroka triumfoval v prvom kole na zápasy jednoznačne 4:0, no slovanisti vysokému favoritovi v jednotlivých stretnutiach nedali nič zadarmo. V druhom súboji prehrali až po predĺžení 2:3 a doma podľahli 2:4 a 2:3.

Aj teraz sa zverencom Miloša Říhu postaví do cesty súper najvyššieho rangu. Držiteľ Pohára Viktora Tichonova za prvenstvo v základnej časti CSKA Moskva je jedným z najväčších favoritov na celkový triumf.

Pre Bratislavčanov síce hovorí lepšia bilancia vzájomných súbojov (v polovici novembra najprv Slovan vyhral na vlastnom ľade 3:2 po samostatných nájazdoch a o päť dní aj v Moskve 2:0), no štatistiky zo základnej časti sú v play off zväčša bezvýznamné.

„Play off, to je úplne nová súťaž. No trošku dúfam, že my tú bilanciu mať v hlavách nebudeme, ale súper áno. CSKA nebol v posledných zápasoch základnej časti v pohode, ale aj my máme svoje problémy. Našťastie, na piatkovom tréningu bolo vidieť, že chlapci rýchlo zabudli na dva nevydarené zápasy vonku. Do Moskvy pôjdeme s odhodlaním odovzdať zo seba maximum, aby sme sa nemuseli za výkon hanbiť,“ tvrdí Říha.

V prvom súboji nebude mať k dispozícii najproduktívnej­šieho obrancu ligy Cama Barkera, ktorý dostal po troch vyšších trestoch automaticky stop na jedno stretnutie. Zdravotný stav viacerých hráčov nebol v ostatných dňoch ideálny a o ich zaradení do zostavy sa rozhodne až v Moskve. Dobrou správou je, že do Ruska by mal odletieť kompletný káder aj s obrancom Ľubomírom Višňovským.

„S CSKA musíme hrať extrémne disciplinovane. Chalani musia hrýzť ľad. Budem spokojný ak si domov prinesieme jedno víťazstvo. Vždy hovorím, že polovičná úspešnosť vonku je výborná,“ dodal skúsený český kouč.

Kapitán mužstva Tomáš Surový pôsobil v minulosti aj v CSKA a play off KHL si zahral aj v drese Rigy a Leva Praha. „V šatni sa mieša pohoda z dobre odvedenej práce v základnej časti a motivácia hrať čo najlepšie v play off. Vieme, čo nás čaká. Kľúčom je hrať zodpovedne v obrane, obmedziť chyby. Tréner iste zvolí vhodnú taktiku a na nás bude, čo možno najviac ju dodržiavať. Len tak môžeme byť úspešní,“ vraví Surový.

Play off v drese Bratislavčanov spred troch rokov si pamätá obranca Vladimír Mihálik a môže tak porovnať súperov – vtedajšie Dynamo a súčasné CSKA. „Dynamo vtedy viac dbalo na prepracovanú defenzívu, od CSKA očakávam útočnejší hokej. Aj vďaka tomu by sme ho mohli prekvapiť. Ak si v Moskve ukoristíme jedno víťazstvo, budeme spokojní. Keby boli dve, boli by sme veľmi radi. Domáce stretnutia budú iste výnimočné, ale zatiaľ myslíme len na prvý – v nedeľu v Moskve,“ tvrdí Mihálik.

Najväčšou hviezdou súpera je ruský reprezentačný útočník Alexander Radulov. Tréner Říha viackrát potvrdil, že na neho neplánuje nasadiť osobnú obranu. Tvrdí, že znechutený a nahnevaný Radulov je ešte nebezpečnejší.

„Radulov je jeden z najlepších hráčov v lige. Ťažko brániteľný so svojským štýlom. No my sa musíme vyrovnať aj s ďalšími veľmi kvalitnými hráčmi súpera. Navyše, začať treba od seba, starať sa o vlastnú hru a ukázať to najlepšie, čo vieme,“ dodáva kapitán Surový.

V play off KHL sa okrem hráčov Slovana predstavia ešte dvaja slovenskí reprezentační obrancovia. Andrej Meszároš pôsobí v Novosibirsku, Marek Ďaloga v Kazani a na lavičke Jekaterinburgu sedí v pozícii asistenta trénera Marcel Ozimák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #CSKA Moskva #play off KHL