Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadská cesta s vidinou play off

Hokejisti Slovana veľmi túžia prebojovať sa po dvoch neúspešných sezónach opäť do play off KHL. Čakajú na to aj ich fanúšikovia. Výraznou mierou by k tomu mala napomôcť nová brankárska dvojica. Bratislavčania po prvý raz v histórii stavili na tandem z Kanady. Získali dvojicu skúsených a zároveň veľmi kvalitných brankárov Michael Garnett a Barry Brust.

01.09.2015 10:40
Michael Garnett, Barry Brust Foto: ,
Michael Garnett, Barry Brust (vpravo) počas rozhovoru.
debata

Ako sa cítite v Bratislave?
Garnett: Je tu krásne. Bratislavu považujem za pekné miesto. Som rád, že som sa po dlhých rokoch v Rusku dostal do peknej európskej krajiny. Štandard života je tu vyšší, než na aký som si zvykol v Čeľabinsku. Máte tu krajšie reštaurácie, lepšie jedlo i ubytovanie. Som rád, že som tu.
Brust: Som najmä rád, že tu ľudia nemajú problém hovoriť po anglicky. Bez problémov sa dorozumiem a vybavím si základné veci, ktoré potrebujem. Za tých pár mesiacov v Chanty-Mansijsku som s tým mal dosť problémy.
Garnett: V začiatkoch v Nižnekamsku som v podstate nemal možnosť komunikovať s domácimi. V tíme neboli skoro žiadni hráči hovoriaci po anglicky. Nepoznal som nič iné, len hokej. Keď som odišiel z haly, nemal som čo robiť. Každý deň som sa tešil na tréning či zápas. Niekoľko rokov mi trvalo, kým som sa naučil čosi po rusky.

Čo chcete dosiahnuť v Slovane?
Garnett: Každý rok s akýmkoľvek tímom si dávam rovnaký cieľ – dostať sa do play off. Mnoho tímov vie v play off výrazne prekvapiť, keď ich súperi podcenia. Tam sa už môže stať čokoľvek.
Brust: Prvý krok je u každého rovnaký – dostať sa do play off. Minuloročný káder Slovana bol určite lepší, než naznačuje umiestnenie a počet získaných bodov. V niektorých vzájomných súbojoch so Záhrebom slovanisti jasne dominovali, no my sme aj tak vyhrali. Som rád, že si zase zahrám s viacerými veľmi talentovanými hráčmi a dúfam, že play off nám vyjde.

Odkedy sa poznáte?
Garnett: Posledných pár rokov sme sa vídali na ľade a registrovali sa. V lete nás na jednom golfovom turnaji zoznámil náš spoločný priateľ. Dovtedy sme sa bližšie nepoznali.
Brust: Pamätám si, že sme sa stretávali už v juniorských súťažiach. Vždy som Michaela rešpektoval pre jeho výnimočné kvality. Vtedy na golfe sme ešte ani netušili, že sa z nás stanú spoluhráči. Obaja sme boli bez zmluvy a nemali sme ani šajnu, kde skončíme.

Je pre vás dôležité, aby ste sa s brankárskym kolegom dobre poznali a vychádzali spolu ako kamaráti?
Garnett: Zatiaľ ide všetko dobre (smiech). Obaja sa navzájom rešpektujeme, keďže vieme, že sme kvalitní brankári. Sedíme v jednej kabíne, sme v rovnakej situácii. Je len dobre, keď spolu vychádzate a môžete sa porozprávať. Som s tým spokojný. Osobne som nikdy nemal problém s brankárskym kolegom.
Brust: Pre mňa to nie je nová situácia. Chytal som po boku množstva výborných brankárov. Prvý rok v Záhrebe som trávil veľa voľného času s Markom Dekanichom. Obom sa nám darilo, čo nás hnalo vpred. Zdravá rivalita je vždy pozitívum.

Na ktorého z brankárov spomínate najradšej?
Garnett: Fín Kari Lehtonen bol asi najlepší brankár, s ktorým som bol v jednom tíme. Najprv vo farmárskej AHL v Chicagu Wolfs a potom chvíľu aj v Atlante v NHL. Veľmi veľa som sa od neho naučil. Je skvelý. Stále sledujem, ako sa mu darí. Aj teraz sa ešte od neho môžem učiť.
Brust: Veľmi dobre som vychádzal s Jasonom LaBarberom. Sme dobrí kamaráti. Začínali sme spolu v juniorke, stretli sme sa v na farme Los Angeles v Manchestri a potom aj v LA.

Obaja ste zvyknutí chytať veľa. Ako sa vyrovnávate s tým, keď ostanete na lavičke?
Garnett: Uvidíme, ako to bude v Slovane fungovať. No som pripravený chytať toľko, koľko si zaslúžim. Keď budem chytať dobre, budem stáť v bránke častejšie ja, v opačnom prípade Barry. Nemám s tým problém. Určite však urobím všetko preto, aby som bol čo najviac platný. Priznávam však, že už dlho som nebol v situácii, keď sme boli v klube dvaja vyrovnaní brankári. V ostatných rokoch som vždy bol jednoznačnou jednotkou. Možno bude pre mňa lepšie, že časť zodpovednosti preberie Barry a nebudem musieť chytať každý zápas. Uvidíme.

Po príchode do Slovana sa vás pýtali, či ste pripravený na pozíciu dvojky. S tým sa však iste nezmierite…
Brust: Každý chce chytať najviac, ako sa dá. No nemôžem sa tým vopred znepokojovať, lebo to nedokážem úplne ovplyvniť. Jediné, čo môžem urobiť, je chytať čo najlepšie.

Skúste sa navzájom predstaviť.
Garnett: Barry vynikajúco číta hru a využíva veľký prehľad. Má obrovskú postavu, takže zakrýva veľkú časť bránky, čo je jeho výhoda. Chytá trochu netradičným štýlom. Pokúsim sa od neho niečo vziať, keď ho budem sledovať z lavičky. Ako človek je veľmi uvoľnený. Dá sa s ním dobre tráviť čas a zabaviť sa.
Brust: Vždy som ho uznával za to, ako výborne chytá. Je vždy na správnom mieste. Má bohaté skúsenosti, vďaka ktorým vie, čo má kedy urobiť a kam sa presunúť. V lige chytá úspešne už veľa rokov. Mimo ľadu je skvelý. Michael je typ človeka, ktorý pre vás urobí čokoľvek a vždy vám postráži chrbát, ak to potrebujete.

Kto z vás je lepší golfista?
Garnett: Barry je o poznanie lepší ako ja (smiech). Nehovor, že nie…
Brust: Nie som si tým istý. Veď uvidíme, keď si proti sebe opäť zahráme…

A čo spev. Čítal som, že Michael obľubuje karaoke.
Garnett: Mám síce rád karaoke, ale to neznamená, že som v ňom dobrý (smiech). V Bratislave som zatiaľ v karaoke bare nebol. Ešte na to nebola vhodná príležitosť.
Brust: Určite príde chvíľa, keď sa tam pôjdeme pozrieť (žmurkne).

Prišli ste do Bratislavy sami alebo s rodinami?
Garnett: Som tu sám.
Brust: Ja tiež. Mám so sebou len psa. Yorkshirského teriéra Georgea. Spoluhráčom sa páči. Nie je totiž otravný, len vylihuje a oddychuje. Musím si nájsť niekoho, kto sa o neho postará, keď pôjdeme na šnúru zápasov u súperov. Inak bývame s Michaelom v rovnakom bytovom komplexe.

Michael, vraj ste aj výborný kuchár…
Garnett: (schuti sa zasmeje) Nie je to so mnou zlé. Včera som robil mexické jedlo, takže možno pozvem chlapcov.

Kto z hráčov Slovana má najtvrdšiu strelu a ktorý z nich je najlepší pri samostatných nájazdoch?
Garnett: Najtvrdšiu strelu má Patrik Lušňák.
Brust: Presne tak. Vie sa do toho oprieť. Kto je najlepší v nájazdoch, povedať neviem. Tréningy totiž nikdy nie sú to isté ako zápasy. Takže to uvidíme až počas sezóny v súťažných dueloch.

Michael Garnett, Barry Brust (vpravo) vo výstroji. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Michael Garnett, Barry Brust Michael Garnett, Barry Brust (vpravo) vo výstroji.

Budete spolupracovať s Tomom Barrassom. Patril medzi vaše brankárske vzory?
Garnett: Bol skvelý. S Pittsburghom vyhral dvakrát Stanleyho pohár. Do NHL šiel v osemnástich priamo zo strednej školy, čo okrem neho nik nedokázal. Rád som sledoval jeho zápasy. V NHL vydržal osemnásť rokov, čo je neuveriteľné. Je pre mňa cťou, že nám bude robiť trénera brankárov.
Brust: Mario Lemieux bol vždy môj najobľúbenejší hokejista, takže som neustále sledoval zápasy Penguins. Páčil sa mi Barrassov štýl. Aj ja rád rozohrávam puk. Bude skvelé spoznať, ako premýšľa, keďže doteraz sme poznali len jeho štatistiky a brankársky štýl. Určite nám poradí, ako sa vyrovnávať s náročnými situáciami. Teším sa na našu spoluprácu.

Koho z brankárov ste obdivovali najviac?
Garnett: Vždy sa mi páčilo veľa brankárov, no najviac asi Dominik Hašek. Bola zábava sledovať ho. Nikdy ste nevedeli, aký zákrok vytiahne. Dosiahol toho veľmi veľa.
Brust: Barrasso bol jedným z nich. Okrem neho asi najviac Patricka Roya. Bol trošku šialený, čo bolo pre mňa zaujímavé. Nepasoval do bežných brankárskych šablón.

Barry, na youtube je viacero videí, kde si so súpermi vybavujete veci ručne-stručne. Pobili ste sa niekedy aj s brankárom súpera?
Brust: Od juniorky nie. Mal som nejaké výmeny názorov s protihráčmi, ale nič vážne. Som trošku výbušný, ale snažím sa na tom pracovať a viac sa ovládať. V Nemecku to bolo v tomto smere trochu bláznivé, čo ma asi ovplyvnilo. No v KHL nemám problém udržať si nervy na uzde.
Garnett: Ja som sa pobil práve v KHL. Pred štyrmi rokmi v stretnutí s Čechovom s Mattom Daltonom. Vtedy sa hráči Víťaza často bili, teraz už majú normálny tím. Nechcel som sa vtedy biť, ale musel som. No nemám strach. Keby to bolo nutné, postavím sa aj proti Barrymu, ale zatiaľ to neplánujem (smiech). Predpokladám, že sa to nestane.

Radili ste sa s niekým o prestupe do Slovana?
Garnett: Iba s agentom. Povedal mi, že Slovan má o mňa záujem a ja som sa rozhodol ponuku prijať.
Brust: Zo Záhrebu sa poznám s Mattom Murleym. Pýtal som sa ho na jeho skúsenosti. S výnimkou finančných problémov hovoril o Slovane samé dobré veci. Agent ma uistil, že to bude bez problémov.
Garnett: Samozrejme, aj ja som sa na finančné problémy pýtal. Agent mi povedal, že teraz majú v klube dosť peňazí. Preto som to zobral. Odvtedy som zatiaľ nič iné nepočul. Uvidíme, ako to dopadne. No verím, že žiadne problémy nebudú.

V roku 2012 vytvoril Barry jeden rekord farmárskej AHL. Michael, viete aký?
Garnett: Viem, že to bola séria bez inkasovaného gólu. Poriadne dlhá. Koľko presne, neviem. Dvestošesťdesi­atosem minút a sedemnásť sekúnd? Paráda.
Brust: Malo to celkom slušnú publicitu, keďže v tom čase bola v NHL výluka. Veľa sa o mojej šnúre písalo, rozdal som množstvo rozhovorov. No akonáhle sa NHL začala, záujem o mňa úplne opadol.

Barry, viete koľko sezón už Michael odchytal v Rusku?
Brust: Osem (bez zaváhania). A výborne.
Garnett: Prvá sezóna bola ešte v ruskej superlige. Všetko bolo výrazne slabšie organizované a menej profesionálne. Súťaž odvtedy urobila obrovský pokrok. Neverili by ste, čo sa tam vtedy dialo (smiech). To vám ani nemôžem povedať (smiech).

Ako si spomínate na svoje krátke pôsobenia v NHL?
Garnett: Bolo to v sezóne 2005/06 a v Atlante sa mi splnil sen. Odohral som len 24 zápasov, nevydržal som tam príliš dlho. Do prvého tímu som sa dostal pre zranenia brankárov Thrashers. Nemal som najlepší štart, ale potom sa mi veľmi darilo. Z posledných desiatich zápasov v lige som vychytal v siedmich víťazstvo a tri sme prehrali po predĺžení či nájazdoch. No potom sa vrátili zranení brankári a mňa poslali na farmu. Bolo to frustrujúce, skončiť takto v NHL. Bojoval som, no už to nešlo. Tú chvíľu som si však poriadne užil. V klube mi perfektne predviedli, že NHL je najmä biznis a nemáte kontrolu nad tým, čo sa deje. O všetkom rozhoduje manažment.
Brust: Aj ja som si svoju chvíľu v NHL veľmi užil. Bolo to o rok neskôr ako Michael a v Los Angeles. Nečakal som, že sa do prvého tímu dostanem tak skoro, keďže to bola len moja prvá kompletná sezóna v AHL. V Manchestri som bol dvojka, no naša jednotka by musela pri návrate do AHL prejsť cez waiver, takže som šiel hore ja. Zahral som si s Robom Blakom či Anžem Kopitarom. Bola to skvelá skúsenosť. Navyše som niekoľko mesiacov býval na manhattanskej pláži. Úžasné!

Prečo ste obaja nedostali v lige druhú šancu?
Garnett: Mal som dvojročný kontrakt. V prvom roku ma zavolali hore a v NHL som vydržal polovicu základnej časti. No pre množstvo zranení brankárov podpísala Atlanta ďalších dvoch, ktorí sa v hierarchii zaradili predo mňa. Stal sa zo mňa druhý brankár v AHL. Bolo mi jasné, že už so mnou nepočítajú. Naznačili mi: Ďakujeme za pomoc, ale tu si už skončil. Preto som prijal po sezóne ponuku z Ruska a vnímal to ako moju druhú šancu.
Brust: U mňa to jednoducho nevyšlo. Po konci v Los Angeles som sa upísal Minnesote, kde som bol brankárskou trojkou. No nik v prvom tíme sa nezranil. Navyše, ja áno. Šancu som už nedostal. Tak to jednoducho v Amerike funguje.

Čo vám dalo pôsobenie v Európe?
Brust: Som rád, že som chytal v dobrých tímoch v príjemných mestách. Spoznal som nové krajiny. Robím to, čo ma baví a užívam si to.
Garnett: Vedel som, že tretia šanca už nepríde. Preto som všetko bral veľmi vážne a tvrdo pracoval, aby som zo seba dostal to najlepšie. Plne som si uvedomoval, že už nemám kam inam ísť. Som hrdý na to, akú kariéru som v Rusku urobil a kde som. Najkrajšie boli prvé dva roky v Čeľabinsku. Najprv sme vyhrali základnú časť a ďalší rok sme vo finále v šiestich zápasoch podľahli Dynamu Moskva. Hoci sme nemali veľký rozpočet, získali sme bronz a striebro, na čo som hrdý. Predstihli sme všetky očakávania. Boli to moje dva najlepšie sezóny.

Michael Garnett a Barry Brust (vpravo) pred... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Michael Garnett, Barry Brust Michael Garnett a Barry Brust (vpravo) pred hokejovým štadiónom.

V roku 2013 ste sa dostali do nominácie Kanady na majstrovstvá sveta vo Švédsku a Fínsku. Čo to pre vás znamenalo?
Garnett: Vedenie kanadskej reprezentácie si ma vybralo za tretieho brankára. Nehral som, len som s mužstvom trénoval. No bola to pre mňa veľká vec. V Kanade je v čase majstrovstiev sveta oveľa viac sledované play off NHL, šampionát takmer nikoho z fanúšikov nezaujíma. No ja som si mohol obliecť dres s javorovým listom. To bolo úžasné! Navždy si to budem pamäť. Mal som trošku smolu, že šlo o výlukovú sezónu. Skrátená základná časť NHL sa skončila neskôr a reprezentácia nemala pred šampionátom žiadnu prípravu. Takže som nemal šancu postaviť sa do bránky.

Poznáte už nejaké slovenské slovíčka?
Garnett: Ďakujem a nazdar. Nadávky nepoznám (smiech). No keďže rozumiem po rusky, dokážem niečo pochopiť. Keď sa spoluhráči rozprávajú, viem väčšinou o čom. Ešte jednoduchšie je to pri čítaní novín, na papieri vyzerá ruština a slovenčina takmer rovnako.
Brust: Je neviem nič. Možno pár neslušných výrazov. Ani po chorvátsky som sa počas pôsobenia v Medveščaku neučil. Všetci tam hovorili po anglicky.

Michael Garnett (32)
Narodil sa 25. novembra 1982 v Saskatoone. S juniorkou Saskatoon Blades vyhral v roku 2001 prestížny Memorial Cup a následne si ho v drafte NHL vybrala Atlanta v 3. kole z 80. pozície. V sezóne 2005/06 odchytal za Thrashers 24 stretnutí v NHL. Po ďalšom ročníku v AHL odišiel do Ruska. Jednu sezónu odohral za Nižnekamsk a po vzniku KHL chytal za MVD, Dynamo Moskva a ostatné štyri roky bol v Čeľabinsku. Zaradil sa medzi najväčšie brankárske osobnosti súťaže. Trikrát ho vybrali do Zápasu hviezd a raz do najlepšej šestky sezóny (2010). V roku 2013 bol na MS vo Švédsku a Fínsku tretím brankárom Kanady.

Barry Brust (32)
Narodil sa 8. augusta 1983 vo Swan River. V roku 2002 si ho v drafte zámorskej NHL vybrala v 3. kole zo 73. priečky Minnesota. Príležitosť v najprestížnejšej lige na svete však dostal v ročníku 2006/07 vo farbách Los Angeles, ktoré s ním v lete 2004 podpísalo trojročnú zmluvu. Za Kings odchytal 11 stretnutí. O rok podpísal dvojročnú zmluvu s Minnesotou, ale šancu v prvom tíme nedostal. V roku 2011 získal s Binghamptonom Calderov pohár pre víťaza AHL, nasledujúci ročník odohral za nemecký Straubing. Dvakrát si zahral Zápas hviezd AHL. V KHL chytá od leta 2013. Najprv pôsobil v Záhrebe, počas minulého ročníka sa presunul do Chanty-Mansijska.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Michael Garnett #Barry Brust