Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bykov písal rozprávku s víťazným koncom

Dočkali sa zlatej satisfakcie - i prelomenia blokády. V predchádzajúcich šiestich ročníkoch Kontinentálnej hokejovej ligy sa SKA Petrohrad, jej najbohatší klub, márne štveral na zlatý trón.

20.04.2015 20:00
Rusko Bykov Foto:
Viačeslav Bykov.
debata

Dych mu došiel pod vrcholom, do tejto sezóny registroval ako najväčší úspech bronz. A pravidelne si zvykal na iróniu, že hráčom, rozmaznaným miliónmi, chýba v rozhodujúcich chvíľach odolnosť, morálka a víťazný charakter.

Už to neplatí. Čo nezvládli zahraniční tréneri (okrem iných Fín Jukka Jalonen, Čech Miloš Říha, Američan Barry Smith), vyšlo Viačeslavovi Bykovovi s Igorom Zacharkinom. Stali sa prvým duom, ktoré vyhralo súťaž s dvoma mužstvami (predtým s Ufou). Jeho zverenci v nedeľu dosiahli v Kazani v piatom zápase finálovej série štvrté víťazstvo a vychutnávali si eufóriu z premiérových osláv s Gagarinovým pohárom. V šiltovkách s nápisom SKA IS MY LIFE (SKA je môj život). Aj to svedčí o zmenených pomeroch v niekdajšom armádnom klube, ktorý si zakladá na modernom západnom strihu po vzore NHL.

V tej chvíli nebolo šťastnejšieho človeka na planéte než Iľja Kovaľčuk, zhodli sa ruskí komentátori. Hviezdny kapitán SKA v lete 2013 šokoval svet nečakaným odchodom z NHL do KHL. Stal sa jej najimidžovejšou tvárou, bol v centre mediálnej pozornosti, ocital sa pod najväčším tlakom. Dvojnásobný majster sveta (2008, 2009) konečne siahol i na klubovú trofej, ktorá mu v zbierke chýbala. Ba pridal k nej i ocenenie za najužitočnejšieho hráča v play off: v 22 zápasoch si pripísal 19 bodov (8 gólov, 11 asistencií).

„Keby bolo na mne, ocenil by som buď útočníka Žeňu Dadonova alebo brankára Mikku Koskinena. Jevgenij s pätnástimi gólmi utvoril rekord v play off, Mikka chytal vo veľkom štýle,“ pochválil opory tímu. Za zlomový moment vyraďovacej časti označil šiesty zápas finálovej série Západnej konferencie proti CSKA Moskva. Petrohrad v nej prehrával 0:3 na zápasy, médiá sa pýtali, či vôbec hrá Kovaľčuk, keď ho na ľade nie je vidieť.

„V tretej tretine sme nevyužili päťminútovú presilovku, súper nás zatlačil, no Koskinen vytiahol parádne zákroky a Patrick Thoresen rozhodol o našom víťazstve,“ vrátil sa k napínavej sérii. Ostali mu ešte sily na majstrovstvá sveta?

„Rád si pôjdem do Česka po zlato,“ odvetil bodro obávaný zakončovateľ. Z Gagarinovho pohára naplneného šampanským si uchlipol prvý.

SKA Petrohrad sa stal v KHL prvým tímom, ktorý v play off postúpil, hoci prehrával 0:3 na zápasy. Jeho víťazný marš nezastavila ani Kazaň. Súboj dvoch trénerských veličín s pokrovou tvárou – Bykova a Biľaletdinova – vyznel v prospech Bykova. Kazaň si finále prehrala doma – z troch zápasov nevyhrala ani raz, jediné víťazstvo získala v Petrohrade (znížila na 1:2).

„Aj v najťažších chvíľach sme verili mužstvu i hernému systému, ktorý sme po našom príchode tímu naordinovali. Viera vo vlastné sily nás priviedla k úspechu,“ vravel do mikrofónov a kamier bezprostredne po triumfe Viačeslav Arkadievič. Za kľúč k nemu označil dve víťazstvá v Kazani.

„Úspešný začiatok nás povzbudil. V predchádzajúcej sérii proti CSKA sme si vytrpeli svoje, ale sa aj výborne pripravili na finále.“ Pochyboval počas sezóny, či mužstvo má na titul?

„Mrzelo ma, keď sme prehrali zápas v deň výročia oslobodenia od blokády Petrohradu. Vtedy sme ťahali šnúru troch prehier. Najdôležitejšie bolo, že sme prekonali vlastnú blokádu. Nečakal som, že v prvej sezóne sa staneme šampiónmi, aj keď sme si to všetci želali. Aj v živote to chodí tak, že rozprávky majú šťastný koniec,“ podotkol Bykov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #SKA Petrohrad