Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sú možno najlepší fanúšikovia na svete, tvrdí slávny kouč Dave King

Je členom Medzinárodnej hokejovej Siene slávy. Desaťročie viedol Kanadu na svetových šampionátoch a troch olympijských hrách, v Albertville 1992 s ňou získal strieborné medaily.

26.11.2014 15:56
debata (3)

Na klubovej úrovni trénoval v NHL Calgary, Montreal a Columbus, pôsobil v Nemecku, Švédsku a v Rusku viedol pred ôsmimi rokmi Magnitogorsk. V súčasnosti trénuje Lokomotiv Jaroslavľ. „Ruská škola je excelentná, ale pridal som do tímu zopár kanadských prvkov,“ tvrdí 66-ročný Kanaďan Dave King.

Čím si vás získala Kontinentálna hokejová liga?
Je to kvalitná a zaujímavá súťaž. Udržuje si vysoký štandard. Hrá v nej dvadsaťosem tímov a každý hrá odlišným systémom. Tréneri sa môžu naplno realizovať.

Aká je jej úroveň v porovnaní s NHL?
NHL je jednoznačne ďalej, hrajú v nej kvalitnejší hráči. KHL je druhá najlepšia liga na svete. Utvoril sa dobrý produkt, ktorý funguje na vysokej úrovni. Je to vidieť aj na Slovane, kde panuje veľký profesionalizmus.

Po deviatich zápasoch aktuálnej sezóny ste v Lokomotive vymenili krajana Seana Simpsona. Čakali ste, že sa opäť vrátite do Jaroslavľa?
Bol som veľmi prekvapený. Pracoval som v NHL ako tréner pri rozvoji schopností hokejistov v Arizone Coyotes a zrazu mi zazvonil telefón. Nečakal som, že budú chcieť tak rýchlo vymeniť trénera.

Čo rozhodlo, že ste sa do klubu vrátili po minuloročnej úspešnej sezóne?
Je tu skvelá organizácia, azda jedna z najlepších v Rusku. Všetko tu funguje na špičkovej úrovni a mám tu vytvorené kvalitné podmienky na trénovanie.

Priniesli ste do tímu vlastný herný štýl?
Ruská škola je excelentná, ale pridal som do tímu zopár kanadských prvkov.

Aký cieľ máte v tejto sezóne?
V prvom rade sa dostať do play off a čo sa stane tam, je vždy otázne. Minulú sezónu sme sa dostali do vyraďovacej časti až z ôsmeho miesta a potom sme sa prebojovali až do finále konferencie.

Ako hodnotíte bratislavský Slovan?
Slovan som sledoval v akcii v predchádzajúcich piatich zápasoch. V posledných štyroch strelil štyri góly. Trápi sa v koncovke, s čím máme tiež ťažkosti.

Koľkokrát ste boli na Slovensku?
Pamätám si na majstrovstvá sveta v roku 1992. V Česku alebo na Slovensku som bol viackrát. Všimol som si, že sú tu úžasní diváci, možno najlepší na svete. Vedia vždy oceniť kvalitný hokej.

Žijete v Rusku sám?
Som tam s manželkou a spolu zažívame skvelé dobrodružstvo.

Čo robíte vo voľnom čase?
Kouč v KHL nemá voľný čas. Buď cestujeme, hráme zápasy, trénujeme alebo sledujeme videá našich súperov. Pravdepodobne je na tom rovnako aj tréner Matikainen. Pracujeme desať až štrnásť hodín denne.

Trénovali ste nejakého slovenského hokejistu?
Viedol som českých hráčov – Radima Vrbatu, Martina Hanzala či Jana Mareka, ktorý zomrel pri leteckej tragédii. Slováka som však netrénoval.

Kto je podľa vás najlepším slovenským hokejistom v súčasnosti?
V NHL máte viacero kvalitných hráčov. Najkomplexnejším je Marián Hossa. Je to výborný hokejista, použiteľný v presilovkách aj v oslabeniach.

V pondelok zomrel legendárny ruský tréner Viktor Tichonov. Poznali ste sa osobne?
Desať rokov som bol trénerom kanadskej reprezentácie a veľakrát sme sa stretli vo vzájomných zápasoch. Bol to skvelý tréner.

Ako si na neho spomínate?
Bol plachý, vždy sme si podali ruky, ale príliš nekomunikovali. Jeho asistent Jurzinov bol zhovorčivejší. Bol veľkým džentlmenom a múdrym trénerom. Niektoré prvky som od neho prebral, najmä pri nacvičovaní presilových hier. Spolu s Anatolijom Tarasovom a Arkadijom Černyševom značne ovplyvnili ruský hokej.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lokomotiv Jaroslavľ #Dave King