Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neistota nahlodáva psychiku, vraví Špirko

Zachráňte Spartak! - rezonuje aktuálna výzva v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige. Moskovský klub s bohatou históriou sa po odstúpení Investbanky, hlavného sponzora, ocitá na pokraji krachu.

03.01.2014 10:00
Rastislav Špirko Foto: ,
Rastislav Špirko.
debata

Pod petície na jeho záchranu sa podpísali už desiatky hokejistov i športových osobností Moskvy i Ruska. „Nie je nič príjemné trénovať a hrať, keď vám tri mesiace meškajú výplaty a neviete, čo prinesú najbližšie dni,“ vraví Rastislav Špirko, s 20-timi bodmi (9 gólov, 11 asistencií) tretí najproduktívnejší útočník mužstva.

Kedy sa začala situácia komplikovať?
Na začiatku sezóny bolo všetko v poriadku. Problémy sa začali, keď Investbanke, najväčšiemu sponzorovi klubu, odobrali licenciu. V spomenutej banke sme mali všetci účty – a zrazu sme sa nemohli dostať k svojim peniazom. V hokeji som už niečo preskákal, no takúto neľahkú situáciu zažívam po prvý raz. Mám ďalšiu skúsenosť… Poslednú výplatu sme dostali v októbri.

Vedenie KHL oznámilo, že Spartaku umožní dohrať súťaž a vyrovná podlžnosti. Už sa tak deje?
Povzbudilo nás to, vraj sa nemáme čoho obávať. Doplatilo nám časť októbrovej výplaty. Isté je, že v polovici januára vycestujeme i na sibírsky trip.

Spartak vstúpil do nového ročníka sympaticky, držal sa v postupovej zóne do play off. Súvisí vypadnutie z prvej osmičky Západnej konferencie so súčasnou neistotou? Odráža sa na atmosfére v kabíne?
Hoci si to nepripúšťame, snažíme sa byť pozitívni a k tréningom i zápasom pristupujeme tak ako predtým, z hláv sa tento nelichotivý stav úplne vytesniť nedá. Určite ovplyvnil aj naše predchádzajúce výsledky. Ťaháme šnúru šiestich prehier, z toho dvoch v nadstavenom čase. Stretnutia spravidla prehrávame tesne, akurát moskovské Dynamo a Magnitogorsk nedávno u nás vyhrali hladko. Lenže – pred domácimi stretnutiami už nemáme v deň zápasu ani predpoludňajšie rozkorčuľovanie…

Spartak nemá vlastnú tréningovú bázu?
Nie, no v deň zápasu sme si šli po ľahkom tréningu odpočinúť pred večerným súbojom do hotela neďaleko haly. Na to už klub nemá peniaze. V deň zápasu sa stretávame popoludní, každý sa do haly dopraví sám. O výsledku neraz rozhodujú maličkosti… Mrzí to tým viac, lebo začiatok nám vyšiel, dobre sme sa rozbehli. Spartak začal budovať nové mužstvo, no do toho prišli spomenuté finančné problémy.

Odišli už nejakí hráči z klubu?
Zatiaľ nie. Usilujeme sa brať situáciu s nadhľadom, každý hrá o svoje meno i česť. Na ôsme miesto, posledné postupové do play off, strácame deväť bodov, čo nie je nedostihnuteľná strata. Najhoršie je, že nik nevie, čo bude ďalej, či vedenie klubu zoženie hlavného sponzora a udrží mužstvo pohromade. Ak začne klub hráčov uvoľňovať, bude to negatívny signál a bod zlomu. V týchto dňoch sa už v iných kluboch začínajú rokovania o nových kontraktoch.

Kontaktoval vás už iný klub?
V Spartaku mám zmluvu do konca tohto ročníka. Kým obliekam jeho dres, usilujem sa hrať najlepšie ako viem. Ďalšie záležitosti**** budem riešiť po sezóne.

Je táto sezóna vaša najťažšia?
Asi áno. Verím však, že ak vedenie KHL garantuje uhradiť podlžnosti, tak slovo dodrží.

Ste v širšej nominácii Slovenska na olympijský turnaj v Soči. Odhadnete vašu šancu?
Tým sa nezaťažujem. Je na tréneroch, koho vyberú do mužstva. Ak by som dostal dôveru, potešilo by ma to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Moskva #Rastislav Špirko #finančné problémy