Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenčinu som doma často počúval, prekvapil tréner Keenan

Po dvadsiatich piatich rokoch v NHL o ňom kolovali legendy. Mike Keenan mal povesť trénera-búrliváka. Často sa dostával do konfliktu s hráčmi, neváhal po nich hádzať hokejky.

10.10.2013 09:00
debata
Mike Keenan. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mike Keenan Mike Keenan.

V jednom zápase päťkrát vystriedal dvojicu brankárov. Do Bratislavy pricestoval 63-ročný kouč s ruským tímom Metallurg Magnitogorsk, ktorý viedol v stredajšom zápase KHL proti Slovanu Bratislava. „Na Slovensku som už bol veľakrát, chodieval som na turnaj juniorov sledovať hokejové talenty,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu.

Čo vám napadlo v prvom momente, keď ste dostali ponuku trénovať Metallurg Magnitogorsk?
Bral som to ako výzvu pôsobiť v hokejovo silnej krajine, cítil som v tom aj nádych dobrodružstva. A samozrejme, po štvorročnej prestávke som sa chcel vrátiť k trénovaniu.

Bolo vaše rozhodovanie ľahšie, keďže vaša manželka sa veľmi zaujíma o Rusko?
Bol som predtým v Rusku viackrát ako manažér alebo skaut, ale máte pravdu, aj vďaka mojej manželke som nešiel celkom do neznáma. Manželka sa zaujíma o všetko ruské – históriu, umenie, kultúru…

Býva s vami v Rusku?
Ako kedy. Teraz je so mnou v Bratislave. Keď mužstvo vyrazí na zájazd k súperom, cestujeme spolu.

Čo bolo pre vás v prvých týždňoch v Rusku najťažšie?
Najväčšiou výzvou pre mňa bolo spoznať ruskú mentalitu. Nebolo až také ťažké adaptovať sa iný štýl hry alebo širšie klziská, lebo som už mal skúsenosti z medzinárodného hokeja.

V čom sú najväčšie rozdiely medzi KHL a NHL?
V NHL hrá viac hviezd, ale KHL je veľmi kvalitná súťaž a myslím, že jej úroveň sa bude ešte zvyšovať.

Ako tréner ste mali v minulosti povesť búrliváka, teraz o vás hráči hovoria, že ste pokojný a vyrovnaný človek. Kedy ste sa zmenili?
Je to podobné, ako keď ste učiteľom v škole. Časom získavate skúsenosti a mení sa váš pohľad na niektoré veci i ľudí. Trénujem od svojich 25 rokov a prešiel som nejakým vývojom

S Kanadou ste v roku 1987 vyhrali Kanadský pohár, s New Yorkom Rangers získali v roku 1994 Stanley Cup. Ktorý z týchto úspechov si ceníte viac?
Obe víťazstvá staviam na rovnakú úroveň. Vyhrať Kanadský pohár bola veľká udalosť, lebo sme reprezentovali krajinu a bolo to výnimočné, ale triumf v Stanleyho pohári vnímam tiež ako obrovský úspech.

Rangers odvtedy trofej už nezískali, hoci mali v tíme často veľké mená a vysoký rozpočet. Čo myslíte, v čom je problém?
Neviem, od roku 1994 som už v tíme nepôsobil. Ak chcete posúdiť, prečo sa mužstvu darí alebo nie, musíte byť jeho súčasťou.

Mariána Gáboríka Rangers vymenili do Columbusu. Bol to od nich dobrý krok?
Myslím, že nie. Gáboríka si mali v New Yorku nechať. Páči sa mi, ako hrá a takého špičkového hráča Rangers ťažko zoženú.

Prekvapil vás výsledok Slovákov na zimnej olympiáde vo Vancouvri, kde v semifinále vzdorovali tuho Kanade?
Nie. O slovenskom hokeji som mal dosť poznatkov a vedel som, že má veľký potenciál. V St. Louis som napríklad spolupracoval s Petrom Šťastným. Viem, že Slovensko má päť alebo šesť miliónov obyvateľov, ale produkuje veľa výborných hráčov a je zapálené pre hokej.

Kto podľa vás vyhrá blížiaci sa olympijský turnaj v Soči?
Kanada určite patrí k favoritom, nepochybujem, že poskladá špičkový tím. Rusi veľmi túžia po víťazstve v domácom prostredí, ale pod silným tlakom môžu zakopnúť. Veľmi dôležitý bude u nich post brankára. Myslím, že turnaj bude vyrovnaný, ktokoľvek môže prekvapiť.

Ste na Slovensku prvýkrát?
Nie, bol som na Slovensku už veľakrát. Chodil som najmä na zápasy juniorov, sledoval som talenty na turnaji v Piešťanoch.

V jednom rozhovore ste povedali, že vaša bývalá svokra prežila peklo koncentračného tábora v Osvienčime. Z ktorej krajiny pochádzala?
Svokra bývala v Budapešti a môj svokor žil v Trenčíne, pochádzal zo Slovenska. Svokru počas vojny nacisti odvliekli do koncentračného tábora v Osvienčime, ale prežila. Bol som sa tam pozrieť v roku 1972 ako študent univerzity v Toronte. Bol som aj na miestach, kde bolo varšavské geto, navštívil som Katovice i Krakov.

Svokrovci sa spoznali v Európe alebo v Kanade?
V Kanade. Svokor sa volal George Haas. Zo Slovenska odišiel v roku 1939, tesne pred začiatkom vojny. Mal vtedy 29 rokov. Svokra odišla za oceán po návrate z Osvienčimu. Jej otec v koncentračnom tábore zahynul v plynovej komore.

Ako sa svokrovci medzi sebou bavili?
Aj po slovensky. Slovenčinu som doma často počúval. Svokor hovoril po slovensky, maďarsky, rusky, nemecky, svokra po maďarsky aj po slovensky.

Mike Keenan
Narodil sa 21. októbra 1949 v meste Bowmanville. Jeho prvým pôsobiskom v NHL v pozícii trénera bola v sezóne 1984/85 Philadelphia, ktorú dvakrát doviedol do finále Stanleyho pohára, no neuspel. O trofej neúspešne bojoval aj neskôr s Chicagom a dočkal sa až v roku 1994, keď získal vytúžený pohár s New Yorkom Rangers. Trénoval aj St. Louis, Vancouver, Boston, Floridu a v NHL naposledy Calgary. Kanadu doviedol k triumfu na Kanadskom pohári 1987. Od roku 2009 pracoval ako hokejový spolukomentátor pre viaceré televízne spoločnosti, na jar tohto roka prijal ponuku trénovať Metallurg Magnitogorsk v KHL.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Keenan #Metallurg Magnitogorsk