Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme ako Jánošík, bohatým berieme, vraví Švarný

Kontinentálna hokejová liga registruje ďalší šok. Najchudobnejší účastník zdolal najbohatšieho (čo sa týka výdavkov na platy hráčov). Záhrebský Dom športu zažil v utorok večer ďalší hokejový sviatok s príchuťou senzácie.

25.09.2013 20:13
Ivan Švarný Foto: ,
Ivan Švarný.
debata

Chorvátsky nováčik Medveščak si pripísal druhé víťazstvo v súťaži. Po moskovskom CSKA vyhral aj nad Petrohradom. Najväčší favorit aj s kapitánom Iľjom Kovaľčukom podľahol domácim na samostatné nájazdy 3:4. Experti očakávali, že vedúci tím západnej konferencie si po nečakanej domácej prehre 2:4 s ukrajinským Donbassom Doneck napraví chuť na Záhrebe. Stal sa opak.

„Sme ako Jánošík. Bohatým berieme, druhým rozdávame,“ zareagoval obranca Medveščaku Ivan Švarný, štvrtý najvyťaženejší hráč domácich (23:23 min) v stretnutí.

„Netrúfam si povedať, že slabším, lebo neviem, aké tímy by som k takým v káhael zaradil. Predchádzajúce zápasy naznačili, že sa zlepšujeme, akurát nás mrzelo, že sme viac nebodovali. V Jaroslavli a v Mytiščiach sme podľahli v nadstavenom čase. Po siedmich prehrách, väčšinou tesných, už víťazstvo muselo prísť. Nad silným Petrohradom teší dvojnásobne. Chybičkou krásy je, že sme vyhrali až po samostatných nájazdoch. Mali sme už v riadnom hracom čase. Sedem minút pred koncom sme viedli tri jedna. V závere zápasov sme už prišli o pár bodov – aj so Slovanom,“ pripomína.

To si tak proti horúcemu adeptovi na Gagarinov pohár verili?

„Nedávno sme na jeho ľade podľahli nula tri po vcelku vyrovnanom priebehu. Lenže – nevedeli sme streliť gól. Ba podľa záznamov našich trénerov sme na šance vyhrali šestnásť štrnásť. Doma sme v závere riadneho času neustrážili Kovaľčuka. V predĺžení sme ho už bránili osobne. Po rozhodujúcom víťaznom nájazde nám temperamentní fanúšikovia pripravili búrlivé ovácie. Tuším ešte spontánnejšie než po zápase proti CSKA. Ten sme režírovali od začiatku, dávali sme gól za gólom. Teraz videli diváci pravú hokejovú drámu so šťastným koncom. Z kabíny nás vytlieskali opäť na plochu. Pripomenulo mi to ďakovačku, aká býva na ľade Slovana. Dúfam, že výhra nás osvieži a naštartuje správnym smerom,“ želá si účastník tohtoročného svetového šampionátu.

Už si zvykol na kanadský štýl, aký produkuje Medveščak?

„Už z našej súpisky je zrejmé, že hráme jednoduchým kanadským štýlom s nahadzovaním puku do súperovho pásma. Pred začiatkom ligy každý hráč dostal manuál v angličtine. Sú v ňom detailne rozpracované rôzne herné situácie. Ako zareagovať na vyhraté buly, ako na prehraté, čo má kto robiť po získaní puku, čo po strate, ako založiť útok. Je to dobré v tom, že každý vie, ako sa má pohybovať v tom-ktorom priestore. V kabíne sa hovorí po anglicky, s čím nemám problém, partia je súdržná. Zázemie je na vysokej profesionálnej úrovni, máme všetko, čo potrebujeme,“ približuje Švarný.

„Počasie je ešte príjemné, láka aj na kúpanie, ale to si nemôžeme dovoliť. Nedávno sme sa vrátili z tripu z ruských miest – a tam sa už citeľne ochladilo.“

Ostane odchovanec Nitry v Záhrebe do konca sezóny?

„Privítal by som to. Podpísal som predbežnú zmluvu na rok s tým, že po štrnástom októbri sa vedenie rozhodne, či ostanem alebo nie. Hráme na šiestich obrancov, dostávam dosť priestoru, na oslabenia nastupujem pravidelne prvý. Usilujem sa podávať čo najlepšie výkony, vedenie teraz angažovalo fínskeho obrancu. Konkurencia je veľká, je tu tucet obrancov. Uvidím, čo prinesú najbližšie dni.“ Sleduje účinkovanie Slovana, v ktorom v minulom ročníku pôsobil?

„S pár chalanmi som v kontakte. Držím im palce, nech sa preberú a z najdlhšieho výjazdu vrátia s výrazným bodovým ziskom. To isté si želáme v najbližších zápasoch doma aj my,“ prízvukuje Švarný. <pe>

Čada: Víťazstvo Záhrebu ma neprekvapilo
Rostislav Čada, tréner hokejistov bratislavského Slovana, víťazstvo chorvátskeho nováčika KHL nad vysokofavorizovaným Petrohradom nepovažuje za veľké prekvapenie. „Potvrdilo sa, čo pravidelne opakujem: v Kontinentálnej hokejovej lige môže každý zdolať každého, súťaž je vyrovnaná. Medveščak na úzkom domácom klzisku hrá náročný nátlakový hokej, takticky veľmi dobre organizovaný. V úvode súťaže je lepšie hrať proti relatívne papierovo silnejším mužstvám. O tom sme sa presvedčili aj my v dvoch predchádzajúcich domácich zápasoch proti Kazani a moskovskému Dynamu,“ zdôraznil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medveščak Záhreb #CSKA Moskva #SKA Petrohrad