Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrátil sa postrach rozhodcov, znie z KHL o Říhovi

Dvaja sa už porúčali, niektorí ďalší to majú nahnuté. Kontinentálna hokejová liga sa sotva rozbehla - a dva kluby už menili trénerov. Atlant Mytišči rozviazal zmluvu so Sergejom Svetlovom, Avangard Omsk s Fínom Petri Matikainenom.

19.09.2013 20:19
Miloš Říha Foto:
Miloš Říha.
debata

„V Rusku to tak chodí. Keď nemáš výsledky, môžeš sa zbaliť,“ pripomína skúsený tréner Július Šupler. Zažil to aj na vlastnej skúsenosti – v CSKA Moskva (postúpil do play off a vzápätí sa s ním rozlúčili) a v minulej sezóne v Donbasse Doneck. Popradský rodák prvý raz v jeho päťročnom pôsobení v KHL nepostúpil s mužstvom do vyraďovacej fázy, čo ho stálo miesto. Ukrajinský nováčik prišiel o postupovú šancu až v samom závere základnej časti.

Niektorí ruskí komentátori tipovali, že prvú výpoveď dostane John Torchetti, americký tréner moskovského CSKA. Chýrny klub s najúspešnejšou históriou v sovietskych časoch vstúpil do KHL zahanbujúcou prehrou 1:7 na ľade Medveščaku Záhreb (je to zatiaľ jediná výhra chorvátskeho nováčika v súťaži) a aj v ďalších zápasoch sa herne trápil. V utorok však jeho zverenci v moskovskom derby pripravili prvú prehru Dynamu, obhajcovi titulu. Hrali s veľkým oduševnením, mladík Prochorkin sa blysol hetrikom, a tak Torchetti (na chvíľu) umlčal kritikov. Pamätníci i niektorí bývalí reprezentanti z čias hviezdneho CSKA si nevedia zvyknúť na to, že slávnu značku armádneho klubu má doviesť na výslnie Američan, ktorý pri príchode do Moskvy ani nevedel, kto bol Jurij Gagarin…

Ruský denník Sport-Express zostavil rebríček piatich najúspešnejších trénerov z doterajších piatich ročníkov KHL: 1. Oleg Znarok (Dynamo/Balašicha), 2. Zinetuľa Biľaletdinov (k ruskej reprezentácii prišiel z Kazane), 3. Viačeslav Bykov (v súčasnosti poradca reprezentácie Poľska), 4. Valerij Belousov (Traktor Čeľabinsk), 5. Miloš Říha (Spartak Moskva/Atlant Mytišči/SKA Petrohrad). Práve po impulzívnom českom koučovi Říhovi siahol sibírsky Avangard Omsk (pôsobí v ňom slovenské duo Ivan Baranka, Tomáš Záborský). Jeden z popredných klubov takisto netají najvyššie ciele.

„Sme radi, že rozhovory s českým špecialistom sme zavŕšili úspešne. Mužstvá, ktoré viedol, hrali emotívne, zapísal sa do povedomia ako výborný motivátor. Práve toto chýba súčasnému Avangardu. Má na to, aby útočil na najvyššie méty, tréner Říha má k tomu pomôcť. Jeho tímy vždy vedeli dosiahnuť výsledky,“ konštatoval generálny manažér Jurij Karmanov na oficiálnej klubovej stránke. Říha pripustil, že čaká na ponuku z KHL, aj preto nereagoval na ponuky z českej extraligy.

„Prevziať mužstvo v rozbehnutej sezóne nie je ľahké. Dôležité je čo najskôr sa s ním zoznámiť, vhĺbiť sa do atmosféry v ňom. Mám však dosť skúseností, som pripravený na novú výzvu,“ zdôraznil. Ruskí pozorovatelia jeho návrat do KHL uvítali. "Je postrach všetkých rozhodcov, pre súperov je ako červené súkno, rád všetkých provokuje. V play off sa mení výzorom na Santa Clausa. No povedzte, nie je to dôvod na radosť? – podotýka portál sports.ru.

Ponúka i päticu trénerov, najväčších adeptov na uvoľnenie: 1. Tom Rowe (Lokomotiv Jaroslavľ), 2. Alexander Andrijevskij (Dynamo Minsk – u oboch uvádza veľkú pravdepodobnosť), 3. Jevgenij Popichin (Amur Chabarovsk), 4. Rostislav Čada (Slovan Bratislava – stredná pravdepodobnosť), 5.Igor Petrov (Severstaľ Čerepovec – nízka pravdepodobnosť). Medzi čakateľmi na prípadné ďalšie uvoľnené miesto sa najčastejšie uvádza Viačeslav Bykov. Jediný z pätice najlepších je zatiaľ bez práce.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Avangard Omsk #Miloš Říha