Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špirko: Pred Slovanom som zaplatil motivačné

Dva zápasy, tri góly, štyri body. Tak odštartoval premiérový ročník v hokejovom tíme moskovského Spartaka útočník Rastislav Špirko.

10.09.2013 10:00
Rastislav Špirko Foto:
Rastislav Špirko.
debata

„Je to môj najlepší vstup do sezóny, čo si pamätám. Teším sa z toho, som rád, že aj moje body prispeli k výhram, no nepreceňujem to. Držím sa pri zemi, dobré je byť pokorný,“ vraví 29-ročný šikovný krídelník.

Po hladkom nedeľňajšom víťazstve 5:0 nad Slovanom ste v rozhovore pre klubovú stránku hovorili po anglicky. Cítite sa v nej istejší než v ruštine?
Po prvom stretnutí a výhre 2:0 na ľade Atlantu Mytišči som v interview pre štátnu televíziu hovoril po rusky. V nedeľu sa mi v ruštine ťažšie hľadali slová, ktoré som chcel povedať, a tak som prešiel na angličtinu. Po rusky som sa v škole neučil, dosť som však pochytil v predchádzajúcej sezóne v Jekaterinburgu. Každým dňom je to lepšie.

Ktorý z dvoch zápasov bol náročnejší?
Prvý v Mytiščiach. Najmä preto, lebo víťazstvo sme potvrdili v závere gólom do prázdnej bránky. Výsledok proti Slovanu hovorí síce jasne v náš prospech, no až také hladké to nebolo. Prvý zápas doma je zasa náročný psychicky.

Ruské médiá pripomínajú, že v prvej tretine pôsobil Slovan živšie. Čím ho Spartak v ďalšom priebehu pretlačil?
Nepovedal by som, že Slovan bol v prvej tretine lepší. Hralo sa vyrovnane, s nepresnosťami na oboch stranách. Iste – ak by Mário Bližňák za stavu nula nula premenil trestné strieľanie, Slovan by sa ujal vedenia a stretnutie by sa vyvíjalo inak. Dôležité je, že náš brankár nás opäť podržal, v oboch zápasoch si udržal čisté konto. Vedeli sme, že Slovan hrá organizovane v obrane a číha na protiútoky. Preto sme si dávali pozor na stratu puku v strednom pásme. Keď sme v druhej tretine z trestného strieľania zvýšili na tri nula, vedel som, že sme na víťaznej ceste. Dostali sme sa do hernej pohody, za takého stavu sa už súperovi stretnutie ťažko otáča. S Jekaterinburgom sme Slovanu dvakrát podľahli, teraz som v káhael nad ním prvý raz vyhral.

Spartak ťahá legionársky slovensko-švédsko-americký útok Špirko, Wandell, Anderson. Ste v ňom hlavný zakončovateľ?
Podľa situácie, nejakú deľbu práce nemáme, sú to inteligentní chalani. Na ľade si zakričíme po anglicky, lebo brankár Glass je Kanaďan a obranca Quint Američan. Som rád, že som si vybral správnu gólovú hokejku – ale v nej to asi nebude.

Ako sa hovorí v kabíne?
Po rusky. Neraz legionárom zo zámoria prekladám pokyny trénerov. Musím dávať veľký pozor, niekedy z toho vznikajú celkom vtipné situácie.

Platí sa v Spartaku prískočné? Ste v tíme nováčik, navyše zatiaľ najproduktívnejší hráč. Už vás skasírovali?
Prískočné sa volá – motivačné, nováčikov nás je tu viac. Funguje to tak, že pred každým zápasom náš hráč, ktorý má nejaký vzťah k súperovi – buď v minulosti obliekal jeho dres, prípadne pochádza z tej oblasti – napíše na nástenku sumu, ktorou mužstvo motivuje a odovzdá ju do kasičky. Z vyzbieraných peňazí sa platia spoločné večere, prípadne iné tímové akcie.

Čiže – motivovali ste mužstvo pred zápasom proti Slovanu, lebo ste Slovák. Potvrdíte to?
Áno, ale o nemalej sume radšej pomlčím, z kabíny sa nevynáša. Chalani ma podpichovali, odo mňa to čakali. Neostal som sám, pridal sa ešte jeden spoluhráč.

Spartak aj pred rokom začal dvoma víťazstvami, no potom to s ním šlo dolu vodou, nepostúpil do play off. Pamätá si na to kabína? Zaznelo to v nej?
Pár hráčov si to pamätá. Mužstvo sa však v porovnaní s minulou sezónou dosť zmenilo, prišiel aj nový tréner, telom i dušou spartakovec. Dobrý začiatok vždy povzbudí. Dôležité je pokračovať v začatej práci, lebo sezóna sa ešte len rozbieha.

Už ste si našli bývanie?
Áno, v Sokolnikách, v tej štvrti, kde je aj hala. Neďaleko je veľký park, tam chodievame s manželkou a synom na prechádzky.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Spartak Moskva #Rastislav Špirko