Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovan lákal nielen dobrý hokej, ale aj pekné baby

Tričká vymenia za priliehavé tielka, džínsy za krátke sukničky. Na nohy si natiahnu štulpne, do rúk vezmú pom-pony a so širokými úsmevmi a dokonalým mejkapom idú na vec.

04.03.2013 16:38
Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Foto: ,
Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava.
debata (4)

Neuniknú tak pohľadom jediného chlapa. Popri nádherných góloch, brilantných akciách a hokejovom kumšte na ľade, prinášajú kus krásy aj do hľadiska bratislavského zimáku. Angels Cheerleaders – roztlieskavačky hokejistov Slovana.

Americké filmy? Kdeže
„Vznikli sme pred pätnástimi rokmi, zakladateľkou bola predošlá trénerka,“ vraví Izabela Briešková, jedna z členiek klubu a v súčasnosti i trénerka. Momentálne má k dispozícii 25 dievčat, ich počet sa však neustále mení.

„Niektoré baby tancujú už šesť či sedem rokov. Každý polrok pribúdajú nové členky, ktoré sa nám ozvú telefonicky či mailom. Iné zasa končia – buď pre vek, alebo povinnosti,“ dodáva šéfka dievčat, ktoré charakterizuje biela, modrá a červená farba a sexi oblečenie.

Kedže roztlieskavanie vzniklo v zámorí, poznajú ho ľudia väčšinou z amerických filmov. V nich si pri výbere nových adeptiek sadnú tri – štyri hlavné roztlieskavačky za stôl. S poznámkovým blokom a perom v ruke nasadia prísne pohľady a nemilosrdne hodnotia tínedžerky, ktoré zúfalo túžia po tom, aby sa stali roztlieskavačkami. Je postup rovnaký aj v Angels Cheerleaders?

Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava.

„Žiadne striktné pravidlá nemáme. Dievča nemusí mať presnú hmotnosť ani výšku,“ tvrdí Briešková. „Podstatné je, aby budúca roztlieskavačka dobre vyzerala, mala pohybové danosti a najmä sa nehanbila. Potom stačí, ak príde na tréning, kde zhodnotíme, či z nej niečo bude. Žiadnu z prípadných nových členiek však domov nepošlem. Napokon, postupom času každé dievča vycíti, či na to má. Keď ju dlhšie nenasadím na žiadne podujatie, sama zistí, že je pre ňu lepšie, aby skončila. Aj z krivej baby však môže byť napokon najlepšia roztlieskavačka,“ dodáva s úsmevom sympatická brunetka.

So svojimi zverenkami vystupuje na viacerých športových podujatiach – napríklad na volejbale. Najviac párov očí ich však sleduje jednoznačne na hokeji. Nemajú dievčatá pred veľkým kotlom trému? „Tancovať pred 10-tisíc ľuďmi nie je taká zábava, ako sa na prvý pohľad zdá,“ odpovedá Briešková. „Napriek tomu baby nie sú pred vystúpeniami vôbec nervózne. Výnimkou sú azda len úplní nováčikovia, aj z nich však nervozita časom úplne opadne,“ dodáva.

Chlapské pohľady si nevšímajú
Roztlieskavačky sa stretávajú dvakrát do týždňa, trénujú približne jeden a pol hodiny. „Neustále vymýšľame nové choreografie. Inšpirujeme sa však aj starými vecami,“ prezrádza Briešková, ktorej rukami prechádzajú pätnásťročné tínedžerky, ale aj dospelé ženy.

To, čo ich spája, je predovšetkým tanec. Popri ňom však mnohé našli záľubu aj v hokeji. „Vždy som chcela tancovať pred ľuďmi. Som trošku exhibicionistka. Jedným očkom sledujem aj hokej. Občas sa mi však stane, že neviem, aký je v danej chvíli stav. Na konci zápasu si však výsledok zakaždým zistím,“ smeje sa Jana Dujsíková, ktorá sa pridala k Angels Cheerleaders pred piatimi rokmi.

Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava.

Bez toho, aby vedela, či Slovan vyhral, neopúšťa nikdy zimák ani Lucia Miškeríková. „Som fanúšik. Na zápasy som chodila už predtým, ako som začala s tancovaním. Stretnutia Slovana sledujem aj v televízii. Navyše, veľmi ich prežívam. Ak sa hráčom niečo nepodarí, alebo rozhodcovia odpískajú to, čo nemajú, dokáže ma to poriadne rozladiť,“ nezaprie v sebe hokejového nadšenca.

Medzi čirlíderkami sa ale nájdu aj výnimky. Nie každá nosí hokej hlboko v srdci. „Sledujem ho, ale príliš nevnímam. Vidím, že hráči korčuľujú a naháňajú sa za pukom (smiech). Skôr však rozmýšľam nad tým, aká hudba zaznie počas najbližšieho prerušenia hry a čo budeme tancovať. Napriek tomu držím Slovanu palce,“ nezaprie v sebe profesionálku Nina Henčelová.

Mladé dievčatá vzbudzujú na každom zápase, počas každého prerušenia veľkú pozornosť – najmä mužského osadenstva. Z času na čas zamieri pohľad každého chlapa na schodíky, kde sa roztlieskavačky vlnia, tancujú a predvádzajú svoje telá v plnej kráse.

„Mužské pohľady si nevšímame. Stane sa, že občas niekto vyslovene čumí. Vtedy si začneme byť neisté, či náhodou na nás nie je niečo zvláštne,“ rozosmeje sa Briešková, podľa ktorej dosiaľ neprišlo k extrémnym prípadom, keď by niektorý z fanúšikov dievčatá vyslovene obťažoval.

Priateľovi hokej zakázala
Žiadosti o telefónne čísla či dokonca pozvania na rande však nie sú výnimkou. „Sem-tam sa stane, že dostanem mail so žiadosťou o telefónne číslo na konkrétne dievča. Posuniem ho ďalej a už je na dotyčnej, čo urobí,“ tvrdí Briešková, podľa ktorej má takmer každá z roztlieskavačiek priateľa.

Majú tak žiarlivostné scény na dennom poriadku? „Jedno z dievčat muselo skončiť po tom, ako ju o to požiadal partner. Paradoxné, je že sa s ním zoznámila na akcii, kde vystupovala. Viac prípadov prehnanej žiarlivosti partnerov našich roztlieskavačiek však nepoznám.“

Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Foto: Ivan Majerský
Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava. Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava.

Napokon, baby si to vedia zariadiť. „Frajer nie je spokojný s tým, čo robím. Musí ma však rešpektovať. Napriek tomu sa stále sťažuje,“ vraví Jana. „Vyriešila som to jednoducho. Zakázala som mu chodiť na hokej. Bolo by nepríjemné, keby ma stále sledoval,“ dodáva s úsmevom.

„Priateľovi nevadí, že som roztlieskavačka. Robím to už šesť rokov a nič na tom nemienim meniť. To, že sa na nás fanúšikovia pozerajú, alebo sa chcú s nami odfotiť, je súčasť našej práce,“ dopĺňa kamarátku Nina.

Hitom je Janus, Štajnoch i Šatan
Keďže k hokejistom majú roztlieskavačky nesmierne blízko, panuje medzi fanúšikmi predstava, že mnohé z nich sa s hviezdami Slovana poznajú a pravidelne stretávajú na káve. Vyšportované baby však človeka s podobným názorom ihneď vyvedú z omylu.

„S hokejistami sa poznáme. Na kávičky však s nimi nechodíme. Keď sa stretneme, pozdravíme sa, to je všetko,“ vysvetľuje Briešková. „Je mylné, keď si niekto myslí, že každý hokejista má pridelenú jednu roztlieskavačku,“ dodáva so smiechom. Slová svojej šéfky potvrdzujú aj ostatné dievčatá. „Trávenie voľného času s hráčmi? To určite nie. Poznám sa s nimi ako každý iný divák. Vídam ich len na ľade, či na chodbe,“ tvrdí Lucia.

Napriek tomu majú aj roztlieskavačky medzi hokejistami obľúbencov – sympaťákov, o ktorých si šuškajú v šatni. Prím vraj hrá tvrdý obranca Slovana – neustále usmiaty Martin Štajnoch. „Jeho meno zrejme najčastejšie padne v šatni. Nevynecháme však ani Mira Šatana či Libora Hudáčka. Miro je hviezda, Libor je zas správne uletený,“ pousmeje sa Briešková.

Medzi obľúbencov krások patrí aj Jaroslav Janus – veľká opora z bránky. „Osobne ho síce nepoznám, ale mám ho zo všetkých hráčov najradšej,“ vraví Jana.

Belasé "baby" pútali pozornosť celú sezónu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Roztlieskavačky HC Slovan Bratislava.
4 debata chyba