Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan ponúka zážitok, aký tu ešte nebol, vraví jeho prezident Široký

Z kresla šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja sa podnikateľ Juraj Široký v tejto sezóne vrátil na šéfovskú stoličku v hokejovom klube Slovan Bratislava. Doviedol ho do ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy, slovanisti sú v nej v tejto sezóne nováčikom. "Ak sme nechceli ostať mimo hlavného hokejového prúdu, inej cesty nebolo. Mali sme aj obavy, ale zatiaľ účinkovanie mužstva je nad očakávanie. Osobitne ma teší veľký divácky záujem," vraví prezident hokejového Slovana.

28.10.2012 12:00
Juraj Široký Foto:
Prezident hokejového Slovana Juraj Široký.
debata (12)

Začnime od utorňajšieho zápasu Slovana. Cítili ste po prehre s CSKA Moskva krivdu?
Tretí gól súpera samozrejme nemal platiť. Ak by aj rozhodcovia neposúdili zákrok hráča ako faul na brankára, určite stál v bránkovisku. Ale vnímame to tak, že sme stále v KHL hostia.

V čom sa to prejavuje?
Slovan je v ruskej nadnárodnej lige lige prvý rok. Máme detské choroby, ktoré musíme zvládať. Spolupráca s leteckou spoločnosťou nefunguje tak, ako by sme si predstavovali. Niekedy dajú pri letoch prednosť Levu Praha. V niektorých mestách sme možno nedostali takú stravu, akú mali iné tímy. Ešte nevieme, ako v Rusku všetko funguje, ale s tým sme počítali. Keď sme vstupovali do KHL, povedal som trénerom i manažérom, že prvé dva roky sa budeme učiť. Až potom môžeme hovoriť o nejakých cieľoch. Výsledky zatiaľ nie sú dôležité. Výkony áno, lebo tie nás niekam zaradia aj v očiach fanúšikov. Preto ma prehra s CSKA ma až tak netrápila, výkon mužstva bol na úrovni. Fanúšikovia ho spontánne ocenili.

Vo výkonnom výbore Medzinárodnej hokejovej federácie ste dozerali aj na rozhodcov. Ako sa vám pozdávajú ich výkony v KHL?
Keď som sa bavil so šéfom súťaže Alexandrom Medvedevom, prízvukoval som mu, aby k nám posielali kvalitných rozhodcov, lebo aj oni sú vizitkou KHL. Myslím, že si to uvedomujú. Aj rozhodca je však len človek. Nemyslím si, že nás v utorok poškodil úmyselne.

Aké máte z ligy ohlasy na účinkovanie Slovana?
Najmä zo začiatku boli veľmi pozitívne. Ľudia z vedenia KHL boli nadšení. Pochvaľovali si atmosféru i organizáciu, hodnotili nás veľmi vysoko. Teraz už nechodia do Bratislavy tak často, vedia, že všetko funguje, ako má. Nemusia nás kontrolovať.

Nespokojné hľadisko reagovalo na neuznaný gól tvrdšími výrazmi. Dostal už Slovan nejakú pokutu?
Neviem o tom.

Juraj Široký. Foto: SITA
Juraj Široký Juraj Široký.

Funguje aj spätná väzba? Sledujú ľudia z KHL, ako si počína Slovan vo všetkom, čo súvisí s ligou?
Sledujú. Myslím si, že KHL máme čo ponúknuť. Aj u nás sa môže niečomu naučiť – a aj sa chce. Manažéri ruskej súťaže vidia, čo je dobré, chcú to prevziať. Česi tiež prinesú niečo nové, z čoho si možno vziať príklad. KHL má potenciál veľkej súťaže. Nie je to politická záležitosť, ako tvrdia niektorí komentátori. Spýtajte sa divákov v Bratislave, či je zápas KHL politická záležitosť. Keď príde na každý zápas desaťtisíc ľudí – a odídu s dobrým pocitom. Iste, prehra môže mrzieť, no o tom je šport. Nik nemôže povedať, že hráči nechceli, nebojovali. Návštevníci odchádzajú so zážitkom, ktorý predtým nemali. Možno – keď hral Slovan vo finále extraligy. Inak prešiel divák sezónou latentne. Ponúkame fanúšikom vrcholný hokej v každom zápase. Verím, že to vydrží čo najdlhšie.

Neobávate sa, že počiatočná eufória postupne ochladne?
Zatiaľ diváci nemajú byť prečo sklamaní. Vidíme to na ich záujme. Súťaž je zárukou, že uvidia niečo kvalitné.

Prekvapuje vás obrovský divácky záujem?
Nie. Predpokladal som, že keď ponúkneme divákovi viac než slovenskú extraligu, ocení, čo sa pre neho robí. Bol som presvedčený, že o KHL bude veľký záujem, ale nečakal som takú skvelú kulisu. Aj nezainteresovaní ľudia mi vravia, že sú to permanentné majstrovstvá sveta. A nemyslím len atmosféru na zápase, ale aj príchod ľudí na štadión, ich správanie. Zápas je sviatok. Krásna symbióza hry a diváka. To sa musí páčiť každému. Neprídu len skalní, ale aj ľudia, ktorí predtým na hokej nechodili. Prídu sa zabaviť – skoro ako na koncert či do divadla.

Prezident SR Ivan Gašparovič vedľa prezidenta... Foto: TASR
Ivan Gašparovič, Juraj Široký Prezident SR Ivan Gašparovič vedľa prezidenta Slovana Juraja Širokého.

Vychytili ste ideálnu premiérovú sezónu. NHL sa ešte nezačala…
To nám vyšlo, ale nemám v tom prsty. Vstup do KHL sme pripravovali už dlhšie.

Atraktivitu KHL zvýšil príchod viacerých hviezd z NHL. Čo potom, keď sa vrátia do zámoria? Nevráti to ligu o krok späť?
Nemyslím si. U nás máme dvoch hráčov z NHL. Nebrali sme megahviezdy, ale slovenských hokejistov. Višňovský hrával roky za Slovan, berú ho za domáceho. Andrej Sekera je kvalitný obranca. Mohol ísť do Trenčína, ale som rád, že je u nás. Nepredpokladám, že divácky záujem poklesne, keď odídu.

Mali sme na mysli celú KHL, nielen Slovan.
Samozrejme, že sa teraz chodí aj na Malkina, Ovečkina, Kovaľčuka či Daciuka. Nemyslím si, že keď sa vrátia do NHL, prestanú ľudia chodiť na hokej, KHL bude fungovať ako predtým. Nie všade bývajú zaplnené hľadiská, ale kluby KHL zatiaľ nie sú finančne závislé z príjmov z predaných vstupeniek a klubových reálií, majú iné finančné zdroje. Marketing KHL je v začiatkoch, súťaž musí dostať punc, získať vyššie renomé a to ešte potrvá aj desať rokov.

Môže KHL časom konkurovať zámorskej profilige?
Je potrebné, aby bola v Európe protiváha NHL. Netvrdím, že bude mať hneď takú vysokú úroveň ako severoamerická liga, lebo aj NHL prešla určitým vývojom, kým dosiahla terajší status. KHL sa jej vyrovná možno o dvadsať-tridsať rokov. Teraz je ešte dotovaná, ale za desať rokov už nebude – prežijú len schopní. NHL už nemá potenciál sa rozširovať, KHL áno. V Čechách ju bude hrať Sparta, skôr či neskôr pribudne nemecký klub, možno taliansky.

Prezident HC Slovan Bratislava Juraj Široký. Foto: SITA
Juraj Široký Prezident HC Slovan Bratislava Juraj Široký.

Prečo sa vyspelé severské hokejové krajny Fínsko a Švédsko bránia vstupu do KHL?
Boja sa o svoje domáce súťaže. Je to prirodzené. Oni KHL až tak nepotrebujú. Nehovorím, že do nej nepôjdu. Som presvedčený, že sa tak stane. Pred vznikom KHL malo záujem o účasť v nej sedem švédskych klubov. Nevstúpili preto, lebo mali zmluvu so švédskou televíziou, ktorá zabezpečuje najvyššej švédskej súťaži vysoké percento rozpočtu. Kluby z toho dostávajú veľké peniaze. Za päť rokov sa situácia posunula. Moje videnie hokeja mi navráva, že severská skupina KHL skôr či neskôr vznikne. Keď budú mať tamojšie kluby desaťtisícové haly všade, tak neviem, či ich naplní ich domáca súťaž. Potom aj vlastníci klubov možno prejavia záujem o inú súťaž.

Prispieva KHL nejakou čiastkou do rozpočtu Slovana? Napríklad z predaja televíznych práv?
Zatiaľ nie. Vstúpili sme do nej za nejakých podmienok. Obojstranne sa plnia. Sme akcionári, kúpili sme si podiel v ruskej súťaži. Stále máme dosť starostí so sebou. Príde však doba, že budeme riadni akcionári s riadnym hlasom i požiadavkami a návrhmi. Zatiaľ sme vyťažení viac než dosť sami sebou. O KHL som hovoril tri roky – že tam Slovan musí ísť. Nik vtedy o tom nechcel ani počuť, všetci boli proti: nedá sa, nechajme to tak. Medzitým som prijal jedného manažéra, potom ďalšieho – a postupne sa negatívny prístup rozplynul. Netajím – obavy ostali. Aj u mňa: či naplníme rozpočet, či budeme konkurencieschopní. Na túto sezónu sme rozpočet naplnili, verím, že sa tak stane aj v ďalšej. Slovan hrá teraz s maximálnym nasadením každý zápas. Niektorí súperi idú možno na osemdesiat percent. Keď pôjde do tuhého, všetci pôjdu na sto percent. Tá kvalita aj množstvo peňazí, ktoré má klub, sa niekde prejaví. Nám vyšiel výborný ťah s brankárom Jarom Janusom. Mužstvo vie, že má v ňom oporu. Vie, že nemusí ísť stále do kopca. Zatiaľ ho máme do konca sezóny.

Nemá zmluvu aj na ďalšiu?
Práva na Janusa má v KHL Jaroslavľ, ktorý ho draftoval. Nám ho iba požičali a neviem, či ho v Slovane nechajú, keď podáva také výkony. Úloha číslo jeden pre manažment je, aby nám ho uvoľnili. Už pred začiatkom sezóny si ho chceli vziať, lebo Kanaďan sa im zranil. Bolo veľmi náročne vybaviť, aby zostal. Jaro už bol takmer zbalený.

Juraj Široký. Foto: Ivan Majerský
Juraj Široký Juraj Široký.

Boli sa už na Slovane inšpirovať Košičania?
Košice sa mohli inšpirovať v minulej sezóne Popradom, teraz aj nami. Majú ešte tri roky, aby sa dostali do KHL, potom to už môže byť veľký problém.

Boli ste, prípadne chystáte sa na výjazd s mužstvom?
Nebol som. Niekedy možno pôjdem, ale najbližšie to nemám v pláne. Tu musíme vychytávať chyby, vylepšovať, čo sa dá. Keď si tu urobíme poriadok, potom môžem o tom uvažovať.

Prehovárate už kapitána Miroslava Šatana na ďalšiu sezónu?
(so smiechom) Buďme radi, že hrá v tejto.

Príde ešte aj tretí hráč z NHL?
Rokujeme. Chceme naplniť aj tretie miesto, no máme špecifické požiadavky. Zatiaľ nevieme nájsť takého, ktorý by ich spĺňal a zapadol do mužstva. Niekoho vyhliadnutého máme.

Aj v zámorí? Sú pre Slovan dostupní hokejisti z Kanady alebo USA?
Dostupní sú, niektorí aj chcú prísť. Kanaďana alebo Američana však nechceme. Nie z predpojatosti, lebo neraz sa ponúkajú aj zadarmo – len za poistku. U kvalitnejšieho hráča je drahá, čo sa neoplatí. Slovan nehrá zle. Nehovorím, že by nemohol ešte lepšie, ale divák je spokojný. Teoreticky: ak by sme aj vzali Crosbyho, návštevnosť nezvýši, lebo viac ľudí sa už do hľadiska nevmestí. Potrebujeme však kvalitného prvého centra. Potrebujeme ho na celú sezónu, nielen počas výluky v NHL. Hľadáme ho.

Bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového... Foto: SITA
Juraj Široký Bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký na tribúne Hartwall Areny počas tréningu slovenskej reprezentácie pred štvrťfinálovým zápasom s Kanadou.

Koho máte v hľadáčiku? Juraja Mikúša? V Slovane by sa stretol s bratom.
Juraj od nás dostal ponuku na začiatku sezóny. Mal prísľub, že bude prvý center. Rozhodol sa pre Lev Praha, kde je štvrtý alebo tretí. Mená iste poznáte aj vy, veď sa o nich vo vašich kruhoch hovorí. Ale – môže to byť aj hráč z NHL.

Slovák?
Nie je podmienkou. Európan, možno aj z Česka. Tí chlpaci sú tu, trénujú, majú vžitý nejaký režim. Kým by sa Kanaďan alebo Američan adaptoval na podmienky, výluka v NHL sa skončí a odíde. Najviac sa prikláňom k Čechovi. Mentálne i komunikačne zapadne do mužstva bez problémov.

Poznáte bližšie Garryho Bettmana, komisára NHL a šéfa hráčskych odborov Donalda Fehra?
Viac poznám pána Bettmana. Je to veľmi schopný manažér, chytrý človek.

Pohybujete sa v najvyšších hokejových kruhoch. Ste presvedčený, že pôjdu hráči z NHL na olympijský turnaj do Soči 2014?
Nie som. Ani výluka v NHL tomu neprospieva. Čím ďalej, tým viac je jasné, že NHL pre olympiádu prestávku neurobí. Bude to problém, pretože ruské hviezdy už dali najavo, že do Soči pôjdu tak či tak. Či sa dohodnú s vedeniami klubov alebo jednoducho odídu, neviem. Myslím si, že vedenie NHL súťaž nepreruší.

Má Medzinárodná hokejová federácia taký vplyv, že by mohla šéfstvo NHL presvedčiť?
Nemá. Obe strany sa síce pravidelne stretávajú, ale NHL urobí, čo uzná za vhodné.

Odhadnete, kedy sa skončí výluka v NHL?
Situáciu pozorne sledujem, aj keď možno vyzerám, že nie. Strácajú obe strany, najmä však NHL. Oni si to uvedomujú, lebo hokej v sledovanosti preskočia iné športy. Preto si myslím, že výluka už nepotrvá dlho.

Prezident SR Ivan Gašparovič vedľa prezidenta...
12 debata chyba