Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

KHL: Slovan získal prvý bod, s Rigou prehral po nájazdoch

Hokejisti Slovana Bratislava získali v Kontinentálnej hokejovej lige prvý bod, keď v sobotňajšom zápase v Slovnaft aréne prehrali s lotyšským Dynamom Riga 2:3 po samostatných nájazdoch. Slovan čaká ďalší duel v KHL v pondelok 10. septembra, keď od 19.00 h privíta na vlastnom ľade Spartak Moskva.

08.09.2012 19:51 , aktualizované: 20:10
slovan, smutok Foto:
Smutní hokejisti Slovana po prehre s Rigou.
debata (6)

Slovan Bratislava – Dynamo Riga 2:3 po samostatných nájazdoch (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0, 0:1)

  • Góly: 28. Bližňák (Michel Miklík, Štajnoch), 55. Michel Miklík (Vondrka, Bližňák) – 1. Indrašis (Karsums), 38. Karsums (K. Redlihs), rozhodujúci sam. nájazd Schremp.
  • Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Zacharov, Čerenkov – Sivov, Šeľanin (všetci Rus.), 8034 divákov.
  • Slovan: Janus – J. Tabaček, Sigalet, Švarný, Boumedienne, Štajnoch, V. Mihálik – Michel Miklík, Bližňák, Vondrka – Kukumberg, Kytnár, Bartovič – Šatan, Lipiansky, M. Bakoš – Preisinger, A. Šťastný, Ölvecký – od 33. T. Mikúš.
  • Riga: Jučers – K. Redlihs, Galvinš, Cibulskis, Sotnieks, J. Redlihs, M. Carle – Indrašis, J. Johnson, Karsums – A. Giroux, Schremp, Niživijs – Meija, A. Džeriňš, Ivanans – Skvorcovs, Lipsbergs, Biezais.

Tréner Slovana Rostislav Čada urobil pred zápasom v porovnaní so súbojom s Doneckom pár zmien, do bránky sa už postavil Jaroslav Janus a v útoku nechýbal Miroslav Šatan. Hostia z Rigy sa už po 10 sekundách dostali do vedenia, Martiš Karsums vysunul pomedzi obrancov Miksa Indrašisa, ktorý sa nemýlil – 0:1. Rýchly inkasovaný gól hráčov Slovana zaskočil, do zápasu sa dostávali pomalšie. Riga kontrolovala stredné pásmo a domácich nepúšťala pred brankára Jučersa, Slovan sa dostával k streľbe len minimálne. Dynamo podnikalo rýchle a nebezpečné akcie, ktoré však domáca obrana stíhala zachytiť. V 13. min mal dobrú streleckú príležitosť Vondrka, ale nemieril presne. V 16. min sa ocitol pri presilovke v čistej šancu Karsums, ale Janus zachránil. Na opačnej strane unikol Bartovič, položil si aj brankára, ale poskakujúci puk za bránkovú čiaru neprešiel. Tesne pred prestávkou mieril z kruhov tvrdo Sigalet, ale trafil len brankára Jučersa do ramena.

Slovan zvýšil aktivitu a v úvode druhej časti si vytvoril tlak. Lotyšský tím aj naďalej pozorne bránil a navyše hral aj čisto do tela. Bratislavčanom sa v 27. min naskytla možnosť presilovkej hry o dvoch hráčov, po kolotoči prihrávok sa puk dostal ku Bližňákovi, ktorý vyrovnal. Domáci pokračovali v tlaku, ale ďalší gól už z prevahy nepridali. Dynamo sa z tlaku vymanilo a začalo opäť nebezpečne ohrozovať Janusa. Na ľade sa bojovalo predovšetkým v strednom pásme, súperi si veľa priestoru na rozohrávku nenechávali. Hostia opäť išli do vedenia v 38. min, keď pri presilovke našiel Krišjanis Redlihs prihrávkou na modrú medzi obrancov Karsumsa, ktorý obstrelil bratislavského brankára – 1:2.

V súboji pri mantineli Michal Vondrka zo... Foto: SITA
vondrka, redlihs V súboji pri mantineli Michal Vondrka zo Slovana a Jekabs Redlihs z Rigy.

V záverečnej tretine to bol boj o každý puk. Hostia sa sústredili predovšetkým na pozornú defenzívu a bránenie výsledku. Na obrannej modrej vytvorili hrádzu, cez ktorú domáci len ťažko prechádzali. Ak už sa dostali Bratislavčania k strele, tak len z väčších vzdialeností a Jučers mal odkrytý výhľad a mohol bez problémov zasiahnuť. V 55. min našiel Vondrka spoza bránky nepokrytého Miklíka, ktorý delovkou trafil presne a vyrovnal na 2:2. Miklík bol ďalej pri chuti a po chvíli ohrozil Jučersa aj druhýkrát. Domáci si museli dávať pozor na rýchle kontry hostí, Janus však všetko vyriešil.

V úvode predĺženia sa ocitol pred brankárom Dynama osamotený Vondrka, so strelou však dlho váhal a napokon mu súper strelecký pokus zlikvidoval. Slovan bol v predĺžení aktívnejším mužstvom, mal viac z hry, ale nedokázal sa gólovo presadiť. Jeho hráči si však museli dávať pozor na chyby, dvakrát v poslednej chvíli zachránil brankár Janus. O víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešní Niživijs a Schremp a na domácej strane len Miroslav Šatan.

Hokejisti Rigy sa tešia z gólu. Foto: SITA
riga, radost Hokejisti Rigy sa tešia z gólu.

Rostislav Čada (tréner Slovana): „Dnes sa nám stala tá najhoršia vec, ktorá sa môže stať domácemu tímu. Po úvodnom buly sme z prvého útoku inkasovali. Prvý gól podlomil naše sebavedomie a odhodlanie uspieť v tomto súboji. Vďaka fyzickej práci a vôli sme dokázali držať v prvej tretine so súperom krok, podarilo sa nám vrátiť do zápasu a vyrovnali sme hru. V tretej tretine a obzvlášť v predĺžení vďaka aktivite a snahe vyhrať doma sme boli bližšie k víťazstvu. Je treba oceniť podporu divákov v dobe, keď sa nám nedarilo. V oboch súbojoch sme boli súperom viac ako vyrovnaným protivníkom. Už v pondelok sa pokúsime získať tri body.“

Pekka Rautakalio (tréner Rigy): „Som veľmi, že sme prišli do nádherného mesta s krásnym štadiónom. Slovan má za sebou bohatú históriu a mali sme pred ním a jeho históriou veľký rešpekt. Pred dvoma dňami nám prvý zápas v Prahe nevyšiel podľa predstáv, nezačali sme ho najlepšie a tri body nám ušli pomedzi prsty. Som rád, že dnes sme zachytili začiatok a dali rýchly gól. Slovan hral dnes skutočne veľmi dobre, dostal nás chvíľami pod tlak. Náš výkon bol oveľa lepší ako v prvom súboji.“

6 debata chyba