Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pilot nezvládol štartovací manéver, tvrdí dispečer jaroslavľského letiska

Lietadlo Jak-42, ktoré havarovalo pri ruskom Jaroslavli s celým hokejovým tímom tamojšieho Lokomotivu, nezvládlo štartovací manéver a odpútalo sa od zeme príliš neskoro. Ruským novinárom to povedal dispečer jaroslavľského letiska Tunošna Arija Novik, ktorý na kritický štart lietadla dohliadal.

07.09.2011 22:10
lietadlo, hokejisti, Rusko Foto: ,
Záchranári vyťahujú nosidlo s telom jednej z obetí leteckej havárie.
debata (6)

Lietadlo, na ktorého palube bolo 45 ľudí vrátane hráčov elitného klubu KHL, sa krátko po štarte zrútilo. Tragédia priniesla smrť 43 ľuďom vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru. Dvaja ľudia bojujú v nemocnici o život.

Podľa Novika lietadlo príliš dlho na dráhe naberalo rýchlosť a od zeme sa odpútalo neskôr, ako malo. To sa vraj možno stalo hlavnou príčinou nešťastia. „Veliteľ požiadal o povolenie k štartu, ktoré dostal,“ vypovedal tridsaťosemročný Novik, ktorý prácu letového dispečera vykonáva 12 rokov. „Pilot mal potom nadviazať spojenie s vežou v okamihu, keď sa dostane do letovej výšky 200 metrov. To už sa nestalo.“

Podľa Novika si pilot na problémy s lietadlom nesťažoval, štart prebiehal normálne. „Lietadlo sa rozbehlo ku štartu presne o 16:00 moskovského času (14:00 SELČ),“ pokračoval dispečer. „Spadlo doslova po minúte od štartu, nebolo viac ako desať metrov nad zemou. Pilot prešiel bod, kedy sa mal odpútať od zeme, a to o niekoľko desiatok metrov. Opustil dokonca dráhu a vyšiel už mimo dráhu, až odtiaľ sa potom vzniesol. Po zlomku sekundy sa naklonil na ľavý bok a spadol.“

Z lietadla zostali len trosky

Podľa Novika slúžila v čase havárie na veži letiska zosilnená smena dispečerov, pretože vo štvrtok v meste začne medzinárodné politické fórum za účasti mnohých významných hostí vrátane prezidenta Dmitrija Medvedeva. Očakávala sa preto výrazne silnejšia prevádzka.

Medzinárodná konferencia sa mimochodom uskutoční práve v športovej hale Arena 2000, v ktorej svoje domáce ligové zápasy hrajú hokejisti Lokomotivu. Tento fakt je aj dôvodom toho, že polícia halu zablokovala a nepúšťala dovnútra fanúšikov klubu, ktorí tam chceli položiť kytice kvetov. Podľa niektorých médií nie je isté, či sa medzinárodné fórum vôbec uskutoční. Kancelária ruského prezidenta oznámila, že Medvedev sa vo štvrtok do Jaroslavľu vydá, aby tam navštívil miesto leteckej havárie.

Očakávaná návšteva významných hostí bola aj dôvodom prítomnosti silných policajných hliadok, ktoré sa v čase katastrofy pohybovali v blízkosti letiska. Jeden z policajtov potvrdil, že lietadlo spadol len malú chvíľu potom, čo sa odpútalo od zeme. Okamžite z neho vyšľahli plamene, ktoré údajne dosahovali výšku deväťposchodo­vého domu.

6 debata chyba