Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na záchranu Čerepanova mali lekári štyri minúty

Podľa detroitského špecialistu urgentnej medicíny Dr. Anthony J. Colucciho, ktorý pred troma rokmi zachránil život hokejistu Red Wings Jiřího Fischera, mali lekári šancu aj na záchranu Alexeja Čerepanova.

16.10.2008 15:15
Alexej Čerepanov, pohreb Foto:
Pohrebný sprievod s rakvou mladého ruského hokejistu Alexeja Čerepanova.
debata

„V prípade srdcového kolapsu je nevyhnutné nestrácať čas prenášaním hráča, ale okamžite na mieste kolapsu začať s oživovacími pokusmi. Lekári majú len 4 minúty na oživenie činnosti srdca, potom môže dôjsť k poškodeniu mozgu. V takomto prípade môže hráčovi zachrániť život defibrilátor. Ten by mal byť všade. V každom dome, v každom dopravnom prostriedku, na všetkých pracoviskách. Som presvedčený, že by to zachránilo mnoho životov,“ povedal pre agentúru TSN dr. Colucci.

„V NHL je defibrilátor k dispozícii na každej striedačke a navyše sú vo všetkých halách pripravené dve sanitky so zdravotníckym personálom. Jedna pre divákov a druhá pre hráčov,“ zhodnotil situáciu v NHL známy medicínsky odborník. „Pokiaľ ide o smrť Čerepanova, je neobvyklé, ba dokonca neuveriteľné, aby vrcholový športovec mal ischemickú chorobu srdca. Nespochybňujem, že môže byť príčinou smrti, ale dá sa veľmi ľahko odhaliť cez obyčajné EKG vyšetrenie,“ poznamenal k smrti talentovaného 19-ročného ruského hokejistu Colucci.

Detroitský špecialista si myslí, že príčinou smrti by mohla byť hypertrofická kardiomiopatia, čo je zhrubnutie steny väčšinou ľavej srdcovej komory. Pri liečení tejto choroby je nutné zdržiavať sa fyzickej námahy a športovanie je úplne vylúčené.

Alexej Čerepanov, mladý devätnásťročný talent svetového hokeja, ktorý zomrel na zlyhanie srdca v pondelok počas zápasu Kontinentálnej hokejovej ligy, trpel podľa súdnych lekárov z nemocnice v Čechove, kde zomrel, ischemickou chorobou srdca.

Pred necelými troma rokmi sa podobný prípad stal počas stretnutia NHL Detroit – Nashville, keď 21. novembra 2005 skolaboval na zástavu srdca český obranca „červených krídel“ Jiří Fischer. V jeho prípade sa však Dr. Coluccimu podarilo uviesť jeho srdce do chodu vďaka použitiu elektromagnetického defibrilátora priamo na striedačke. Príčinu Fischerovho kolapsu sa nepodarilo lekárom dodnes odhaliť a český obranca sa už k aktívnemu hokeju nevrátil.

debata chyba