Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počas zápasu KHL zomrel jeden z najväčších talentov hokeja Čerepanov

Deväťnásťročný ruský hokejista a jeden z najväčších svetových talentov Alexej Čerepanov zomrel na zástavu srdca. Spoluhráč Jaromíra Jágra skolaboval na konci poslednej tretiny zápasu KHL s Víťazom Čechov na hosťujúcej striedačke. Ani prevoz do nemocnice mu už život nezachránil.

13.10.2008 22:53 , aktualizované: 14.10.2008 03:26
Alexej Čerepanov Foto:
Alexej Čerepanov pri drafte v NHL.
debata

Tréner Omsku Wayne Fleming po zápase potvrdil kanadskej televiznej stanici TSN, že Čerepanov skolaboval na striedačke v priebehu tretej tretiny. Sadol si po návrate z ľadu medzi českých hráčov Jaromíra Jágra a Pavla Rosu, zbledol a omdlel. Žiadu podozrivú situáciu z hry, ktorá by tragický incident mohla spôsobiť, pritom nespozoroval. 

Niektoré ruské médiá však informovali, že sa pred osudným momentom Čerepanov zrazil s Jágrom pri striedaní útočných formácii. Túto informáciu však poprel tímový hovorca Rangers: „Volal som s Jaromírom. Povedal mi, že Čerepanov sa vrátil z ľadu, ešte spolu dokonca hovorili, a potom skolaboval. K žiadnej zrážke neprišlo,“ povedal hovorca pre agentúru AP. Činnosť mladíkovho srdca sa okamžite pokúsili obnoviť, no bohužiaľ, márne. Podľa ruských servrov bol Jágr z nešťastia poriadne otrasený a v slzách ešte za sanitkou volal: „Preber sa Alexej, preber sa!“ Celý tím Omsku následne zrušil tlačovú konferenciu a šiel sa pomodliť za svojho spoluhráča do kostola.

Čo je šokujúce a zarážajúce je fakt, že sanitka v čase tragédie už nebola prítomná na zápase. Celý incident sa totiž odohral v samom závere duelu a lekári si mysleli, že sa už „nič vážne“ nestane a odišli. Na štadión sa tak museli vrátiť. Prevoz hráča do nemocnice tak trval podľa prvotných informácii až okolo 20 minút, navyše ani defibrilátor na štadióne nebol podľa svedkov funkčný… Lekárom sa podľa dostupných informácii podarilo hráča oživiť v nemocnici, ale iba na niekoľko minút. Približne hodinu po skončení zápasu Čerepanov zomrel.

Posledné minúty života Alexeja Čerepanova

„Je to obrovská tragédia, sme veľmi, veľmi smutní,“ povedal Glen Sather. Prezident a generálny manažér NY Rangers, klubu ktorý Čerepanova draftoval, pokračoval: „Za všetkých členov organizácie NY Rangers by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť jeho rodine. Alexej bol mladý, inteligentný chlapec s obrovským talentom. Mal pred sebou veľkú budúcnosť.“

„Bol to úžasný chlapec. Mal krásny úsmev, skvelý hráč. Je to obrovský šok,“ povedal pre kanadskú televíznu stanicu TSN hráčov agent Jay Grossman.

Takto bavil divákov svojím hokejovým umením Alexej Čerepanov

Čerepanov mal v drese Omsku na svojom konte 12 bodov v 14 zápasoch. Počas svojej kariéry odohral v drese sibírskeho klubu 106 stretnutí (v KHL a ruskej superlige) a zaznamenal v nich 40 gólov a 29 asistencii. V nováčikovskej sezóne 2006/07 prekonal rekord Pavla Bureho, keď strelil 18 gólov (Bure ich mal v prvej sezóne na svojom konte 17). Jeho 29 bodov v debutovej sezóne bolo viac ako dosiahli na úvod svojej kariéry také hviezdy ako Jevgenij Malkin, Alexander Ovečkin či Iľja Kovaľčuk.

Rodák z Ozerki pomohol ruskej reprezentácii do 20 rokov k zisku dvoch medailí – striebornej z MS v roku 2007 (bilanciu mal 5+3), a bronzovej zo šampionátu v roku 2008 (3+3). Ruský Crosby mal namierené po skončení aktuálneho ročníka do NHL. V roku 2007 si ho vo vstupnom drafte vybrali zo 17. miesta NY Rangers.

Týždeň pred smrťou začal písať na internetovej stránke denníka Komsomolskaja pravda svoj blog pod názvom „Sibírsky expres“. Opisuje v ňom ako sa mu hrá pod novým trénerom či o Jaromírovi Jágrovi: „Považujem ho za štvrtého trénera. Pomáha mi, aby som sa zlepšoval. Po tréningoch s ním ešte zvyknem cvičiť streľbu. Každému z nás vždy pomôže, je to šampión.“

Svoj prvý a posledný blog ukončil slovami: „Nateraz je to všetko. Uvidíme sa, keď sa vrátime z ciest po súperových klziskách. Tak ahoj!“

Spomienka na Alexeja Čerepanova

debata chyba