Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detroit rozpútal peklo, Montreal vyrovnal sériu s Pittsburghom

Hokejisti Detroitu vyhrali na svojom ľade v boji o záchranu nad San Jose 7:1. Najväčší podiel na tom, že jeho tím zostal v 2. kole play-off NHL znížením stavu série na 1:3, mal so štyrmi gólmi Johan Franzén. Montreal vyhral nad Pittsburghom 3:2 a vyrovnal stav série na 2:2. Jaroslav Halák predviedol 33 úspešných zákrokov, víťazný gól strelil v 44. minúte Gionta.

07.05.2010 07:32 , aktualizované: 08:11
Detroti Bertuzzi Foto: ,
Todd Bertuzzi.
debata (14)

Play-off NHL, 2. kolo:

Východná konferencia:

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

MONTREAL – PITTSBURGH 3:2 (1:2, 0:0, 2:0) – stav série 2:2

Góly: 3. Pyatt (Moen, Metropolit), 43. Lapierre (Darche, Bergeron), 44. Gionta (Pyatt, Hamrlík) – 3. Talbot, 6. Kunitz (Crosby, Goligoski).
Strely na bránku: 25:35. Brankári: HALÁK – Fleury. Vylúčení: 4:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 21.273 divákov
Hviezdy zápasu: HALÁK, Gorges, Talbot

Pittsburgh vyhral posledných päť zápasov na ľade súpera a v Montreale to po dvoch tretinách 4. zápasu série vyzeralo, že túto štatistiku poľahky vylepší. Canadiens v bránke s Jaroslavom Halákom však v úvode poslednej časti hry prepli na vyššie obrátky, Lapierre s Giontom strelili po góle v priebehu minúty a pol a skóre 3:2 zostalo v platnosti do konca zápasu.

„Počas druhej prestávky sme vedeli, že sme odohrali asi najhoršie dve tretiny v play-off. Lenže pri jednogólovom manku nám bolo jasné, že vývoj zápasu môžeme obrátiť vo svoj prospech. V tretej tretine sme mali šťastie na odrazené puky, ktoré si našli cestu do bránky,“ povedal Brian Gionta.

Hal Gill a Brian Gionta z Montrealu v jednej... Foto: SITA, AP
Montreal Halák Gionta Hal Gill a Brian Gionta z Montrealu v jednej chvíli skončili vo vlastnej bránke.

Halák podržal tím 33 zákrokmi. Toto číslo plynie aj z faktu, že Montreal súperov nechá zastrieľať si. V posledných šiestich zápasoch mierilo na gólmana Habs celkovo 220 striel, teda priemerne 36,7 na zápas. Nič z toho nie je platné napríklad kapitánovi Tučniakov Sidneymu Crosbymu, ktorý neskóroval v treťom dueli v rade.

Západná konferencia:

Západná konferencia.
Západná konferencia. Západná konferencia.

DETROIT – SAN JOSE 7:1 (5:0, 1:1, 1:0) – stav série 1:3

Góly: 6. Bertuzzi (Franzén, Zetterberg), 8. Franzén (Zetterberg, Bertuzzi), 11. Franzén (Bertuzzi, Lidström), 12. Franzén, 19. Filppula (Holmström, Dacjuk), 24. Rafalski (Bertuzzi, Franzén), 48. Franzén (Bertuzzi, Lidström) – 40. Heatley (Thornton, Marleau).
Strely na bránku: 37:29. Brankári: Howard – Nabokov (21. Greiss). Vylúčení: 10:13, z toho Draper – Thornton, Clowe na desať minút, navyše Abdelkader – Nichol na päť minút, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 20.066 divákov
Hviezdy zápasu: Franzén, Zetterberg, Bertuzzi

Johanovi Franzénovi sa podaril čistý hetrik za tri minúty a 26 sekúnd. Zrejme mu bolo málo a v tretej tretine ešte jeden gól pridal. Prvá hviezda zápasu, v ktorom Detroit zničil svojho súpera 7:1, dúfa, že Red Wings so sériou ešte niečo urobia. „Hádam nadobudnem trochu sebavedomia, tím takisto. So strieľaním gólov som mal problém,“ povedal.

Po dvoch dueloch v Detroite sa séria vráti do San Jose, kde domáci tím môže rozhodnúť o postupe do konferenčného finále v noci na nedeľu. Túto fázu by dosiahol druhýkrát vo svojej histórii – po prvý raz sa mu to podarilo pred šiestimi rokmi. „Táto nakladačka nám možno pomôže uvedomiť si, že ešte nie sme za vodou,“ vyhlásil tréner Todd McLellan.

Detroit dal poltucet gólov za 23 minút a päť sekúnd. V tejto štatistike je historický lepší len Montreal, ktorému sa to v roku 1954 podarilo za 21 minút a 19 sekúnd. Vtedy si to „zlízol“ Boston. Poslednému hokejistovi, ktorému sa v play-off zápase podarilo streliť štyri góly, bol Joffrey Lupul z Anaheimu, ktorý takto naložil v roku 1996 Coloradu.

14 debata chyba