Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posila z Ruska? Ani sme nad tým neuvažovali. Mám rád Slovákov a najmä slovenských hokejistov, vraví Fín. Postojom k rozhodcom prekvapil

Do klubu, ktorý má najvyššie ambície, sa vrátil po vyše roku. Bol v neľahkej pozícii. Fanúšikovia vyhlásili štrajk po nečakanom konci trénera Petra Kúdelku. Toho verejne podporili aj samotní hráči. Fín Tomek Valtonen (44) sa však výzve postavil čelom. Michalovce vyhrali všetkých päť zápasov pod jeho vedením.

21.02.2024 05:40
SR Hokej TEL 1/4 4. zápas Košice Michalovce... Foto: ,
Tréner Michaloviec Tomek Valtonen na striedačke Michaloviec.
debata (1)

Do konca základnej časti extraligy zostáva odohrať päť kôl, no už teraz je zrejmé, že tím zo Zemplína môže minimálne vyrovnať svoje najlepšie umiestnenie, ktorým bola druhá priečka v sezóne 2020/2021.

„Mám radosť z toho, že som sa vrátil na Slovensko. Liga má veľmi solídnu úroveň. Mám rád Slovákov, najmä slovenských hokejistov. Beriem to ako návrat do môjho druhého domova,“ vraví.

Prísť do tímu počas rozbehnutej sezóny a nahradiť obľúbeného trénera pre vás nebolo jednoduché. Ako ste vnímali bojkot fanúšikov a všetko, čo sa okolo konca vášho predchodcu udialo?

Ťažko sa k tomu vyjadruje z mojej pozície. Priznám sa, že som to príliš nesledoval. Snažím sa vyhýbať sociálnym sieťam. Sústredím sa vyslovene na moju prácu.

Exhibícia All Star Legendy 2024
Video

Za zotrvanie Kúdelku sa postavili aj hráči. Bolo o to náročnejšie si ich získať na svoju stranu?

To sa musíte opýtať ich. Ja som mal od prvého stretnutia s nimi veľmi dobrý pocit. Hokej je biznis. Stáva sa, že trénerov vyhodia a na ich miesto príde niekto nový. Človek s tým musí jednoducho počítať. Všetci sme profesionáli.

Prestupové okno sa uzatvorilo minulý týždeň. Vašou poslednou posilou bol americký útočník Josh Wilkins. Mali ste záujem o viacerých hráčov?

Nebolo potrebné mužstvo výrazne posilňovať. Keď to porovnám s tímom, aký som mal k dispozícii v Michalovciach pred dvoma rokmi, teraz je šírka kádra omnoho väčšia. V play off je to nesmierne dôležité. Vtedy sme na to doplatili, keďže sa nám zranilo v závere sezóny viacero hráčov.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský? Je to monštrum, pripomína mi stavbu domu, vraví Fín. Slovákovi vyčítal jednu vec. K Rusom zaujal rázny postoj

Pevne verím, že sa to nezopakuje. Máme desať obrancov a sedemnásť útočníkov. Nemám teda obavy z toho, že by sme mohli mať v tomto smere problémy.

Vo Fínsku, Švédsku a v ďalších krajinách nepodpisujú hráčov z KHL. Na Slovensku hrá momentálne šesť Rusov. Podpísali by ste ruského hráča?

Ak sa nemýlim, v KHL hrá jeden Fín, niekoľko Švédov, Slovákov, Američanov, Kanaďanov. Nemal som dôvod sa nad tým zamýšľať. Nemali sme žiadnu ponuku, aby k nám niekto z Ruska prišiel a ani my sme nikoho nehľadali.

Pred dvoma rokmi, keď ste pôsobili v Michalovciach, ste sa často púšťali do otvorenej kritiky rozhodcov. Zvýšila sa ich úroveň?

Zatiaľ som to nestihol postrehnúť. Niektoré tváre rozhodcov sú mi povedomé, ale dosiaľ som sa na nich výrazne nesústredil. Nemám dôvod ich kritizovať alebo vravieť o nich niečo negatívne. Odvádzali veľmi dobrú prácu a žiadne väčšie pochybenie som nezaznamenal.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Po piatich zápasoch máte stopercentnú úspešnosť. Ako ste spokojný s hrou, ktorú tím predvádza?

Mám radosť z toho, ako sa prezentujeme na ľade. Hráči sú v prvom rade dobrí ľudia. Tvrdo na sebe pracujú každý deň. Najviac sa mi páči, akí sú si tu všetci blízki. Je medzi nami silné puto.

Páči sa mi, ako hráme z pohľadu tímu a teší ma, že hráči rastú aj ako individuality. Každý vie, aká je jeho úloha v tíme. Zatiaľ nemám chlapcom čo vytknúť.

Zmenila sa liga za vyše rok, ktorý ste strávili v zahraničí?

Bol som preč veľmi krátko, ale zdá sa mi, že sa tu hrá fyzickejší hokej. Hráči sú výborní atléti a sú skvele pripravení z kondičnej stránky. Fanúšikovia sú stále rovnako vášniví, čo mi vyhovuje. Skutočne som šťastný, že som späť na Slovensku.

Aké zmeny v tíme ste od vášho príchodu urobili?

Sú to skôr detaily. Ak to však vezmem z celkového hľadiska, postavili sme hru na agresívnom štýle a vysokom napádaní. Na tejto úrovni musíte klásť dôraz na maličkosti a to sa nám zatiaľ darí. To je dôvod našej aktuálnej formy.

Slovensko, hokej Čítajte viac Politika do športu nepatrí? Pellegrini vyzýva Šatana a spol., aby na MS zavolali aj hráčov z KHL. Zväz reagoval

Spolu s Popradom máte momentálne najlepšiu formu. V top štvorke sú iba tímy z východu. Neprekvapuje vás to?

Priznám sa, že sa na to takto nepozerám. Nerozlišujem tímy, podľa toho, či sú zo západu alebo z východu. Tabuľku som zatiaľ dôkladne neštudoval. Sústredíme sa len na seba a na to, aby sme boli do play off v najlepšej forme.

V tíme máte výrazné individuality. Najväčšou hviezdou je kapitán lotyšskej reprezentácie Kaspars Daugavinš. Aký z neho máte dojem?

Veľmi sa mi páči. Je to veľký líder na ľade aj mimo neho. Nemá za sebou fantastickú kariéru len tak pre nič za nič. Je to hráč top úrovne. Každý zápas dokazuje, že je obrovský profesionál.

Som hrdý na to, že ho môžem trénovať a spoznať ho aj ako človeka. Registroval som ho od doby, keď začal hrávať za lotyšskú reprezentáciu. Je naozaj skvelý.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Dukla Michalovce #Tomek Valtonen