Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejová fiesta na ľade za štvrť milióna. Aké počasie ešte znesie?

V zámorskej NHL aj v Česku mali Winter Classic, v Nemecku zase Eishockey Open Air. Hokejové zápasy pod holým nebom patria v každej krajine k nezabudnuteľným momentom sezóny. Slovenské Winter Games 2023, ktoré sa od piatka uskutočnia na Tehelnom poli, budú v mnohom výnimočné.

13.01.2023 07:00
Winter Games 2023 Foto: ,
Už vo štvrtok sa na ľad na Tehelnom poli dostali tímy HC Slovan a HOBA Bratislava v rámci zápasu extraligy dorastu.
debata (1)

Ešte nikdy sa v rámci takéhoto podujatia neodohralo viac zápasov v rámci ligovej súťaže – v Bratislave to budú hneď tri. A ešte nikdy neprivítali na území Slovenska a Česka v súboji na futbalovom štadióne zástupcov zo zahraničia, ktorí by odohrali extraligový duel. Toto sa počas troch dní stane v hlavnom meste realitou.

V piatok je na programe stretnutie medzi Třincom a Brnom, v sobotu nastúpi Trenčín proti Zvolenu a vrcholom akcie bude zápas najslávnejších tímov krajiny – Slovan vyzve Košice.

Iniciátorom hokejového festivalu je zároveň jeho hlavný organizátor, predseda dozornej rady HC Slovan, jeho bývalý hráč a dlhoročný československý reprezentant Marián Bezák. „Túto myšlienku nosím v hlave už osem rokov. Museli sme prekonať mnoho prekážok, kým sa sen stal realitou,“ vraví pre Pravdu.

V Trnave to padlo, potom zasiahol covid

Od prvotnej myšlienky po reálne kroky uplynulo zopár rokov. Prvý bol v hre zápas na štadióne Antona Malatinského v Trnave. „Od Prohokeja (bývalý riadiaci orgán extraligy, pozn. red.) som už mal licenciu na usporiadanie zápasu. No Slovan hral KHL a nebolo možné ho vtedy dostať do Trnavy. Navyše, z technických príčin to neskôr celé stroskotalo,“ spomína Bezák.

Bývalý československý reprezentant, legenda HC... Foto: TASR, Dano Veselský
Marián Bezák Bývalý československý reprezentant, legenda HC Slovan a organizátor Winter Games Marián Bezák.

Chvíľu živil myšlienku na organizovanie duelu v Žiline, no tamojší štadión nebol stavaný na veľké podujatie. Prohokej následne vo vlastnej réžii zorganizoval prvý slovenský Winter Classic na Štiavničkách v Banskej Bystrici. Zápas medzi vtedajším majstrom HC '05 a Zvolenom (2:3) bol vo februári 2019 vypredaný, prišlo 7 500 divákov.

Pre Bezáka bol výrazným impulzom na oživenie hokejového sna začiatok výstavby Národného futbalového štadióna. Okamžite hľadal možnosti, ako ho v novej aréne zrealizovať a na Tehelnom poli našiel ľudí, ktorí boli od začiatku jeho myšlienke naklonení.

Winter Games Čítajte viac Ako kedysi na rybníku. Jedno je už teraz isté - na Tehelnom poli padne rekord

„Bol som prvý, kto im klopal na dvere a predstavil projekt hokejových zápasov na štadióne. Bol to môj sen, vízia, a išiel som za ním.“ No prvý aj druhý pokus na začiatku rokov 2021 a 2022 prekazila pandémia koronavírusu. Po uvoľnení pandemických opatrení všetko nasvedčovalo tomu, že január 2023 už bude bez problémov spojených s koronavírusom. S partiou šikovných spolupracovníkov tak do pol roka zorganizovali podujatie, ktoré sa zapíše do histórie.

Rozpočet? Väčšine klubov by vykryl sezónu

Dá sa povedať, že športová akcia týchto rozmerov nebola v Bratislave od majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2019. Kvôli očakávanému náporu fanúšikov bude v okolí arény čulý hokejový ruch, z Hlavnej stanice a stanice Nové mesto by mali počas troch dní prúdiť tisícky fanúšikov z Česka a zo všetkých kútov Slovenska.

"Radi by sme vypredali všetky tri zápasy, nie sme však naivní. Neexistuje totiž dokonalé počasie a to nevieme zariadiť. Musíme pracovať s tým, čo je. Sme presvedčení, že všetky zápasy sa odohrajú,“ tvrdí hlavný organizátor.

Súboj na ľade počas zápasu bratislavských tímov... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Winter games, Súboj na ľade počas zápasu bratislavských tímov HC Slovan a HOBA na Tehelnom poli.

Jedným z benefitov pre priaznivcov zo Slovenska je skutočnosť, že vstupenka na zápas plní aj úlohu spiatočného vlakového lístka – či to je z Košíc, zo Zvolena, alebo z Trenčína. A pre českých fanúšikov z Kútov a zo Žiliny. Presný rozpočet trojdňového podujatia nechce Bezák bližšie špecifikovať, ale niečo naznačuje.

"Len prenájom systému na vytvorenie ľadovej plochy, mantinelov a ďalších technických zariadení stojí 270-tisíc eur. Doviezli sme ich z Hannoveru od spoločnosti AST. Organizovali na nich v Nemecku zápas v polovici decembra,“ konštatuje legenda bratislavského klu­bu.

Jedným z motívov Winter Games je aj dodatočné oslávenie 100. výročia založenia hokejového Slovana, keďže v roku 2021 zúrila vo svete aj na Slovensku pandémia koronavírusu. „Chceme vzdať úctu všetkým žijúcim aj nežijúcim slovanistom, ktorí pomáhali budovať značku tohto klubu. Mnohí neváhali nasadiť zdravie a desaťročia bavili fanúšikov hokejovým majstrovstvom. Verím, že akcia pomôže aj k návratu detí na zimné štadióny, keďže v priebehu dvoch rokov skončilo s hokejom až 20 percent z radov najmladších.“

Desaťtisíce predaných lístkov

V nedeľu bude súčasťou programu aj stretnutie Old Boys Slovana proti Old Boys Sparta Praha. V drese domáceho tímu by sa mali objaviť napríklad Miroslav Šatan, Zdeno Cíger, Richard Kapuš, v mužstve hostí zasa Jiří Hrdina, Peter Ihnačák či Richard Žemlička.

priprava Winter classic Čítajte viac Hokejový sviatok na futbalovom štadióne. Pozrite si, ako sa mení Tehelné pole

Oslavu hokeja si nedá ujsť ani 78-ročná legenda – belasý bombardér z Moravy Václav Nedomanský. Špeciálne kvôli Winter Games priletí do Bratislavy z Los Angeles, kde dlhé roky žije. "Na ľad sa dostanú aj mladšie ročníky. V pláne je zápas extraligy juniorov Slovan – Trenčín, ale aj ďalšie stretnutia dorasteneckej extraligy. Chceme, aby si čo najviac detí povedalo: hral som na Winter Games,“ hovorí Bezák.

Pár dní pred začiatkom podujatia sa predalo vyše 25-tisíc lístkov a s istotou bude prekonaný rekord v návštevnosti na hokejovom zápase na Slovensku. Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal a na každé stretnutie sú rozdelené do štyroch kategórií – ich cena sa pohybuje od 15 do 40 eur. Zápasy sa majú odohrať za každého počasia a ľadová plocha sa udrží vo vyhovujúcom stave do 12 stupňov Celzia.

Bezák verí, že Winter Games 2023 je len začiatok. "Vyšliapavame chodník do trojmetrového snehu. Budem rád, ak trafíme do dverí, a nie do steny. Mám veľa plánov a nápadov. Verím, že tento projekt bude odrazovým mostíkom k ďalším,“ dodáva.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Kometa Brno #HC Oceláři Třinec #Marián Bezák #Tipos extraliga #Winter Games 2023