Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť v jednom drese. Mikúšovci zostávajú nohami na zemi

V priebehu troch dní presvedčivo zdolali oboch finalistov z uplynulej sezóny a razom sa stali šťukou ligy. Dobre však vedia, že chlieb sa neláme na začiatku, ale na konci.

28.10.2022 10:03
Mikúš Mikúš Nové Zámky Foto:
Tomáš a Juraj Mikúšovci v drese Nových Zámkov.
debata

Hokejisti Nových Zámkov patria medzi najpríjemnejšie prekvapenia nového extraligového ročníka.

Po dvanástich kolách figurujú na druhej priečke s jednobodovou stratou na vedúci Slovan (má zápas k dobru).

Play off ako cieľ

Dres s býkom na hrudi obliekajú aj súrodenci Juraj a Tomáš Mikúšovci. Skalickí rodáci sa po rokoch opäť stretli v jednom mužstve, v minulosti krátko spoločne pôsobili v Olomouci.

„Juraja kontaktovalo vedenie klubu prvého, cez neho sa dostali ku mne. Zaujala ma myšlienka zahrať si s bratom v jednom tíme. Druhým faktorom bola vízia, ktorú mi predostrel tréner počas spoločného rozhovoru. Rýchlo som sa s ňou stotožnil,“ vraví Tomáš, ktorý je od súrodenca o šesť rokov mladší.

28. Zimný štadión Ondreja Nepelu Čítajte viac Slovan a mesto Bratislava si skočili do vlasov. Dôvodom je opäť štadión

Hra Nových Zámkov má aktuálne aj zásluhou bratskej dvojice skvelú fazónu. „Býci“ vyhrali osem z uplynulých deviatich stretnutí, z toho posledné dve vo veľkom štýle – najskôr vygumovali Slovan (5:0) a potom deklasovali Nitru (8:1).

"Uplynulé výsledky nás tešia, ale zostávame nohami na zemi. Priebežné druhé miesto je výborné, ale ešte nič neznamená. Radi by sme sa dostali do play off a tam sa potom uvidí.

Ja i brat máme dostatok skúseností a vieme, že úspešný začiatok môže byť zradný. Treba makať celú sezónu," reaguje skúsenejší Juraj, strieborný medailista z MS 2012 v Helsinkách.

Na výkonoch Novozámčanov je zreteľný podpis Gergelyho Majorossa. Maďarský kouč pôsobí na juhu Slovenska od januára minulého roka.

Novú zmluvu dostal aj napriek tomu, že mužstvo v predchádzajúcej sezóne skončilo až na 11. mieste. Vedeniu klubu sa viac páčilo, že mužstvo získalo tvár a hernú identitu, pričom hralo atraktívny hokej.

„Na Slovensku si veľa ľudí myslí, že len kanadský tréner je dobrý tréner… Kouč Majoross je veľký profesionál, hokeju obetuje veľa. Aj na úkor rodiny – na štadióne je prvý a posledný z neho odchádza. Páči sa mi, že veľa s nami komunikuje. Hoci má posledné slovo, akceptuje názor hráčov a pracuje s ním,“ vykresľuje trénera Tomáš.

V tíme zatiaľ veľmi dobre funguje mix medzi mladíkmi, skúsenejšími domácimi hráčmi a legionármi. Juraj zdôrazňuje, že nie v každom klube je to pravidlo.

„Znie to ako klišé, ale partia je najdôležitejšia. Poznám to aj zo Zvolena, kde sme aj vďaka tomu vyhrali majstrovský titul. Niekoľko z doterajších zápasov sme vybojovali tímovo, hádzali sa do striel. Mať dobrú chémiu v kolektíve je kľúčové,“ vysvetľuje.

Pocity a komunikácia

Bratská dvojica má za sebou viacero zaujímavých hokejových zastávok.

Juraj si zahral v zámorskej AHL, nadnárodnej KHL či vo Fínsku. Tomáš obliekal aj dres fínskeho Hokki, šesť sezón pôsobil v českej extralige. Obaja sa zhodujú, že angažmán v menšom provinčnom klube má svoje výhody.

SR Hokej TEL 23.kolo Slovan Poprad BAX Pecararo Peters Čítajte viac Zázračný obrat, Mikuláš otočil z 0:5. Debakel pre Nitru

„Je o nás výborne postarané. Niektoré veci fungujú dokonca lepšie ako vo väčších kluboch. Novozámocký štadión samozrejme nevyzerá ako "zimák“ na Slovane, ale obaja sme zo Skalice a tam sme boli zvyknutí na skromnejšie pomery.

Ľudia v klube robia okolo hokeja maximum, rovnako aj fanúšikovia sú skvelí. Zatiaľ tu sme veľmi spokojní," vraví Tomáš.

Súrodenci nastupovali skraja sezóny v jednom útoku, aktuálne má každý „vlastných“ krídelníkov. Bratskú spoluprácu využívajú najmä v presilovkách.

„Obaja teraz hráme centrov, tréner rozhodil sily. O presilovkách sa neustále rozprávame a hľadáme spôsob, ako ich ešte vylepšiť. Nemáme nacvičené žiadne automatizmy. Skôr je to o pocitoch a komunikácii,“ reaguje Juraj.

Keď sa spýtame, čo by chceli mať jeden od druhého čo sa týka hokejového kumštu, zaznie spoločný smiech.

„Chcem mať jeho hmotnosť, nech mi nenaskakujú kilogramy… Ale vážne, Tomáš má výbornú strelu, tú by som bral,“ reaguje Juraj. Reakcia mladšieho súrodenca je očakávaná: „Juraj čerpá z bohatých skúseností. Obdivujem jeho prehľad v hre, vníma ju inak, ako ostatní hráči.“

Juraj Mikúš v drese Slovana. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Juraj Mikúš Juraj Mikúš v drese Slovana.

Ak sa chcú Nové Zámky udržať na popredných priečkach v tabuľke, nesmú poľaviť v nastolenom trende. Dnes sa predstavia v Prešove, v nedeľu hostia Zvolen.

„Sezóna sa hrá v rýchlom tempe, súperi sa neustále menia. Nechceme sa nimi príliš zaoberať, radšej sa sústredíme na seba. Musíme pokračovať v ceste, ktorú sme si nastolili. Len vtedy budeme zdolávať aj väčšie kluby, ako sa nám to podarilo naposledy proti Slovanu a Nitre,“ dodáva Juraj Mikúš.

Program hokejovej extraligy

PIATOK, 13. kolo: 17.30 Sp. Nová Ves – Trenčín, 18.00 Michalovce – B. Bystrica, Prešov – N. Zámky, Slovan – Košice, Zvolen – L. Mikuláš, 18.30 Nitra – Poprad

NEDEĽA, 14. kolo: 15.30 B. Bystrica – Slovan, 16.00 L. Mikuláš – Trenčín, N. Zámky – Zvolen, Sp. Nová Ves – Michalovce, 17.00 Košice – Nitra, Poprad – Prešov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #HC Mikron Nové Zámky #Tipos extraliga