Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vojna na Ukrajine zasiahla aj Košice. Oceliari opúšťajú svoj domov

Z väčšej haly do menšej. Podľa posledných správ existuje možnosť, že hokejisti HC Košice odohrajú novú extraligovú sezónu mimo svojho tradičného pôsobiska.

06.09.2022 13:49
košice hokej Foto: ,
Gólová radosť hokejistov Košíc.
debata (68)

Oceliari dnes na sociálnych sieťach informovali, že sa sťahujú zo Steel arény do menšej Crow arény.

Dôvod je jednoduchý – rapídny nárast cien energií, ktorý má na svedomí ruská vojenská agresia na Ukrajine.

„Ceny elektrickej energie sa v posledných týždňoch bezprecedentne a astronomicky zvýšili. Kým v decembri 2021 bola cena 54,96 € za MWh, koncom mája to bolo 229 eur za MWh a koncom augusta cena energie dosiahla strop 1050 eur za MWh,“ informujú Košičania na svojom facebooku.

Tomáš Záborský Čítajte viac Nenávidí prehry, chce titul. Poprad hlási veľkú slovenskú posilu

Klub ďalej uvádza, že za prenájom ľadových plôch, šatní a administratívnych priestorov v Steel aréne zaplatil v sezóne 2021/2022 spolu takmer 500-tisíc eur, pričom 85 % nákladov na prenájom ľadu tvoril prenájom ľadu pre mládežnícke tímy.

„Klub uzavrel na sezónu 2022/2023 so Steel arénou dohodu o navýšení platby na sumu 650-tisíc eur. Aktuálne ceny energie však spôsobili, že dohodnutých 35-tisíc eur za mesiac august pokryje len cca šestinu reálnej spotreby,“ informujú Košičania.

SR Bratislava šport hokej exhibícia BAX Čítajte viac Legendy vypredali arénu v Bratislave. Jágrov tím ten Višňovského nešetril

Oceliari dodali, že dohodnutých 650-tisíc eur na sezónu 2022/23 by za aktuálnych podmienok a cenách elektrickej energie vystačilo na tri mesiace fungovania. Celosezónne by sa celková suma za prenájom ľadovej plochy mohla vyšplhať na dva milióny eur.

„Táto suma by však bola pre klub a najmä mládežnícke tímy likvidačná. Klub má nastavený rozpočet, ktorý sa s tak enormným zvýšením nájmu nemá šancu vyrovnať. Krízovým riešením je presunutie tréningového procesu všetkých tímov do Crow arény, kde bude prebiehať v obmedzenej podobe,“ píše sa v komuniké.

Nová extraligová sezóna sa začína 16. septembra, Košičania nastúpia v 1. kole v derby zápase na ľade Michaloviec.

Štadióny klubov Tipos extraligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Štadión Ondreja Nepelu.

Hráči košického A-mužstva nedávno absolvovali turnaj vo Švédsku, po ktorom sa budú na začiatok extraligy (piatok 16. septembra) pripravovať v Crow aréne. V ich domovskom stánku Steel aréna už rozpustili ľad a termín opätovného zmrazenia nie je známy.

Riaditeľ klubu Miloslav Klíma verí, že dôjde k vyriešeniu situácie a že tím nebude musieť hrať domáce zápasy v Crow aréne. Reálny je odklad niekoľkých domácich stretnutí z úvodu ročníka na náhradné termíny:

„Netuším, ako dlho budeme v Crow aréne. Mládež v nej bude fungovať a čo sa týka A-mužstva, tak sa pokúsime preložiť niekoľko zápasov z úvodu.“

Crow aréna vyšla košickému klubu v ústrety, no je otázne, či v nej „oceliari“ odohrajú zápasy nasledujúceho extraligového ročníka.

„Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni. Náš manažment neskladal káder na to, aby hral v malej hale s kapacitou 1100 divákov. My chceme hrať v Steel aréne, to je naša domovská aréna. Verím, že kompetentní sa rozhodnú správne a že budeme môcť pokračovať v našej hale,“ uviedol riaditeľ klubu.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Pálffy o Slafkovskom a spol.: Píše sa o nich príliš. Ešte nič nedokázali
68 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HC Košice #vojna na Ukrajine