Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvé finále ozdobilo 10 gólov, tešil sa Slovan. Výkon Nitry poznačila viróza

Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v piatok v prvom zápase finále Kaufland play off Tipos extraligy nad HK Nitra 6:4 a ujali sa vedenia v sérii.

22.04.2022 21:05 , aktualizované: 22:32
debata
Prvý finálový zápas Slovan - Nitra v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovana v úvodnom finálovom zápase...

Dva góly domácich strelil Andrew Yogan, hosťom nestačili k úspechu ani dva presné zásahy najlepšieho strelca súťaže Samuela Bučeka.

Slovan si naďalej drží v tohtoročnej vyraďovačke stopercentnú bilanciu v domácom prostredí, na Zimnom Štadióne Ondreja Nepelu vyhral aj svoj siedmy zápas.

Druhý finálový duel sa hrá v sobotu v Bratislave opäť o 18.30 h.

HC Slovan Bratislava – HK Nitra 6:4 (2:1, 3:1, 1:2)
Góly: 12. Yogan (Chalupa), 14. Harris (Jääskeläinen, Gachulinec), 21. MacKenzie (Kytnár, Gachulinec), 27. Yogan (Matoušek, Gachulinec), 39. Haščák (Zigo), 59. Takáč (Valach, Breton) – 6. Buncis (Krivošík, Mezei), 25. Rockwood (Švarný, Holešinský), 41. Buček (Buncis, Krivošík), 48. Buček (Nemec, Rockwood). Rozhodovali: Snášel ml., Štefik – Stanzel, Šoltés, vylúčení: 2:0 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 10.016 divákov (vypredané).
HC Slovan Bratislava: Peters – MacKenzie, Breton, Gachulinec, Golian, Valach, Maier, Beňo – Haščák, Rapuzzi, Zigo – Jääskeläinen, Harris, Takáč – Matoušek, Kytnár, Yogan – Lukošik, Bezák, Chalupa – Šotek
HK Nitra: O’Connor (21. Honzík) – Nemec, Mezei, Švarný, Raskob, Vitáloš, Pupák, Rais, Múčka – Krivošík, Buncis, Buček – Sýkora, Rockwood, Holešinský – Tvrdoň, Hrnka, Bajtek – Drábek, Baláž, Varga

Domáci nastúpili bez kapitána Sersena, ktorý si odpykával trest, „céčko“ po ňom prevzal Kytnár. Duel sa začal v strhujúcom tempe, už v 2. min unikol obrane hostí Harris, no O’Connor jeho fohendový blafák ustál. Následne Kytnár v ideálnej pozícii vypálil nad.

Nitra kontrovala šancou Vargu, ktorý sa drzo natlačil pred bránku, no puk za Petersa neprepasíroval. V 6. min Yogan nahodil puk na bránku a dezorientovanému O'Connorovi prepadol za chrbát, podľa videorozhodcu sa však nedostal za čiaru.

Slovan, Nitra Čítajte aj Prvý finálový zápas Slovan - Nitra sme sledovali ONLINE

Skóre napokon otvorili hostia, Buncis si popri zadnom mantineli oblúkom nakorčuľoval až do pravého kruhu, odkiaľ namieril presne k vzdialenejšej žŕdke. Slovan hnaný vypredanou halou odpovedal tutovkou Rapuzziho, ktorý nedokázal zakončiť do odkrytej bránky.

Vyrovnať sa podarilo až v 12. min Yoganovi, v situácii 2 na 1 volil strelu a vymietol pavučinu v bližšom rohu nitrianskej bránky – 1:1. O minútu a pol už domáci viedli, keď Harris využil prihrávku Jääskeläinena spoza bránky.

Slovan bol v 1. tretine aktívnejší, tretí gól mohol pridať po individuálnej akcii Rapuzzi, trafil iba O'Connora.

SR hohej TEL extraliga 10. kolo Slovan Poprad BAX Čítajte aj Nitra? Ukážte mi miesto, kde majú radi Slovan

Domácim vyšiel nástup do druhého dejstva. Yogan ešte svoju šancu ešte nepremenil, vzápätí však MacKenzie nahodil puk od modrej čiary a prekvapil Honzíka, ktorý od druhej tretiny nahradil v bránke Nitry O'Connora – 3:1. Honzík tak inkasoval už po 47 sekundách.

Vzápätí inkasoval lacný gól aj Slovan, keď si Peters nepokryl priestor pri bližšej žŕdke po strele Rockwooda z otočky. Ofenzívne divadlo plné šancí pokračovalo. V 27. min „belasí“ opäť viedli o dva góly po tom, ako nepokrytý Yogan zblízka usmernil puk do odkrytej bránky po strele Gachulinca – 4:2.

Slovanista Joona Jääskeläinen padá po súboji s... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej TEL finále 1 Slovan Nitra BAX Slovanista Joona Jääskeläinen padá po súboji s Marekom Tvrdoňom z Nitry.

Slovanisti až po tomto momente trochu ubrali nohu z plynu a nechal tvoriť hru súpera, ktorý však toho vpredu veľa nevymyslel. V 39. min pridal piaty zásah domácich Haščák, ktorý skóroval z prvej po prihrávke Ziga.

Nitrania v tretej tretine vrhli všetky sily do útoku. Už 18 sekúnd po prvom buly znížil Buček, keď zasunul puk za Petersa – 5:3. Domácim mohol vrátiť trojgólový náskok Bezák, no v tutovke nedokázal prekonať Honzíka.

SR Bratislava šport hokej TEL 37. kolo Slovan Nitra BAX Čítajte aj Mladícka dravosť vs. skúsenosti. Tieto faktory môžu ovplyvniť priebeh finále

Hostia stále cítili svoju šancu, v 45. min Baláž zoči-voči Petersovi zakončil iba do jeho hrude a neuspel ani z dorážky. Až v 47. min prišlo prvé vylúčenie v zápase. Yoganovo držanie potrestal v presilovke Buček a znížil na rozdiel jedného gólu.

V závere sa črtala dráma. Slovan sa spoliehal už len na brejky, v 53. min nevyužil svoj únik Yogan a odmietol tak hetrik.

„Corgoni“ vystupňovali svoj tlak, v samom závere odvolali brankára, ale vyrovnania sa nedočkali. Naopak, Takáč skóroval do prázdnej bránky a spečatil výsledok na konečných 6:4.

Sparta, Třinec Čítajte aj Rozosmútili Hudáčka. Výhru Třinca vo vypredanej O2 aréne režírovali Slováci

Podkonický nespokojný s 3. tretinou

"Mali sme dobrý začiatok, po prvých striedaniach sme sa dostali do tempa. Prvé tri góly boli celkom náhodné. Myslím si, že druhú tretinu sme hrali veľmi dobre, vytvorili sme si šance a vypracovali si náskok 5:2. V tretej tretine sme však dostali gól a Nitra sa dostala na koňa.

Nemôžeme sa nám stať, že inkasujeme a prestaneme hrať 5–6 minút. Som veľmi rád, že sme to v závere ubojovali a podarilo nám vyhrať. S treťou tretinou však nie sme spokojní," hodnotil duel tréner Slovana Andrej Podkonický.

Tréner Slovana Andrej Podkonický v prvom... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej TEL finále 1 Slovan Nitra BAX Tréner Slovana Andrej Podkonický v prvom finálovom stretnutí proti Nitre.

Nitrania sa vyvarovali trestov, nemali ani jedného vylúčeného hráča. Ich obrana však pôsobila priepustne.

"Neodohrali sme zlý zápas. Slovanu sme boli viac ako vyrovnaný súper. Dostávame však veľa gólov, dnes sme dostali aj pár zbytočných. Mužstvo predviedlo výborný záver, škoda, že nám nezostali sily uhrať to na remízu.

Klobúk dolu pred hráčmi, hrali najlepšie, ako vedeli, žiaľ, nestačilo to na víťazstvo," povedal na pozápasovej tlačovej konferencii asistent trénera Nitry Dušan Milo, ktorého mrzí šesť inkasovaných gólov:

„Slovan hral jednoducho, dostával puk veľmi ľahko za našich bekov. Hral doma tak, ako sa má, my sme sa s tým mali lepšie vysporiadať. Teoreticky by sme sa mali z prehry poučiť, uvidíme, či to tak aj bude v praxi.“

Brankár Nitry Matthew O'Connor inkasuje v... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR hokej TEL finále 1 Slovan Nitra BAX Brankár Nitry Matthew O'Connor inkasuje v zápase proti Slovanu.

Výkon hostí poznačila viróza, ktorá pred začiatkom finále výrazne zasiahla nitriansku šatňu. Ochorelo vyše tucet hráčov, väčšina sa však stihla dať dokopy tak, aby mohla nastúpiť.

"Včera to vyzeralo horšie ako dnes. Ešte vo štvrtok sme nevedeli, ako to vyskladáme, napokon sme to vyskladali celkom dobre, až na jedného hráča. Ani ja som sa osobne v tretej tretine necítil dobre.

Nechceme sa ale na to vyhovárať. Keď príde adrenalín, človek na to zabudne," vyjadril sa kapitán hostí Branislav Mezei.

Vstup do série si aj on predstavoval inak:

„Bohužiaľ, v úvode sme mali proti Slovanu príliš veľký rešpekt. Hovorili sme si, že treba hrať svoju hru, no v prvých dvoch tretinách sme to nedokázali. V obrannom pásme sme sa dopustili príliš veľa chýb. Máme z toho poučenie do druhého zápasu.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HK Nitra