Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vulgarizmy z publika? V každom stáde sa nájde čierna ovca

Hlavybôľ pre trénerov, zábava pre fanúšikov. Hokejové semifinále medzi Zvolenom a Nitrou ponúka ofenzívny hokej vysokej kvality.

13.04.2022 08:20
Marek Viedenský Foto: ,
Marek Viedenský.
debata

Pred dnešným pokračovaním série pod Zoborom je stav vyrovnaný 1:1. „Góly pramenia aj z individuálnych chýb. Uspeje mužstvo, ktoré sa dopustí menej zaváhaní,“ vraví jeden z lídrov obhajcu titulu Marek Viedenský (31).

Tréneri si nedeľňajší zápas neužili, fanúšikovia áno. Ako ste to mali vy?

Bolo to poriadne divoké. Vyhrávali sme, prehrávali, potom zase vyhrávali. Je super, že sme to otočili a dali viac gólov. Hrajú proti sebe dva útočné tímy, padá veľa gólov. Musíme však robiť menej individuálnych chýb. Verím, že za uplynulé dva dni sme si ukázali, čo máme urobiť lepšie a že už toľko gólov nedostaneme.

Vraví sa, že útok vyhráva zápasy, ale obrana tituly. Bude sa Zvolen i tak držať útočného poňatia hry?

Vlani sme naším štýlom vyhrali titul. Nič sme nemenili, ani teraz to nemáme v pláne. Zvolen aj Nitra majú kvalitu v útoku i v obrane. Ale ako som povedal, treba robiť menej chýb. Ktorý tím sa dopustí menej zaváhaní, ten uspeje.

Nevychádzajú vám presilovky, ako ich zlepšiť?

Musíme hrať jednoduchšie. Nesnažiť sa dať gól do prázdnej bránky, ale hrať priamočiarejšie. Jednoduchá nahrávka, strela a tlačiť sa pred bránku.

V nedeľu strelil kľúčové góly štvrtý útok. Je to povzbudenie do ďalších zápasov, že skórovať vedia aj hráči, od ktorých sa to až toľko nečaká?

Počas celej sezóny fungujeme tak, že nemáme prvý či štvrtý útok. Formácie sú vyrovnané, ako ich tréner postaví, tak to ide. V každom zápase potiahne tím niekto iný. Čím viac formácií sa presadí, tým to bude pre nás jednoduchšie.

Veľa sa hovorí o tom, že rozhodcovia chybami nepríjemne zasahujú do priebehu série. Ako to vnímate?

Na túto tému sa momentálne nebudem vyjadrovať. Kto pozerá hokej, vidí, čo sa deje na ľade.

Počas sezóny ste vraveli, že vzhľadom na zranenia z minulosti nechodíte do všetkých súbojov, že skúsenosti vám poradia, ako najlepšie vyhodnotiť situáciu. Platí to aj v play off?

Vyraďovačka je o niečom inom, ide sa v nej cez bolesť. Vždy si spomeniem na komentár, keď sa pýtali jedného z hráčov po finále NHL, že ako vníma nasadenie v play off. Poukázal na to, že Stanleyho pohár oslavovali manažéri, manželky, ale hráči boli radi, že sezóna skončila a môžu sa doliečiť. Platí, že kto sa viac obetuje, má väčšiu šancu na titul.

Radovan Puliš Čítajte viac Zlomeniny a titanové platničky? Nie som smoliar, ale šťastný človek

V druhom zápase sa jazdilo hore-dole. Museli ste si dopriať dôkladnejšiu regeneráciu?

Som rád, že tento rok máme vo Zvolene lepšie možnosti čo sa týka regenerácie. Je to super, pretože sú veci, ktoré sú pre hráča po zápase potrebné.

Súčasťou vášho tímu je aj ruský obranca Kirill Djakov. Rieši sa vzhľadom na aktuálnu situáciu vo zvolenskej šatni aj politika?

Vôbec nie. Sme jeden tím – na ľade i mimo neho. Aj vo svete platí, že nezáleží kto je odkiaľ, ale to, ako sa správa. To je pre mňa najdôležitejšie.

Súhlasíte s plošným zákazom pre väčšinu športovcov zbornej, ktorí majú po ruskej invázii na Ukrajine zákaz zúčastňovať sa na medzinárodných súťažiach?

Je to diskutabilná téma. Nesúhlasím s tým, čo sa deje na Ukrajine, ale šport by nemal byť súčasťou politiky. Niektorí ľudia za to nemôžu, iní áno. Tí, ktorí by mali niesť zodpovednosť, ju nenesú. Pomôžem si citátom: Vo vojne sa zabíjajú ľudia, ktorí sa nepoznajú kvôli tým, ktorí sa poznajú a nezabíjajú.

V stredu vás čaká búrlivá atmosféra v Nitre. Je to miesto, kde sa vyhráva ťažko?

Určite. Nitrania majú početnú podporu fanúšikov, boli aj u nás. Verím, že do Nitry pricestujú aj naši priaznivci a dajú o sebe vedieť. Budú to však mať ťažké, pretože pod Zoborom je hlučná atmosféra. Napriek tomu s ich podporou počítame, či už to bude na štadióne alebo pri televíznych obrazovkách.

Nitrianske publikum vie byť aj nevyberavé, viacerí hráči sa od neho dočkali nadávok. Dokáže hokejista vulgarizmy ignorovať alebo ho to ešte viac nabudí?

Každý to má individuálne a stavia sa k tomu inak. Postupne však z toho vyrastie a sústredí sa výhradne na svoju hru. Ak sa ale nechá nadávkami rozhodiť, môže to byť na škodu pre celý tím.

Klbko radosti v podaní hokejistov Zvolena. Čítajte viac Kanonáda vo Zvolene. Semifinálovú prestrelku ukončil Viedenský

V Nitre si svoje vypočul aj Michal Handzuš, na futbalovom Slovane zase Martin Škrtel. Prečo ľudia urážajú hráčov, ktorí odviedli kus práce pre národný tím a ktorých kedysi velebili?

Každý človek je iný. Ale tieto situácie nikdy nepochopím. Rivalita musí byť, ale urážok a vulgarizmov by sa mal každý strániť. Ako sa hovorí, v každom stáde sa nájde nejaká čierna ovca.

Videli sme vás v televízii, ešte chvíľu a budete mať dlhšiu bradu ako Joe Thornton. Nechali ste sa inšpirovať legendou San Jose, klubu, ktorý vás draftoval do NHL?

Potreboval by som ešte asi štyri roky, aby som mal bradu ako Joe. (smiech) Dal som si určitý záväzok a dlhšia brada a vlasy ma majú donútiť splniť ho. Navyše to vyšlo počas play off.

Stretli ste sa s legendárnym centrom počas predsezónnych kempov Sharks?

Áno, niekoľkokrát. Joe je veľmi zábavný chlap. Vždy bol milý a zo všetkého si robil srandu. Rovnako aj Brent Burns.

Ako vysvetlíte svojej 5-ročnej dcérke Tamii veľkonočnú tradíciu oblievania studenou vodou a šibaním korbáča, ktorú podstupujú slovenské devy?

Už to všetko pozná. Vlani sme prekvapili Allana McPhersona, jeho priateľka nič také predtým nezažila. Keď potom Allan ukazoval zábery v Kanade, všetci z toho mali veľkú šou. Tamia má z toho zábavu, oblial a vyšibal som ju keď bola malá, aby bola zdravá. Uvidíme, ako to dopadne tento rok, určite ju navštívi nejaký spolužiak zo škôlky.

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Marek Viedenský