Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako na strelnici. Semifinalisti nechávajú brankárov v štichu

Výborný zápas. Podľa hokejových expertov azda najlepší v sezóne. A predsa sa nájdu aj takí, ktorým to príliš nevonia. Toto je play off, veľa gólov - veľa starostí.

11.04.2022 14:03
SR Hokej TEL Semifinále Zápas Druhý BBX Foto: ,
Brankár Nitry Matthew O'Connor zasahuje pred Zvolenčanom Radovanom Pulišom, ktorého sa snaží zastaviť Branislav Mezei.
debata

V druhom semifinálovom zápase extraligy medzi Zvolenom a Nitrou brankári lovili puk až jedenásťkrát. Výhra 6:5 síce domácich teší a pred stredajším príchodom do Nitry majú aj naďalej reálnu šancu na finále, ale akoby aj tak niečo nebolo v poriadku.

„Ja sa nebudem rozprávať o počte gólov, dôležitý je predsa bod. Predovšetkým pri takto vyrovnanej sérii,“ začal hodnotiť hokejovú prestrelku tréner Zvolena Peter Oremus.

O pár sekúnd však už priznal:

„V takýchto zápasoch by to takto asi nemalo byť. Strelcom to tam padalo hore-dole,“ zhrnul dianie na ľade. Pravda, predovšetkým v druhej tretine šanca striedala šancu. Situácie, keď sa útočník ocitol sám zoči-voči brankárovi, neboli výnimkou.

Čo oko diváka ocení, to trénerské zaplače. Play off, to predsa nebýva exhibícia pre útočníkov, ani čas a priestor pre pekné góly. A predsa v sérii, ktorá je po dvoch zápasoch vyrovnaná, to tak je.

Mimochodom, aj pomer striel bol vzhľadom na dôležitosť zápasu mimoriadne divoký – 40:37.

„Mňa góly neznervózňovali, znervózňovalo ma v druhej tretine to, že sa hralo hore-dole. Takto sa predsa nemôže hrať, aby tu ľudia šaleli na jednej i druhej strane. Na našej strane môžu, ale na druhej strane nie, aby mal súper také veľké šance,“ doplnil Oremus.

Antonín Stavjaňa z Nitry to videl podobne.

„Skončilo sa to 6:5, padlo jedenásť gólov, nuž v zápase play off je to veľmi divoký výsledok, nemiluje ho žiadny tréner. Na oboch stranách boli chyby, frustrácia, ale aj výborní strelci, slabší brankári, zo všetkého niečo,“ komentoval netradičný výsledok.

Bol to práve Stavjaňa, kto ako prvý menil brankára. Po štvrtom inkasovanom góle vystriedal Čecha Davida Honzíka Kanaďan Matt O'Connor. O pár minút spravili rošádu aj Zvolenčania. Švéda Robina Rahma, ktorý hviezdil v lanskom play off a má veľkú zásluhu na titule, nahradil Adam Trenčan.

Klbko radosti v podaní hokejistov Zvolena. Čítajte aj Kanonáda vo Zvolene. Semifinálovú prestrelku ukončil Viedenský

Menej ako 90

Obe semifinálové dvojice mali pred pondelkovým duelom Košíc so Slovanom po dva odohrané zápasy. Jedine brankárska jednotka Slovana – Kanaďan Anthony Peters – mal úspešnosť zákrokov nad 90 percent. Zvyšní traja gólmani boli pod touto hranicou. Honzík 88,9 percenta, Rahm 88,3 a košický Andrej Košarišťan iba 84,6.

Len pre zaujímavosť, Košarišťan mal vo štvrťfinále proti Michalovciam úspešnosť až 94,1 %, zvolenský Rahm proti Banskej Bystrici dokonca 95,5.

Pochopiteľne, všetky tieto čísla nie sú len zrkadlom kvality brankárov, svedčia aj o inom.

"Každý tím hrá iným štýlom. Ofenzívnejšie mužstvá dostávajú viac gólov. Oveľa lepšie sa chytá, keď sa tím zameriava najmä na obranu a uľahčí vám prácu.

Len na základe štatistík nemôžete jednoznačne povedať, že brankári jedného tímu sú lepší ako tí druhí," myslí si bývalý dlhoročný extraligový gólman Miroslav Hála.

Slovan - Košice Čítajte aj Znova otvorili skóre, opäť prehrali. Košice odišli z Bratislavy s debaklom

V play off ide – v neposlednom rade – neraz aj o šťastie. Tie zápasy častokrát vyzerajú inak, padajú v nich aj iné góly.

"Ťažko sa to porovnáva. Je to úplne iný hokej, omnoho viac sa dohrávajú súboje. Keď som pred bránkou, dostanem nie jednu, ani dve, ale päť sekier a ako bonus krosček.

Vo „vyraďovačke“ to je tak, že raz trafíte trikrát, potom ďalších desať zápasov obídete nasucho. Uvedomujeme si len, že ak sa prehrá, koniec sezóny bude opäť o niečo bližšie," pripomína košický kanonier Pavel Klhůfek.

V doterajšom priebehu play off najviac gólov inkasovala Nitra, dovedna už 27. Zároveň je však aj najofenzívnejším mužstvom – presadila sa až 34-krát. Aj preto priemer inkasovaných gólov na zápas vraví viac o štýle hry, ako o tom, kto stojí v bránke.

Radosť hokejistov Nitry po strelení gólu. Čítajte aj Vyhrávali už 3:0. V závere sa hokejisti Nitry strachovali o výsledok

„Keď sa však niekto drží nad 93 % tri či viac sezón, to už je jasný dôkaz kvality,“ dopĺňa Miroslav Lipovský, strieborný brankár z Petrohradu 2000.

Play off je o tom, že jednotlivé pozície akoby prestali dávať význam. Góly strieľajú obrancovia rovnako ako útočníci, hráči z prvej i štvrtej formácie. A – predovšetkým – bránia aj hviezdy, jedine tak môže byť tím na čele s brankárom úspešný.

"Keď sa hviezda nevracia, je to na nič. Pavel Bure bol svojho času elitný kanonier v NHL, ale tréneri ho nemali radi.

Gól síce dať vedel, ale pred vlastnou bránkou ste ho málokedy videli. Bol to vyložene ofenzívny typ, ktorý tradične chýbal vzadu. A to sa v play off neodpúšťa," vysvetľuje Ľubomír Vaic, kedysi hráč Vancouveru.

Ostrieľanosť

Ešte jedna zaujímavosť z hokejového bránkoviska. Všetci štyria semifinalisti sa spoliehajú na skúsených gólmanov. V ich zostavách nájdete iba jedného mladšieho brankára ako je 28-ročný Košarišťan.

Košice, Slovan Čítajte aj Tretie semifinále Košice - Slovan sme sledovali ONLINE

Je to jeho náhradník Patrik Jurčák (18), ktorý však v tohtoročnom play off odchytal zatiaľ iba 30 minút.

Stávka na rutinu však nemusí byť len výhodou…

Svedčí o tom napríklad aj Vladimír Kováč, niekdajší brankár Trenčína. Počas play off 2008 mal 21 rokov a za stavu 0:3 na zápasy proti Martinu dostal šancu. Predovšetkým vďaka nemu Dukla sériu obrátila. O tri sezóny zasa vyparatil presne to isté Slovanu.

"Keď začínate kariéru, chcete sa ukázať. Necítite taký tlak. Skúsenejší musia naopak minimálne potvrdiť, čo dokázali v minulosti a potiahnuť mužstvo.

V play off je na brankárovi väčšia zodpovednosť, no veľký rozdiel oproti zápasom v základnej časti nevidím.

Súperi sa viac tlačia do bránky, veľa strieľajú, ale vaši spoluhráči zas poctivejšie bránia," vysvetľuje Miroslav Šimonovič, brankárska extraligová legenda z prelomu tisícročia.

SR hokej Demitra exhibícia Slovak Stars St. Louis Alumni BAX Čítajte aj Kedysi boli dvaja Česi veľa. Škoda, že slovenskí brankári nedostávajú priestor

Vo Zvolene obaja tréneri brankárov napokon vystriedali. Je však dosť možné, že už v stredu budú „jednotky“ opäť na svojich miestach.

„Výmeny v play off treba robiť veľmi citlivo, aby to neublížilo mužstvu ani samotným gólmanom. Kvalitný brankár totiž dokáže odtiahnuť pokojne aj celé play off,“ myslí si Rudolf Jurčenko, skúsený tréner.

Takého s plnou minutážou však už v tohtoročnom play off nenájdete…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HK Nitra