Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V semifinále sa hrá o veľa. Aj o pozvánky na svetový šampionát

Oživenie dávnej rivality z predchádzajúcich sezón i konfrontácia mužstiev, ktoré hrajú najatraktívnejší hokej v súťaži.

07.04.2022 12:36
slovan Foto: ,
Gólová radosť hokejistov Slovana.
debata

Úvodným zápasom medzi Slovanom a Košicami dnes od 17.00 štartuje extraligové semifinále. Druhý súboj odvekých rivalov je na programe zajtra (18.30), v sobotu sa začína séria Zvolen – Nitra.

Ašpirantom na účasť vo finále stačí jediné – vyhrať štyri zápasy. Pozreli sme sa na to, kto má väčšie šance preniknúť do boja o titul a Pohár Vladimíra Dzurillu.

Slovan – Košice

Jedna z najväčších extraligových rivalít sa odohrá v play off po dekáde.

Michel Miklík Čítajte viac Slovan to má ťažšie ako Košice. Všade sa naň prídu vykričať

V apríli 2012 Libor Hudáček gólom v 7. minúte predĺženia rozhodol o víťazstve Slovana, ktorý otočil finálovú sériu proti Košiciam z 2:3 na 4:3.

Belasí po zisku titulu opustili domácu súťaž a na sedem sezón sa presunuli do nadnárodnej KHL. Tradiční rivali sa v play off stretávajú dvanástykrát. Úspešnejšie sú Košice, ktoré vyhrali šesť vzájomných sérií. Teraz však budú v úlohe outsiderov.

„Slovan pasujú do úlohy favorita výsledky zo základnej časti i kvalita a šírka kádra. Ale nečaká ho nič ľahké. Košičania mali svoje problémy, ale dostali sa z nich dostať a vo štvrťfinále hrali veľmi dobre. Napriek tomu očakávam postup belasých do finále,“ prognózuje Ján Pardavý.

Ján Pardavý. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Peking 2022 Ján Pardavý Ján Pardavý.

S asistentom reprezentačného trénera Craiga Ramsayho súhlasí aj bývalá opora národného tímu Rastislav Staňa.

„Slovan je favorit, ale účasť vo finále nedostane zadarmo. Košice striedali v základnej časti dobré výkony s horšími, nemali konzistentnú výkonnosť. Prospela im zmena trénera. Bude dôležité, aby sa východniarom vyhýbali zranenia, pretože nemajú široký káder ako favorit a straty by ich mohli výrazne poznačiť,“ zdôrazňuje niekdajší elitný brankár.

Slovan vo štvrťfinále expresne rýchlo vyradil Prešov a mal niekoľko dní oddychu navyše. Košičania sa budú spoliehať na momentum zo série proti Michalovciam, počas ktorej hrali veľmi dobre.

„Nemyslím si, že Slovan súpera podcení. Na druhej strane, Košičania zvládli záver základnej časti i štvrťfinále a nastúpia uvoľnení. Postúpili medzi štyri najlepšie tímy a teraz nemajú čo stratiť. Kvalitu majú najmä v ofenzíve, na ktorú si Bratislavčania musia dať pozor,“ pokračuje Pardavý.

Staňa upozorňuje na kvality brankára oceliarov Andreja Košarišťana, ktorý privádzal útočníkov Michaloviec do zúfalstva.

Pavel Klhůfek Čítajte viac Extraliga sa veľmi zlepšuje. Za Českom nie je žiadna priepasť

„Košičania nestrieľajú veľa gólov, preto je pre nich dôležitá solídna forma Košarišťana. Proti Michalovciam chytal veľmi dobre, ale v sérii so Slovanom to bude mať on i defenzíva pred ním náročnejšie,“ vraví gólman s 216 odchytanými stretnutiami v KHL.

Oba kluby majú o motiváciu postúpiť do finále navyše, keďže Slovan aj Košice tento rok oslavujú storočnicu od založenia a „špeciálnu“ sezónu by radi ozdobili majstrovskou trofejou.

Zvolen – Nitra

Séria, ktorú si vysnívali fanúšikovia ofenzívneho hokeja, odštartuje v sobotu vo Zvolene. Majstra vyzve Nitra, ktorá nastúpi povzbudená po štvrťfinálovom obrate s Popradom (z 2:3 na 4:3 na zápasy).

„Zvolen a Nitra sú tímy, ktoré sa mi čo sa týka predvedenej hry v základnej časti páčili najviac. Sú to ofenzívne ladené mužstvá, majú dobre zvládnuté presilové hry i prepracovanú defenzívu. Isto to bude atraktívna séria,“ myslí si Pardavý.

HOKEJ-TE: Nitra - Poprad holešinský Čítajte viac Nemec bez pokory? Na veku nezáleží, dôležitá je túžba vyhrať

Oba tímy sa okrem útočnej sily spoliehajú aj na fyzický štýl hry a dohrávanie osobných súbojov. Z tohto pohľadu bude dôležitá disciplína a eliminovanie vylúčení.

"Disciplína je základný kameň úspechu, v play off to platí dvojnásobne. Hráči sa nesmú nechať uniesť emóciami z hľadiska. Možno to viac platí o sérii Slovan – Košice, kde sa rivalita datuje od predchádzajúcich sezón, ale pozor na vylúčenia si musia dať aj Zvolen a Nitra.

Vo vyrovnanej sérii sú presilovky extra dôležité, nikto nechce dať súperovi výhodu po zbytočnom faule," mieni Staňa.

Kľúčová bude aj výhoda domáceho prostredia. Nitra pustila Popradu dva zápasy na vlastnom ľade a manko musela dobiehať u súpera. Doma sa tradične spoľahne na podporu z tribún.

Rastislav Staňa. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Rastislav Staňa Rastislav Staňa.

"Nitra je miesto, kde sa vyhráva veľmi ťažko. Pamätám si to z aktívnej kariéry. Fanúšikovia vedia vytvoriť výbornú atmosféru, ktorá pohltí súpera.

Ak navyše domáci strelia prvý gól, ťažko sa proti nim otáča. Nitrania však teraz začínajú vonku a bude zaujímavé sledovať, ako si budú počínať v prvých dvoch zápasoch na ľade Zvolena," dodáva Staňa.

V play off sa hrá nielen o titul a trofej, ale aj o pozvánky do národného tímu. Svetový šampionát vo Fínsku štartuje o päť týždňov a šancu sa naň dostať majú aj hráči z domácej súťaže.

Nechýbali ani na olympiáde v Pekingu, kde sa predstavila štvorica Nemec, Regenda, Zuzin a Holešinský.

„Každý hráč, ktorý ukáže kvalitu, má šancu zabojovať o reprezentačný dres. Budem sledovať obe série. Ak sa mi nepodarí prísť na štadión osobne, zápasy si pozriem v televízii. Teším sa na kvalitné výkony všetkých hráčov, verím, že si ich užijú aj fanúšikovia,“ želá si Pardavý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga #Play Off