Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemec bez pokory? Na veku nezáleží, dôležitá je túžba vyhrať

Vyhráš alebo končíš. Hokejový motív siedmeho zápasu je jasný.

06.04.2022 09:30
HOKEJ-TE: Nitra - Poprad holešinský Foto: ,
Adrián Holešinský v drese HK Nitra.
debata

V sérii Nitra – Poprad aj zásluhou Adriána Holešinského napokon uspeli hráči spod Zobora a v semifinále doplnili trio Slovan, Zvolen, Košice.

„Fakt, že sme proti Popradu otočili z 2:3 na zápasy, nás ešte viac zomkol a emočne nabil. Už sa tešíme na Zvolen,“ burcuje slovenský reprezentant.

Postúpili ste zaslúžene?

Určite. Sériu sme zlomili v šiestom súboji na ľade Popradu. Nezvládli sme piaty duel a súper si už zrejme myslel, že to bude mať doma ľahké. Sila nášho mužstva je však neuveriteľná. Po výhre v Poprade sme vedeli, že siedmy zápas doma zvládneme.

Ukázalo mužstvo morálku a bojovného ducha, keď otočilo z 2:3 na zápasy?

Presne tak. Nie je to ľahká situácia, keď ste na pokraji vyradenia a cestujete na ľad súpera. Napokon sme to však ustáli, v kľúčovom momente nám pomohli aj fanúšikovia.

Rozhodla aj fyzická hra a dôkladnejšie dohrávanie osobných súbojov?

Áno, bolo to vidieť najmä v šiestom zápase. V ňom sme mali navrch aj po fyzickej stránke. Čisto sme dohrávali súboje a získali veľa pukov. Popradu v závere série chýbali zranení hráči, ale na to sa žiadne mužstvo v play off nevyhovára.

Negatívom boli dve domáce prehry. Je to niečo, čo treba pred semifinále zmeniť?

Určite. Výhoda domáceho prostredia v semifinále bude ešte dôležitejšia. Vonku chceme vyhrať aspoň jeden z dvojice zápasov a potom doma zabojovať o to, aby sa štvrťfinálové prehry z nášho ľadu neopakovali. Stoja za nami najlepší fanúšikovia v lige, nechceme ich sklamať.

Vytvorili vám skvelú atmosféru. Nie je však problém, že hráči podľahnú emóciám z publika a stratia hlavu?

Dá sa to tak povedať. Platilo to najmä v prvom zápase. Viacerí naši hráči zažili vybičovanú atmosféru prvýkrát a nechali sa trochu uniesť. Pramenili z toho chyby i nervozita. Ale postupom času sme zistili, ako ukočírovať emócie. Využili sme to v rozhodujúcom dueli a rovnako chceme hrať doma aj v ďalších dueloch.

Šimon Nemec Čítajte viac Supertalent Nemec: Mám 18, dovolia si ku mne viac. Uši však nesklopím

Aký je rozdiel medzi mužstvom Nitry z tejto a predchádzajúcej sezóny?

Každý z nás pochopil, aká je jeho pozícia v tíme. Máme výborne zložené mužstvo, dravých mladíkov dopĺňajú skúsení mazáci. Tento rok lepšie spolupracujeme a ideme za spoločným cieľom.

Veľkú pozornosť pútajú tínedžeri Šimon Nemec s Adamom Sýkorom. Zvládajú tlak a náročnosť vyraďovačky?

V ich hre sa vyskytli chybičky, ale tie som robil ja i skúsenejší hráči. Play off je pre našich mladých chalanov veľká škola, vypäté zápasy ich určite posunú na vyšší level. Šimon hral fantasticky, vyprodukoval veľa gólov, čo je jeho úloha. Adam zase nevypustil ani jeden súboj a dodal nám energiu. Všetci mladí hráči zvládli sériu nadštandardne.

Popradský líder Dávid Skokan vravel, že Nemcovi, Sýkorovi a ďalším mladíkom v extralige chýba pokora. Súhlasíte?

Nie, ale každý má právo na vlastný názor. Dávid je iná generácia, jej hráči nedostali nič zadarmo. Rešpekt voči súperovi musí byť, ale nie prehnaný. Šimon i Adam sú pokorní chalani. Idú si za tým, čo chcú. Nikto by sa nemal pozerať na to, koľko majú rokov alebo či majú košík na helme. Vek nie je dôležitý, podstatná je túžba vyhrať.

Vy ste ako mladík pôsobili v severských juniorkách, po návrate domov nasledoval odchod do USA. Čo vám dalo angažmán v zahraničí po ľudskej a športovej stránke?

Každé pôsobenie za hranicami malo niečo do seba. Získal som nový pohľad na hokej. Sústredím sa viac na svoj výkon a eliminujem bočné vplyvy. Pochopil som, kde mám miesto na ľade a čím sa môžem presadiť. Nebolo to vždy med lízať, moja hokejová cesta bola hore-dole. Mentálne som však zosilnel a našiel správnu líniu.

Vážim si, akú pozíciu mám v Nitre, že mám ponuky ísť hrať inam, že som si zahral v reprezentačnom drese na svetovom šampionáte i na olympiáde. Všetko sa deje z nejakého dôvodu. Vďaka hokeju som zažil skvelé momenty a verím, že ich bude ešte viac.

Odporučili by ste mladým talentom zahraničnú cestu alebo platí, že hokejovo vyrásť sa dá aj na Slovensku?

Je to veľmi individuálne. Odišiel som ako mladý, pretože som cítil túžbu po progrese. Iní chalani však zostali a vypracovali sa doma. Každý hokejista musí zistiť, aká je jeho cesta. Treba ju nájsť, univerzálny recept neexistuje.

Od olympiády uplynuli takmer dva mesiace. Ako hodnotíte pekinský úspech s odstupom času?

Stále cítim, ako by to bolo len včera, čo sme oslavovali bronz… Ale sme v jednom kole a myslím, že každý z nás ocení tento úspech naplno až po kariére.

Slafkovský hokej Čítajte viac Zo Slafkovského bude superhviezda. Nemec bojuje s Čechom

V Číne ste neodohrali všetky zápasy. Bolo náročné sledovať spoluhráčov z tribúny?

Žiadne sklamanie som necítil. Vedel som, aká je moja pozícia. Pár mesiacov predtým by mi ani nenapadlo, že pocestujem na olympiádu. Tréneri mi dali dôveru a dostal som sa aj na ľad. Individuálne výkony ma nezaujímajú, som tímový hráč. Úspech mužstva sa podaril a to bolo najdôležitejšie.

Už v sobotu štartuje semifinále. Stihnú Nitrania načerpať sily pred ďalšou náročnou sériou?

Nemal by to byť problém. Séria proti Popradu bola fyzicky i mentálne náročná. V utorok sme si užili voľno, v stredu sa vraciame na ľad. Postup nás ešte viac nabudil, budeme pripravení.

Čaká vás obhajca trofeje. Ako na Zvolen?

Bude to zaujímavá séria. Rovnako ako my, aj Zvolenčania hrajú atraktívny útočný hokej. Fanúšikovia si určite prídu na svoje.

Pred mesiacom ste zdolali HKM 6:2, vy ste mali štyri asistencie. Znamená to, že poznáte recept na zvolenskú defenzívu?

(smiech) Kiežby to bola pravda… Ten zápas nám vyšiel, rovnako aj mne. Nič to však neznamená, semifinále bude iné. Ale platí, že proti Zvolenu sa mi vždy hralo dobre a aj preto sa na sériu veľmi teším.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HK Nitra #Play Off #Adrián Holešinský