Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zvolen je druhým semifinalistom. Musíme sa z toho dostať, znie z Bystrice

Hokejisti majstrovského HKM Zvolen postúpili do semifinále Kaufland play off Tipos extraligy.

01.04.2022 21:25 , aktualizované: 22:41
Matej Bača, Peter Kriger Foto: ,
Banskobystričan Matej Bača a Peter Kriger zo Zvolena.
debata

V piatom stretnutí štvrťfinále zvíťazili doma nad HC' 05 Banská Bystrica 3:2 po predĺžení a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy.

Svojho súpera v boji o finále najvyššej slovenskej súťaže spoznajú Zvolenčania v najbližších dňoch. Okrem nich už medzi najlepšie kvarteto postúpil aj víťaz základnej časti bratislavský Slovan.

HKM Zvolen – HC '05 Banská Bystrica 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0) - konečný stav série: 4:1, HKM Zvolen postúpil do semifinále
Góly: 16. Diakov (Hain, Saracino), 33. Hain (Zuzin, Kotvan), 76. Saracino (Puliš) – 9. Fossier (Tamáši, Výhonský), 36. Michaud (Berger, Bačík). Rozhodovali: T. Orolin, P. Stano – Valo, Frimmel, vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: Zvolen od 4. min. bez Kriegera, 4020 divákov.
Zvolen: Rahm – Roy, Diakov, Hain, Kotvan, Kubka, Sládok – Osterberg, Krieger, Leskinen – Puliš, Viedenský, Zuzin – T. Török, J. Mikúš, Saracino – Meliško, Marcinek, Csányi
Banská Bystrica: Weninger – Bačik, Björkung, Matej Bača, Kostromitin, Crevier-Morin, Ďatelinka – Výhonský, Tamáši, Kabáč – Melcher, G. Gabor, Fossier – Urbánek, Berger, Michaud

Banskobystričania nastúpili na duel vo Zvolene v oklieštenej zostave, k avizovaným zraneným hráčom pribudol i absentujúci Cardwell, ktorý je v riešení za súboj s Jedličkom v predchádzajúcom zápase. Tento zvolenský útočník je totiž vážnejšie zranený.

Hostia spod Urpína s tromi formáciami odolali úvodnému tlaku majstra, keď sa nepresadili Marcinek a Roy. Domácim sa však v štvrtej minúte zranil najproduktívnejší hráč play off Krieger, keď s bolesťou ruky odišiel z ľadu.

zvolen bb Čítajte aj Aj piate štvrťfinále Zvolen - B. Bystrica sme sledovali ONLINE

Bystričania potom nevyužili presilovku, Michaud to skúšal dvakrát zblízka, no napokon sa presadili z brejku, keď Támaši prešiel popri mantineli cez Sládka, nahral Fossierovi a ten sa pred odkrytou bránkou nemýlil – 0:1.

Tím spod Pustého hradu následne pritlačil v snahe o vyrovnanie, ale mohol pykať, ak by sa po strele Michauda dostal pred prázdnou svätyňou Rahma k puku Berger. Skoro sa mu to podarilo. V 16. minúte prevaha ‚bryndziarov‘ mala gólovú podobu po strele Haina a dorážke Diakova.

zvolen bb Čítajte aj Aj piate štvrťfinále Zvolen - B. Bystrica sme sledovali ONLINE

Na začiatku druhej tretiny mohli ísť do vedenia Banskobystričania z rýchleho protiútoku, Michaud sa pekne natlačil pred Rahma, ale nevyzrel na neho a neskôr nepochodil ani Björkung. Prevahu mal stále Zvolen a zužitkoval ju v 33. minúte.

Voľný Hain z medzikružia prestrelil Weningera, ktorému puk prešiel pomedzi betóny – 2:1. Hostia následne pridali a dostávali sa do šancí. Berger neuspel zblízka a Melcher v úniku, keď bol aj faulovaný Hainom. Následnú presilovku ‚barani‘ pretavili do vyrovnania na 2:2 tečom Michauda.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Čítajte aj Čo sa zbláznil? Američanom prekážali Nemcove krosčeky

Záver stredného dejstva patril domácim hokejistom, Osterberg spred bránkového priestoru bekhendom mieril do hornej žŕdky a pri dorážke v dobrej pozícii nedokázal skórovať ani Török.

V tretej tretine mal navrch Zvolen, ale nevyužíval príležitosti, do ktorých sa vďaka dobrej defenzíve súpera dostával iba ťažko. Zuzina vychytal v 46. minúte lapačkou Weninger a o malú chvíľu po dobrej práci Marcineka sa pred gólmanom HC '05 nepresadil Török.

SR Hokej Extraliga Štvrťfinále Play off Zápas Piaty KEX Čítajte aj Dukla odvrátila ďalší mečbal, skvelý obrat Popradu

Úradujúcemu majstrovi nevyšla ideálne ani prvá presilovka v stretnutí. Po nej mal tlak, no šance sa rodili ťažko. Aj preto duel dospel do predĺženia a v ňom nepremieňali šance domáci hokejisti, najväčšie Osterberg, Viedenský, Török a Meliško.

Až prišla 76. minúta, v predbránkovom priestore operoval Saracino a ukončil duel i sériu víťazným gólom na 3:2.

Oremus vyzdvihol aj Banskobystričanov

Tréner Zvolena Peter Oremus okrem radosti z postupu vyzdvihol aj výkon súpera.

"Séria s Banskou Bystricou bola náročná. Oba tímy hrali veľmi dobrý hokej. Diváci na štadiónoch si prišli na svoje. Chlapcom na oboch stranách nie je čo vyčítať, pre postup urobili maximum. Mňa teší, že sme súpera zdolali. Banská Bystrica má dobrý mančaft.

Stačí si pozrieť ich mená, hrajú fyzický hokej. Hlavne na konci základnej časti to potvrdili, víťazstvo nad nimi je pre nás dôležité," uviedol po víťaznom zápase tréner Zvolena Peter Oremus, pričom vyzdvihol výkon svojho mužstva predovšetkým v predĺžení:

„V závere zápasu a od prvej minúty predĺženia sme boli lepší. Gól visel na vlásku. V predĺžení bolo riziko, že môžeme prepadnúť, ale v každom striedaní sme mali šancu a gól padol napokon v pravú chvíľu.“

Banskobystričania končia sezónu prvého apríla. Nechceli pripustiť tento scenár, avšak s početnými absenciami nestačili so silami na majstrovský Zvolen.

V piatok tréner Antti Karhula točil od začiatku iba tri formácie. Po prehre neskrýval sklamanie:

"Chceli sme vo Zvolene vyhrať a doniesť túto sériu ešte domov. Na ničom inom nezáležalo. Boli sme blízko, hráči nechali na ľade všetko. Cítime smútok a sklamanie. Som však hrdý na chlapcov, v posledných zápasoch síce ťahali za kratší koniec, no odovzdali zo seba všetko.

Snažili sme sa, tlačili sme sa za gólmi. Teraz je to pre nás ťažké, ale je to tak, ako to je. O tomto je šport, raz ste hore, raz dole. Musíme sa z toho dostať.

Chcem zagratulovať aj súperovi. Vo všetkých zápasoch hrali zvolenskí hokejisti dobre. Ak zvíťazíte v sérii 4:1, zaslúžene postupujete."

Pavel Klhůfek Čítajte aj Extraliga sa veľmi zlepšuje. Za Českom nie je žiadna priepasť

Karhula sa po poslednom zápase sezóny vyjadril aj k svojej budúcnosti pri tíme Banskej Bystrice:

"O svojej budúcnosti momentálne nič neviem. Nasledujúci týždeň sa o tom budeme rozprávať. Odkedy som však do tohto mužstva prišiel, veľmi sa mi páčila práca s týmito hráčmi.

Stále mali otvorené oči a chceli sa učiť nové veci. Veľmi som si užíval každý deň, niekedy sme hrali veľmi dobrý hokej."

Martin vyzve Žilinu

Súperom Vlkov Žilina vo finále play off Tipos Slovenskej hokejovej ligy (SHL) budú hráči HK VITAR Martin. Tí v piatom semifinálovom súboji zvíťazili v piatok na ľade HK iClinic Skalica jednoznačne 5:1 a v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Dva góly hostí strelil Riku Petteri Tiainen.

HK iClinic Skalica – HK VITAR Martin 1:5 (1:1, 0:2, 0:2) - konečný výsledok série: 1:4, Martin postúpil do finále
Góly: 20. Galimov (Džiošvili, Janáč) – 16. Huhtela (Juščák, Poliaček), 25. Makarov (Murček, Fafrák), 31. Tiainen (Fafrák, Huhtela), 57. Tiainen, 57. Nauš (Glosár). Rozhodovali: Výleta, Krist – Nosek, Šefčík, vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC 05 Banská Bystrica