Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nad odchodom nerozmýšľam. Verím, že ani nebudem musieť

Pred troma rokmi ohúril hokejových fanúšikov na svetovom šampionáte v Bratislave a Košiciach a pomohol Veľkej Británii k záchrane v elitnej kategórii MS.

09.03.2022 18:00
SR hokej TEL 45. kolo Slovan Dukla Trenčín Bowns Foto: ,
Ben Bowns zneškodnil na Slovane viacero šancí domácich vrátane tutovky z hokejky Samuela Takáča.
debata (1)

Vlani zbalil manželku, dvoch psov a po 20-hodinovej ceste autom pricestoval na Slovensko. Brankár Dukly Trenčín Ben Bowns je prvým britským hráčom, ktorý pôsobí v slovenskej extralige.

„Verím, že nebudem posledným. Kvalita nášho hokeja stúpa, šancu na pôsobenie v zahraničí má viacero mladých talentov,“ vraví rodák z Rotherhamu.

V utorok na Slovane bol najlepším hráčom hostí, predviedol 39 zákrokov, no Dukla prehrala 1:2.

Šiesty vzájomný zápas, šiesta prehra. Prečo sa vám proti Slovanu nedarí?

To by som aj ja rád vedel… Bratislavčania majú veľkú kvalitu, napriek tomu sme s nimi dokázali hrať aj vyrovnané zápasy. V utorok sme sa dopustili niekoľkých chýb a po zbytočných fauloch sme venovali súperovi presilovky. Škoda, že sme nestrelili viac ako jeden gól.

Cehlárik Hokej Čítajte viac Odchod z Ruska? Nič jednoduché, priznáva slovenská hviezda

V druhej tretine ste podržali mužstvo viacerými skvelými zákrokmi. Študujete si pred zápasom ofenzívne hviezdy súpera?

Áno, tréneri nám v rámci skautingu ukazujú, ako hrá dané mužstvo presilovky, v čom je najsilnejšie v útoku či obrane. Každý hráč súpera sa však individuálne naštudovať nedá. Hokej je čoraz rýchlejší, padá veľa gólov po odrazených pukoch. Viacero zákrokov bolo o správnom inštinkte.

Súčasťou trenčianskej obrany je aj 16-ročný Jakub Chromiak, v tíme pôsobí viacero mladíkov. Ako sa vám s nimi hrá?

Je skvelé, že tréneri im dávajú šancu. Pre mladých hráčov nie je nič lepšie, ako keď môžu hrať s mužmi. Práve takéto zápasy ich posúvajú vpred. Chalani v Trenčíne sú plní odhodlania a snahy. Ak budú na sebe tvrdo pracovať, viacerých čaká sľubná budúcnosť.

Dukla nemá isté play off, čaká ju baráž o štvrťfinále. Prečo sa nepodarila účasť v najlepšej šestke?

Prežívame frustrujúcu sezónu. Sme nekonzistentní. V jednom zápase vyzeráme ako tím z elitnej šestky, inokedy zase ako mužstvo zo spodných priečok tabuľky. Ale nikto o nás nemôže povedať, že to balíme. V každom zápase bojujeme na maximum. Blíži sa rozhodujúca časť sezóny a verím, že práve teraz to zlomíme. Potrebujeme sa chytiť, uhrať jeden-dva dobré výsledky a pôjde to.

Kladno, Sparta Čítajte viac Jágrov zámer na pomoc ukrajinským rodinám vyšiel: Možno o tom vie celý svet

Ako zatiaľ hodnotíte rozhodnutie pôsobiť na Slovensku?

Nemôžem sa sťažovať. S výnimkou krátkej štácie v Rakúsku počas minulej sezóny som doteraz chytal výhradne v Británii. Vlani som sa zranil a v Grazi som nemohol ukázať všetko, čo dokážem. Som rád, že som zamieril do Trenčína. Je to skvelý klub s bohatou históriou. Trénerom brankárov je Peter Kosa, s ktorým mám výborný vzťah. Vďaka práci s ním môžem povedať, že som lepším gólmanom, ako keď som prišiel do tímu pred začiatkom sezóny.

Ste prvým Britom v slovenskej extralige. Uvidia fanúšikovia v budúcnosti viac vašich krajanov?

Verím, že áno. Popularita i kvalita hokeja v Británii rastie. Po futbale a ragby je aktuálne tretím najpopulárnejším športom v kráľovstve. Pomáha k tomu aj fakt, že sme sa dostali do elitnej kategórie MS a udržali sa v nej. Keď som ako 6-ročný začínal, hokej u nás bol len v plienkach. Situácia sa však rýchlo mení. Aj Briti majú radi rýchle a dynamické športy.

SR hokej TEL 45. kolo Slovan Dukla Trenčín BAX Čítajte viac Slovan si opäť poradil s Trenčínom, drámy vo východniarskych derby

Na májových MS vo Fínsku vás čaká náročná úloha udržať sa v A-kategórii. Bude primárnym cieľom Britov záchrana?

Áno, podobne ako každý rok. Ale chceme hrať čo najlepšie a pokúsime sa obrať favoritov o body. Šampionát má však ešte u mňa čas. Najskôr sa sústredím, aby sme s Duklou čo najlepšie zakončili sezónu.

Niekoľko zahraničných hráčov opustilo slovenské kluby, pretože na Ukrajine zúri vojna. Nerozmýšľate nad odchodom, keď vidíte, čo sa deje?

Ak by sme sa s manželkou necítili bezpečne, odídeme. Ale zatiaľ to tak nie je. Každý pozorne sleduje situáciu a je jedno, či je Slovák, Brit alebo Kanaďan. Politika je komplikovaná vec a je hrozné, čo sa na Ukrajine deje. Nad odchodom zo Slovenska zatiaľ nerozmýšľam. Verím, že ani nebudem musieť.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Standings provided by SofaScore LiveScore
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga #Dukla Trenčín