Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nepochovajte slovenský šport! Kapitáni poslali list premiérovi

Kapitáni klubov dvoch najvyšších hokejových súťaží adresovali v pondelok otvorený list premiérovi SR Eduardovi Hegerovi v súvislosti s výrazným obmedzením počtu divákov na hromadných športových podujatiach.

22.11.2021 16:42 , aktualizované: 17:17
SR Hokej TEL SHL kluby kapitáni TK BBX Foto: ,
Kapitáni klubov po stretnutí vo Zvolene, kde sa vyjadrili k sprísneným protipandemickým opatreniam, ktoré vo štvrtok prijala vláda SR.
debata (7)

Podľa nich sa slovenský šport ocitol na chvoste záujmu štátu. Okrem iného sa prihovárajú aj za to, aby bolo umožnené športovanie pre deti a mládež.

„Od vypuknutia pandémie dostáva šport tvrdé rany z každej strany. Na chvíľu sa možno zdvihne, vidí svetlo na konci tunela, ale hneď na to opäť krváca. Len málokto sa zastal športovcov a pomohol športu, ktorý prináša pre spoločnosť mnohé benefity. Ktovie, či a kedy sa zo situácie, do ktorej sa dostal, ešte pozviecha,“ uvádza sa v liste premiérovi E. Hegerovi.

Drvivá väčšina hokejistov v tímoch je aktuálne zaočkovaná takmer na sto percent. A to najmä z dôvodu, aby mohli hrať hokej aj pred fanúšikmi. V neposlednom rade i preto, aby kluby neprichádzali o nemalú časť finančných prostriedkov plynúcich zo vstupného.

Heger Kmotrík Čítajte viac Kmotrík píše Hegerovi. Posiela mu fakty a tvrdé dáta

"Mrzí nás, že ani očkovaní ľudia nemôžu ísť na naše štadióny. Nepodceňujeme situáciu s covidom-19. Uvedomujeme si nepriaznivú situáciu v nemocniciach.

Chceli by sme poprosiť premiéra Eduarda Hegera a ďalších členov Vlády SR, aby nás podporili a vytvorili pre zaočkovaných divákov lepšie podmienky vstupu na štadióny aj vzhľadom k ich kapacite.

Chceme sa s nimi stretávať, hokej hráme pre nich. Uvítame preto kompromis, chceme, aby sa našla aspoň zlatá stredná cesta, aby mohli klubom plynúť prostriedky zo vstupeniek. Prosíme preto, aby sa z určitej časti naplnili hľadiská," uviedol na pondelňajšom brífingu kapitán HC Slovan Bratislava Michal Sersen.

Hokejistom chce vo vyjednávaniach s predstaviteľmi Vlády SR a Úradom verejného zdravotníctva SR aktívne pomôcť Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK).

VIDEO: Riaditeľka hokejových klubov A. Büdiová: Stretnutie všetkých kapitánov klubov Tipos extraligy a TIPOS SHL.
Video

"Sme plne k dispozícii k hľadaniu akejkoľvek možnej alternatívy zo strany kompetentných s cieľom umožniť väčšiemu počtu divákov dostať sa na štadióny. A to aj v rámci covid automatu. V kluboch je situácia vážna v súvislosti s výpadkom príjmov.

Vedie až k destabilizácii. Potrebujeme nájsť kapacitné riešenie návštevnosti divákov alebo dostatočné finančné kompenzácie. Extraligové kluby momentálne nedostávajú žiadne priame dotácie štátu na ich chod. Žijú iba z marketingových partnerstiev, niečo poskytuje APHK a ďalšia jedna tretina sa skladá z predaja vstupeniek.

Ak táto časť finančných prostriedkov vypadne, klub ide do straty a s tým súvisí ďalšia spolupráca so sponzormi, ktorí už potom zvažujú pokračovanie. Je to spojená nádoba, kde všetko so všetkým súvisí," vyjadrila sa vo Zvolene riaditeľka APHK Aneta Büdiová.

Podľa nových opatrení, ktoré vstúpili do platnosti v pondelok, môže byť na hromadnom podujatí v červenom okrese prítomných len 200 divákov v režime OP (očkovaní a prekonaní). V bordovej farbe to je 100 ľudí a v čiernej farbe 50 ľudí.

SR Trenčín šport futbal FL 14. kolo Michalovce TNX Čítajte viac Tvrdá rana, tisíc krokov vzad. Kluby hrozia ukončením sezóny

Zelené okresy a oranžové okresy sú pre režim OP bez obmedzení. Pre vstup v režime OTP má platiť pre červené, bordové a čierne okresy kapacitné obmedzenie šesť ľudí. Hromadné podujatia v základnom režime majú byť pre červené, bordové a čierne okresy zakázané.

Otvorený list kapitánov klubov Tipos extraligy a Tipos SHL uvádzame v plnom znení bez redakčných úprav:

"Vážený pán premiér, s plnou vážnosťou si uvedomujeme, že rýchlosť šírenia nákazy a predovšetkým situácia v extrémne preťažených nemocniciach si vyžadujú sprísňovanie protipandemických opatrení. Nespochybňujeme a nezľahčujeme vážnosť situácie. Rozumieme, že k súčasnému stavu prispela aj nízka zaočkovanosť.

Prostredníctvom našich postojov sme nabádali a stále nabádame našu fanúšikovskú obec k zodpovednosti. Proaktívne sme v našich kluboch pristupovali aj k vakcinácii.

V očkovaní sme videli cestu k slobode a pokojnému životu bez obmedzení. Túto nádej nám vlievala aj Vaša vláda, ktorá celú spoločnosť presviedčala o výhodách vakcinácie.

Bohužiaľ, po posledných krokoch vládneho kabinetu a po prijatí obmedzení, ktoré sa výrazne dotýkajú športu, sa cítime sklamaní a oklamaní.

Oprávnene začíname nadobúdať pocit, že niekto chce definitívne pochovať šport na Slovensku. Nielen profesionálny, ale aj mládežnícky a rekreačný. Šport sa ocitol na chvoste záujmu štátu, pre mnohých je akoby ten zlý. Cítime pocit krivdy.

Od vypuknutia pandémie dostáva šport tvrdé rany z každej strany. Na chvíľu sa možno zdvihne, vidí svetlo na konci tunela, ale hneď na to opäť krváca. Len málokto sa zastal športovcov a pomohol športu, ktorý prináša pre spoločnosť mnohé benefity.

Ktovie, či a kedy sa zo situácie, do ktorej sa dostal, ešte pozviecha. Už vlani sme boli pred Úradom vlády v Bratislave a snažili sa poukázať na problémy profesionálneho hokeja. Napriek rôznym prísľubom sa veľa nezmenilo. Profesionálny šport dostal rany, ale kompenzácie za výpadky príjmov na rozdiel od iných sfér spoločnosti prišli len minimálne.

Náš klubový hokej prežíva v posledných dvoch rokoch len vďaka podpore fanatikov – majiteľov klubov a oduševnených sponzorov. Aj ich možnosti však nie sú nekonečné. Máme vážnu obavu, že kluby už ďalšie obmedzenia bez následných kompenzácií neprežijú.

Profesionálnemu športu na Slovensku hrozí zánik. Pán premiér, prosíme Vás, nedopusťte tento scenár. Stále je nám smutno pri spomienkach na minulú sezónu, v ktorej nás s výnimkou jej posledných finálových duelov nepodporovali fanúšikovia z tribún. Pred začiatkom nového ročníka sme sa tešili, ako sa budeme deliť o našu radosť z gólov a víťazstiev aj s fanúšikmi.

Dnes nerozumieme, prečo sa poslednými obmedzeniami trestajú aj očkovaní či tí, ktorí už chorobu COVID-19 prekonali v posledných 180 dňoch. Keď v Poľsku, Maďarsku, Česku, ale aj v Taliansku, Anglicku, Nemecku, Francúzsku a v mnohých iných krajinách je povolené stopercentné zaplnenie hľadísk športových štadiónov pre očkovaných ľudí, prečo to nie je možné aj u nás?

Aký je rozdiel medzi tým istým človekom v obchodnom centre a na štadióne? Nie je to ten istý človek, ktorý je zaočkovaný či sa vyliečil z ochorenia COVID-19? Len ticho závidíme našim kolegom z ľadových plôch, že môžu naďalej hrať vo výbornej atmosfére.

Spišská Nová Ves - Michalovce Čítajte viac Východniarske derby zvládli lepšie Michalovce. Slovan sa trápil na Liptove

Chceme sa prihovoriť aj za umožnenie športovania pre deti a mládež. Nie každý rodič si môže dovoliť tri či štyrikrát do týždňa poslať dieťa na test, len aby mohlo ísť na tréning.

So spolužiakmi sa deti stretávajú v školách, ale na tréningoch sa nemôžu stretávať. Ako chceme mať zdravú spoločnosť, ak budeme deti zatvárať doma a nepustíme ich športovať?

Vážený pán premiér, obraciame sa na Vás s nádejou, že sa z titulu Vašej funkcie zasadíte o zlepšenie podmienok pre profesionálny hokej i celý šport. Ukážte, že Vám na športe záleží.

Nepochovajte slovenský šport. Aj v tejto náročnej dobe môže prinášať Slovensku a jeho obyvateľom radosť i nádej. #SpoluPreSport

Za profesionálnych hokejistov kapitáni tímov TIPOS EXTRALIGY A TIPOS SLOVENSKEJ HOKEJOVEJ LIGY."


Standings provided by SofaScore LiveScore
7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Tipos extraliga #Covid automat