Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Východ útočí. Najväčší favorit je však z Bratislavy

Hokejová mapa Slovenska sa opäť mení. Pred štartom novej extraligovej sezóny z nej zmizli maďarské kluby, Detva sa presťahovala do Prešova.

23.09.2021 21:01
SR Hokej TEL 1/2 1. Zvolen Slovan BBX Slovan Foto: ,
Snímka z minulosezónneho semifinále, v akcii slovanista Brant Harris a Radovan Bondra zo Zvolena.
debata

Zmeny v kádroch sľubujú vyrovnanú sezónu, ktorej najväčším favoritom je bratislavský Slovan.

Súhlasí s tým aj Rastislav Staňa. Bývalý gólman aktuálne pôsobí ako tréner brankárov a televízny expert.

Má liga z covidového pohľadu to najhoršie za sebou?

Vlani sa hrali z 1. kola len tri zápasy, mužstvá mali problémy s nakazenými hráčmi, chýbali diváci. V piatok nás čaká kompletné úvodné kolo, aj s účasťou ľudí v hľadisku. Takže áno, vyzerá to tak, že najhoršia situácia už pominula.

Ťažký bol už prvý lockout, keď tímy prišli o play off a nemohli dohrať sezónu. Pre hráčov to bolo náročné aj po psychickej stránke a o to viac si vážili, že v minulej sezóne mohli hrať, hoci bez divákov. Fanúšikovia si oddýchli od hokeja a verím, že keď sa situácia zlepší, prídu do hľadiska vo veľkom počte.

Richard Rapáč Čítajte viac Spišiaci začnú s hviezdou: Ak by sme ju platili, nastúpi osamotená

Ako hodnotíte fakt, že súťaž je už čisto slovenská?

Oživenie ligy maďarskými tímami som vnímal pozitívne. Domáce kluby vďaka tomu získali určitú finančnú injekciu. Zrejme viac sa čakalo od ich kvality, ale ani tá nebola najhoršia. Som rád, že liga je už len o slovenských mužstvách.

Zmeny v kádroch sľubujú vyrovnanú sezónu. Súťaž by aj preto mala byť napínavá až do konca. Najlepšie tímy sa mierne oslabili, na druhej strane mužstvá ako Liptovský Mikuláš či nováčik zo Spišskej Novej Vsi išli kvalitou hore.

Až päť tímov bude pôsobiť na východe krajiny. Ide o správne preskupenie síl alebo len o dočasný trend?

Ako východniar som tomu rád. (úsmev) Prešov a Spišská už v extralige hrali, teraz sa vracajú. Uvidíme, ako to kluby utiahnu finančne, predsa len, ekonomická sila na východe nie je až taká veľká. Ale všetko je na dobrej ceste a mali by to zvládnuť. Prešov ani Spišská nie sú klasickí nováčikovia, verím, že obom tímom pomôžu aj diváci.

Kde hľadať favoritov na titul?

Najmä medzi osvedčenými značkami. Hoci mal veľa zranených, bratislavský Slovan v závere vlaňajšieho ročníka ukázal potenciál a bude patriť medzi hlavných ašpirantov na titul. Klub oslavuje storočnicu od založenia, túži ju ozdobiť majstrovskou trofejou.

Pre mňa bude čiernym koňom Banská Bystrica, ktorá mala výbornú druhú polovicu minulej sezóny. Ako Košičan budem fandiť oceliarom. Posilnili káder a hoci zo začiatku sa budú ešte zohrávať, kvalita by sa mala neskôr prejaviť.

V lige bude pôsobiť viacero zaujímavých hráčov. Čo hovoríte na brankárske akvizície zvučných mien?

Veľkou hviezdou je Július Hudáček. Uvidíme, koľko zápasov odchytá v spišskom drese. Prešov stavil na Nikitu Bespalova, ktorý ešte pred niekoľkými rokmi pravidelne chytal v KHL a mal skvelé štatistiky.

Európsky trh s brankármi je však presýtený a aj v ruskej lige je problém dostať sa na prvé dve miesta v tíme. Netreba zabudnúť ani na Mareka Čiliaka, ktorého angažoval ambiciózny Poprad. Marek je v najlepších rokoch, pod Tatrami sa môže nakopnúť a opäť ukázať svoju kvalitu.

Mal by pokračovať trend častejšieho nasadzovania mladých talentov?

Neplatí to vždy, ale zvyknem tvrdiť, že všetko zlé je na niečo dobré. Korona mladíkom pomohla. Kluby nemali dostatok financií, snažili sa šetriť a príležitosť tak dostali finančne nenároční mladší hráči. Viacerí sa chytili a patrili medzi opory. Aj výber do 18 rokov na Hlinkovom pohári ukázal, že ak títo hokejisti dostanú šancu a čas na ľade, vedia sa ukázať.

Stačí spomenúť jedno meno – Filip Mešár. Na konci sezóny vyzeral úplne inak ako na jej začiatku. Má talent, maká na sebe, ale ak by mu tréneri v Poprade nedali príležitosť a priestor, nemohol by ho ukázať. Verím, že tento trend sa neskončí a kluby budú naďalej vychovávať hráčov pre reprezentáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga #Tipos