Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dohoda je na svete. Prešov sa chystá na extraligu, dohodol sa s Bystricou

Mestské zastupiteľstvo v Prešove schválilo znenie memoranda, ktoré má po 23 rokoch prinavrátiť mestu hokejovú extraligu.

29.04.2021 19:21
Zimný štadión v Prešove Foto: ,
Zrekonštruovaný Zimný štadión v Prešove.
debata

Mesto Prešov a členovia predstavenstva HC '05 Banská Bystrica, a.s. v ňom podpismi majú vyjadriť vôľu vykonávať všetky potrebné úkony na to, aby sa už v nasledujúcej hokejovej sezóne hrala na zimnom štadióne v Prešove najvyššia slovenská hokejová súťaž.

Účastníci memoranda zároveň podľa jeho schváleného znenia deklarujú, že v prípade úspechu tohto projektu majú záujem na tom, aby bol tento realizovaný aj v nasledujúcich hokejových sezónach. Za uznesenie hlasovalo 28 poslancov, jeden sa zdržal a jeden bol proti.

Ako pre agentúru SITA uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, memorandum má byť deklaratórnym aktom, že obidve strany sa chcú podieľať na fungovaní extraligy v Prešove.

Predstavitelia HC '05 Banská Bystrica, a.s. majú zabezpečiť licenciu, založiť klub a financovať jeho pôsobenie v extralige. Mesto sa zase zaväzuje propagovať extraligu a zabezpečiť nevyhnutné kroky k tomu, aby sa najvyššia súťaž na prešovskom zimnom štadióne mohla hrať.

„Partner deklaroval, že má záujem doviesť licenciu, podporovať našich domácich hráčov, budovať a riešiť veci tak, aby tu extraliga neostala iba jeden rok, ale aj dlhšie. Zadefinoval aj nevyhnutné požiadavky, ktoré očakáva od mesta,“ skonštatovala Turčanová.

Štadióny klubov Tipos extraligy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Štadión Ondreja Nepelu.

Medzi tieto podmienky patrí podľa memoranda napríklad zabezpečenie kamerového systému, boxov v šatni pre 30 hráčov, priestorov pre prezliekanie, rozcvičovňu, brúsiareň, oddychovú miestnosť, miestnosť pre video, šatne pre trénerov, kancelárie pre sekretariát a vedenie klubu, oddelený sektor pre fanúšikov hostí ako aj miesta pre novinárov.

Medzi nepovinné podmienky patrí multimediálna kocka, VIP sedenie pre 100 hostí a možnosť sprevádzkovania naplánovaných bufetov v aréne. Hokejový klub bude mať podľa memoranda názov, ktorý bude obsahovať HC Prešov.

Úplný názov klubu bude známy po rokovaní s prípadným generálnym partnerom. Známy zatiaľ nie je ani majiteľ licencie. "Rokuje sa s fyzickými osobami, ktoré prinesú klub. Nie je ešte jasné, ktorý klub s licenciou sem príde,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Prešove Ferdinand Exner.

Mestské zastupiteľstvo na zabezpečenie nevyhnutných požiadaviek schválilo ešte začiatkom roka 350-tisíc eur. Na obstaranie softvéru turniketov na skenovanie vstupeniek je určených 40-tisíc eur, na kamerový systém videorozhodcu 48-tisíc eur, 80-tisícová investícia má ísť do kúrenia vo vestibule a vybudovanie dvoch nových bufetov má stáť 78-tisíc eur.

Zrekonštruovaný Zimný štadión v Prešove. Foto: TASR, Milan Kapusta
Zimný štadión v Prešove Zrekonštruovaný Zimný štadión v Prešove.

Zvyšných 105-tisíc eur majú stáť opravy interiéru štadióna. "Tým, že zastupiteľstvo znenie memoranda schválilo, vieme ho podpísať a spúšťať verejné obstarávania na jednotlivé prvky. Aktuálne sa už pripravujú jednotlivé súťažné podklady,“ dodala primátorka, podľa ktorej memorandum môže byť uzavreté hneď po podpísaní uznesenia zo zastupiteľstva.

Zároveň dodala, že v prípade úspechu projektu už mesto nebude s klubom podpisovať ďalšiu zmluvu. Tá ale bude potrebná so súčasným nájomcom zimného štadióna, ktorý je aj aktuálne súčasťou rokovaní.

Mesto Prešov ukončilo v minulom roku prvú etapu rekonštrukcie zimného štadióna za takmer päť miliónov eur. Súčasťou dvojročnej obnovy štadióna z roku 1967 bola aj výmena špecifickej strechy hokejového stánku.

Na druhú etapu, ktorá má stáť zhruba 2,7 milióna eur, plánuje mesto získať predovšetkým externé zdroje. Zatiaľ naposledy v najvyššej hokejovej súťaži sa predstavil klub z Prešova v ročníku 1998/1999.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Banská Bystrica #Tipos extraliga