Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finále je o inom. Aj Bure bol top strelec, ale nebránil ako Hossa

Minimálne štyri a maximálne sedem zápasov. Pôjde v nich o všetko. Pre toho, kto vyhrá, bude mať predošlých osem mesiacov zmysel. Druhý ho stratí, lebo v športe nie je nič horšie, než skončiť tesne pod vrcholom. Už zajtra sa začne hokejové finále Zvolen - Poprad.

28.04.2021 07:00
SR hokej SuperCup TL Poprad Košice POX Foto: ,
Marcel Haščák, najväčšia hviezda extraligy a jeho popradskí spoluhráči.
debata

Čo v tejto sérii rozhodne o úspechu a nezdare? Budú to brankári? Precízne obrany? Alebo úderné útočné formácie?

Popradská légia

Dve mužstvá, dva rozdielne prístupy. V Poprade sa spoliehajú predovšetkým na najlepší útok v lige Patrik Svitana – Dávid Skokan – Marcel Haščák. Traja z piatich najproduktívnejších hráčov v súťaži. V základnej časti dovedna zaznamenali 177 kanadských bodov za 76 gólov a 101 asistencií. Žiadny iný útok sa k tejto trojke počas aktuálnej sezóny ani len nepriblížil.

Zvolen šiel inou cestou. Silu jednotlivých pätiek poctivo rozložil do troch útokov a tak sa ani o tom prvom (Miloš Kelemen – Juraj Mikuš – Radovan Bondra) nedá povedať, že by bol efektívnejší ako druhý či tretí. Spolu zaznamenal 131 kanadských bodov za 62 presných zásahov a 69 prihrávok. Druhý útok v zložení Mikko Nuutinen – Radovan Puliš – Allan McPherson bol podobne produktívny (48 gólov, 81 asistencií, 129 bodov).

Ktorá hokejová filozofia môže mať vo finálovej konfrontácii navrch?

„Zvolenská. Tri vyrovnané päťky sú v tejto situácii viac ako jeden hviezdny útok. Ak ubránia Haščáka a spol., Poprad bude mať, pri všetkej úcte k ostatným formáciám, problém,“ vraví Martin Hujsa, piaty najlepší strelec v histórii extraligy.

„Súhlasím, pod Pustým hradom to majú lepšie rozložené. Keď strelí prvá lajna z Popradu dva góly, ešte to nič nemusí znamenať, lebo tri zvolenské päťky po jednom góle budú dohromady viac,“ pridáva sa Ľubomír Vaic, niekdajší hráč Vancouvru Canucks v NHL.

Gachulinec Čítajte rozhovor Detvanec, ktorého chváli Šatan: Nie je hanba učiť sa od mladších

Zdá sa, že ubrániť trio Haščák – Skokan – Svitana na papieri nie je problém, ale ako je to na ľade? „Ak na nich pošlú pár mladých a drzých chlapcov, budú im to chcieť poriadne osladiť. Všade pôjdu za nimi, do každého rohu, odprevadia ich aj na striedačku. Budú ako tieň,“ usmieva sa Hujsa, ktorý v minulosti zažil niekoľko napínavých vyvrcholení play off.

Pripúšťa, že hokejové finále nie je len o šikovnosti, rozhodujú aj iné faktory. Napríklad hlava. „Najproduktívnejší hráči sa vždy musia pripraviť na pár tvrdých bodyčekov, samozrejme, chýbať nebudú ani rôzne verbálne provokácie. Ak vás príde na ľad postrašiť veľký obranca, nikomu to nepadne dobre,“ pokračuje Hujsa.

Vaic pridáva zaprášenú spomienku na semifinále medzi Skalicou a Slovanom. „Náš útok celú sériu bránil Žiga Pálffyho s Jurom Mikušom. Celkom nám to šlo. V jednej chvíli však proti nim vyšla na ľad iná päťka a už nám šupli gól a rozhodli o postupe. Aj tréneri Zvolena sa akiste pokúsia ušiť taktiku na popradskú légiu,“ naznačuje rodák zo Spišskej Novej Vsi.

Brániť sa musí

Ako má teda vyzerať moderný play off útočník?

Má iné parametre ako tradičná hviezda, nemusí to byť žiadny veľký strelec. „Keď sa nevracia, je to na nič. Pavel Bure bol svojho času elitný kanonier v NHL, ale tréneri ho nemali radi. Gól síce dať vedel, ale pred vlastnou bránkou ste ho málokedy videli. Bol to vyložene ofenzívny typ, ktorý tradične chýbal vzadu. A to sa v play off neodpúšťa,“ vysvetľuje Vaic.

Ako protiklad spoza mora vyberá slovenského útočníka Mariána Hossu, ktorý už má miesto aj v Sieni slávy NHL. „Ten bol skvelý všade. Vedel rozhodnúť dôležitý zápas, ale aj zabrániť gólom. Bol to prototyp hokejistu do play off,“ nezaváha s odpoveďou.

Suma sumárum, vyvrcholenie sezóny nebude iba o strelených góloch. Napokon, neraz v minulosti sa stalo, že elitní kanonieri sa vo vyraďovacej časti akoby vytratili.

„Góly v základnej časti a v play off, to je o inom. Nie nadarmo sa vraví, že sú to dve odlišné súťaže. Vo vyraďovacej časti sa všetko berie vážnejšie,“ podotýka Vaic a súhlasí s ním aj Hujsa.

„Gól v play off? To je niečo úplne iné, každý vás zrazu viac bráni a dbá aj na tie najmenšie detaily. Počas sezóny sa dá občas niečo oklamať, resp. si uľahčiť. Toto je už iná káva. Útočiť sa môže, ale brániť sa musí!“

Obaja sa zhodujú v tom, že Marcel Haščák je jeden z najšikovnejších útočníkov extraligy. Ale slovo najšikovnejší ešte neznamená najplatnejší. Platí to najmä o finále, kde toho musí elitný kanonier zniesť naozaj veľa.

„Fyzicky aj mentálne. A musí sa s tým vyrovnať, inak zapadne. Marcel je slovenská špička, dáva góly, prihráva, no iní zasa vedia robiť špinavú prácu. Tá však nebude mať v play off prívlastok podradná, ale kľúčová,“ dodáva Hujsa.

Hľadať favorita je podľa oboch ťažké. Hujsa sa domnieva, že Zvolen má vyváženejší tím, Vaic však prízvukuje aj víťaznú vlnu, na ktorej sa vezie Poprad. Výsledok tipovať nechcú, sú však veci, v ktorých majú jasno: bude to dramatická séria a doterajšie body, góly a prihrávky už nič neznamenajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HK Poprad #Ľubomír Vaic #Martin Hujsa