Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezde Slovana radí aj strýko z NHL. Má prehľad, smeje sa Ranford

Vo Zvolene ho bolo plné klzisko. Napriek tomu, že pauzoval takmer dva mesiace, hneď v prvom zápase po návrate ukázal, že patrí medzi rozdielových hráčov.

17.04.2021 12:46
Brendan Ranford slovan Foto:
Brendan Ranford v drese HC Slovan Bratislava.
debata

Dva góly Brendana Ranforda (28) pomohli Slovanu k vyrovnaniu semifinálovej série, ktorá dnes a zajtra pokračuje v hlavnom meste.

„Očakávam príchod namotivovaného súpera, ktorý si chce vziať späť výhodu domáceho prostredia,“ prognózuje kanadský útočník.

Ovplyvnila váš návrat do zostavy prehra v prvom zápase?

Je pravda, že podľa pôvodného plánu som mal zasiahnuť do série až tento víkend. Po raňajšom rozkorčuľovaní pred druhým duelom sme sa s trénermi rozhodli, že to vyskúšam. Vyšlo to lepšie, ako som očakával. Máme výhru z ihriska súpera a tešíme sa na ďalšie zápasy.

SR Hokej TEL 37.kolo Nitra Slovan NRX Ališauskas Čítajte viac Zvolen? Zdoláme každého, kto sa nám postaví do cesty

Trvalo vám dlhšie, kým ste sa dostali do tempa?

Čakal som, že to bude náročnejšie. Zápasy sú, samozrejme, o niečom inom ako tréningy. V prvej tretine som sa trochu rozpozerával, opäť si zvykal na súťažné zaťaženie. V závere duelu som sa už cítil fajn. A po ňom veľmi unavený, štyri tretiny ma dostali…

Pomohli aj strelené góly?

Samozrejme. Ak hokejista skóruje hneď v prvom zápase po návrate, narastie mu sebavedomie. Veľmi som chcel konečne pomôcť tímu aj na ľade. Zápas sa pre nás nevyvíjal dobre, nechceli sme dopustiť ďalšiu prehru. Som rád, že moje góly prispeli k obratu.

Je Zvolen náročnejší súper ako Nitra?

Určite, stačí sa pozrieť na výsledky. Zvolen nevyhral základnú časť len tak. Má kvalitný tím s vyváženou ofenzívou i defenzívou. Hrá rýchlo, tvrdo do tela, súperovi nič nedá zadarmo. Predpokladám, že nás čaká ešte veľmi dlhá séria.

Čím to je, že vzájomné zápasy medzi Slovanom a Zvolenom sú celý rok také vyrovnané?

Oba tímy sú veľmi podobne zložené. Preferujú útočný hokej so zabezpečenou obranou. Mužstvá sa veľmi dobre poznajú, už sa nemajú čím prekvapiť. Preto rozhodujú maličkosti, čo sa ukázalo aj v prvých dvoch semifinálových súbojoch.

Nerijus Ališauskas, Miloš Kelemen Čítajte viac Pachuť v ústach Zvolena. Slovanu môže dodať energiu aj jeden z top gólov sezóny

Očakávate od súpera zmenu taktiky?

Nemyslím, že na nás vyrukuje s niečím novým. Play off sa hrá v rýchlom slede, na výrazné zmeny niet času. Zvolenčania budú namotivovaní, pretože si chcú vziať späť výhodu domáceho prostredia. Verím, že v sobotu začneme tak, aby sme nemuseli doháňať manko.

Pre zranenia ste vynechali takmer polovicu základnej časti. Verili ste, že sa stihnete vrátiť na play off?

Nebudem klamať, nebolo to jednoduché obdobie. Zranenia však patria k hokeju, s tým nič neurobíte. Snažil som sa myslieť pozitívne. Spoluhráči ma povzbudzovali, že môj čas ešte príde. Snáď som si už smolu na zranenia vyčerpal…

Vo Zvolene ste povedali, že vás prekvapilo pravidlo o samostatných nájazdoch po jednom predĺžení. Preferovali by ste čakanie na víťazný gól?

Je pravda, že to je pre mňa novinka. V Nemecku i vo Švédsku, kde som pôsobil predtým, sa hrá play off donekonečna. Ak by som si mal vybrať, preferujem hru piatich proti piatim, nech víťazný gól padne počas riadnej hry. Samostatné nájazdy sú lotéria. Avšak pravidlá musíte rešpektovať, sú rovnaké pre všetkých.

Aj Zvolen má v mužstve niekoľko legionárov. Podpichujete sa navzájom s kanadskými protihráčmi?

Trochu áno, ale všetko sa deje bez zákernosti či vulgárnosti. Viacerí sa poznáme ešte z pôsobenia v zámorí. Každý z nás chce ísť do finále, vyhrať titul, čiže na priateľské debaty teraz nie je priestor ani čas.

Vaším strýkom je legenda NHL Bill Ranford. Stíha sledovať hokejovú cestu svojho synovca?

Áno, má prehľad. Od malička mal na moju kariéru veľký vplyv. Sledoval som ho ako dieťa, keď žiaril v NHL. Aktuálne pracuje ako tréner brankárov v Los Angeles Kings. Je zaneprázdnený, ale vždy si nájde čas, aby sa dozvedel, ako sa mi darí.

Akú najcennejšiu hokejovú radu vám dal?

Správaj sa k spoluhráčom i súperom s rešpektom, potom aj oni budú rešpektovať teba. Snažím sa riadiť týmto pravidlo na ľade i mimo neho. <pe>

debata chyba