Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčový post. Brankárovi sa nik nesmie dostať do hlavy

Sú iní ako korčuliari pred nimi. Majú vlastné rituály, ťažší výstroj a predovšetkým od ich výkonov závisia vzostupy a pády mužstva. Fakty a mýty o hokejových brankároch platia dvojnásobne v play off.

14.04.2021 09:00
Tyler Parks Foto: ,
Brankár Slovana Tyler Parks počas prvého zápasu semifinále proti Zvolenu.
debata

Vyraďovačka domácej extraligy odštartovala ďalšiu fázu, dnes sa hrá druhý duel semifinálovej série medzi Zvolenom a Slovanom (18.00).

Pod tlakom

S výhľadom na dramatické vyvrcholenie nadstavbovej časti sme sa bližšie pozreli na gólmanov, na ktorých sa budú spoliehať ašpiranti na titul.

"Zvykne sa hovoriť, že v play off padá menej gólov, takže každý je dôležitý. V súvislosti s tým rastie aj tlak na brankárov. Na druhej strane, ak gólman chytí formu, potom mu to ide už samo. Odchytá jeden-dva dobré zápasy a vezie sa na vlne kvalitných výkonov.

Psychika zohráva vo vyraďovačke dôležitú úlohu," vraví Rastislav Staňa, bývalý slovenský reprezentant, majster sveta z Göteborgu 2002, účastník deviatich svetových šampionátov.

Fanúšikovia často počúvajú tvrdenie, že play off je nová súťaž. Hoci pre mnohých ide len o športovú frázu, rozdiel je minimálne v tom, že série sa hrajú proti jednému rivalovi.

Foto: Pravda
Brankári, infografika

"V play off sa brankárovi ľahšie zvyká na jedného súpera. V zápasoch analyzuje, kto sú ofenzívni lídri, ako hrá súper presilovky či oslabenia.

Počas série pozná hráčov už detailne a potom jeho výkony závisia len od kvality a šikovnosti," pokračuje 41-ročný Košičan.

Narušená koncentrácia

Brankári si počas play off užijú aj množstvo nehokejových vecí. Súperi sa ich snažia vyprovokovať, vedú s nimi verbálne bitky, strčia do nich po odpískaní. Snahou je akékoľvek narušenie koncentrácie muža s maskou.

"Niektorý brankár sa rád do šarvátky zapojí, iný sa radšej drží stranou. Záleží na povahe. Ja som sa snažil byť pokojný, nezapájať sa do incidentov a sústrediť sa predovšetkým na výkon.

Neodplácal som ani verbálne útoky, jednoducho som zostal ticho," reaguje historicky prvý gólman zo Slovenska s výhrou v základnej časti NHL.

Ak je brankár pokojný, provokácie zväčša ignoruje. Avšak aj tým najotrlejším občas prasknú nervy. Pre príklady netreba chodiť ďaleko.

"Stávajú sa aj také situácie. Videli sme brankára Slovana Parksa, ako sa dostal do potýčky s Nitranom Šťastným.

Možno aj šarvátka potom ovplyvnila jeho výkon v tretej tretine, ktorá mu nevyšla a dostal zbytočné góly. Brankár nesmie dovoliť, aby sa mu provokácie dostali do hlavy," vysvetľuje bývalý hráč Washingtonu Capitals, Södertälje či CSKA Moskva.

Rozhodená legenda

Sám použil proti súperovi taktiku, ktorú na neho skúšali iní. Na MS 2002, kde Slováci vybojovali zlato, sa dostal pod kožu švédskej jednotke Tommymu Salovi.

"Po dvoch tretinách sme prehrávali a išli do kabín. Šiel som posledný z nášho mužstva a v jednom momente som sa ocitol kráčajúc popri Salovi. Spustil som na neho po anglicky: ako môžeš mať také šťastie, že sa na teba lepí toľko pukov?

V momente vybuchol a začal na mňa kričať. Sám som bol prekvapený, že som si to ako 22-ročné ucho dovolil k hviezde, ktorá vtedy žiarila v NHL," spomína Staňa s úsmevom.

Rastislav Staňa. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Rastislav Staňa Rastislav Staňa.

„Nečakal som, že sa mu takto dostanem do hlavy. Ale pomohlo to – následne odchytal zrejme najslabšiu tretinu na turnaji. Bol nervózny, dali sme mu góly a vyhrali. Po zápase mi ako jedinému nepodal ruku. Konal som možno nešportovo, ale aj to je súčasťou taktiky,“ dodáva.

Mohutný vs. skúsený

Aj on bude pozorne sledovať brankárske duely v semifinále. V sérii Zvolen – Slovan sa proti sebe postavili Robin Rahm a Tyler Parks.

Tridsaťštyriročný Rahm je najskúsenejším zo štvorice jednotiek, ktoré sa predstavia v play off. Aj vďaka nemu Rytieri predviedli úspešný záver základnej časti, spolu s 1. kolom play off vyhrali už desať zápasov za sebou.

"Tréneri Zvolena ho veľmi chvália. Podľa nich je vzorným profesionálom a správnym chlapom do partie. Mužstvo z jeho vlastností čerpá. Ak vidí správny prístup od brankára, nasledujú ho aj hráči. Aj preto Zvolenčania cítia, že majú za sebou oporu.

O to viac si veria v ofenzíve a vedia vymyslieť aj niečo extra. Rahm je skúsený, pôsobil aj v silnej švédskej lige. Kvalita mu nechýba a myslím, že je správnym typom pre play off," vraví na adresu švédskeho gólmana.

Americký dlháň Parks by sa so 198 centimetrami nestratil ani v basketbale. V základnej časti mal elitné štatistiky a post jednotky si udržal aj po tom, ako Slovan angažoval lotyšského reprezentanta Gudlevskisa.

Tyler Parks. Foto: TASR, Henrich Mišovič
Tyler Parks Tyler Parks.

"Parks pôsobí v bránke mohutne. Nemá agresívny štýl, nekorčuľuje ďaleko od bránkoviska, tým pádom jeho hra vyzerá pozične tip-top.

Je skutočne ťažké ho prekonať. Slabinou môže byť spomínaný incident v Nitre. Ak by som bol jeho súperom, určite sa ho posnažím nejakým spôsobom vyviesť z miery.

Pretože v opačnom prípade sa vie dostať do laufu a odchytať zápasy na nulu či len s jedným gólom," hodnotí hokejový expert.

Kolísavé výkony

Východniarske derby Michalovce – Poprad uvidí mikrosúboj federálnych kolegov. Podtatranca Tomáša Vošvrdu vyzve jediná slovenská jednotka v top 4 Tomáš Tomek.

Podľa Staňu pôjde o zaujímavý stret. Tvrdí, že ani jeden z nich nemá v play off ideálnu formu. Hoci Poprad postúpil cez Detvu suverénne 4:0, Vošvrda si vybral slabšiu chvíľku v druhom zápase, kde ho tréneri za stavu 1:3 museli striedať.

Tomeka zase v dôležitom šiestom zápase proti Trenčínu nahradil v bránke Škorvánek, ktorý vychytal výhru i postup.

Zákrok Tomáša Tomeka. Foto: TASR, Roman Hanc
SR Hokej TEL 22.kolo Michalovce Nitra KEX Zákrok Tomáša Tomeka.

"Vošvrdova forma je momentálne otázna. Tvrdil som to už pred začiatkom play off, keďže som videl, že záver základnej časti z jeho strany nebol ideálny. To však platí o celom Poprade, keďže im ušlo prvé miesto, na ktorom sa dlhšie držali.

Myslel som, že je skúseným brankárom, že pred play off dokáže zresetovať a opäť bude chytať dobre, ale zatiaľ sa to nedeje. Ak chce Poprad pomýšľať na najvyššie priečky, gólman bude musieť výkony zlepšiť," tvrdí bývalá reprezentačná o­pora.

Tomek sa v Michalovciach môže oprieť o najlepšiu defenzívu v lige, Dukla v základnej časti dostala len 113 gólov. Tridsaťdvaročný Slovák však nebol vo štvrťfinále stopercentný.

"Michalovce mali v závere základnej časti veľmi dobrú sériu a vďaka nej sa napokon vytiahli na druhé miesto. Tomek mal pomalší štart do sezóny, ale potom v priebehu sezóny stabilizoval výkonnosť a bol základným pilierom úspechu Dukly.

Tréneri mu v play off verili, ale jeho výkony v 1. kole neboli ideálne. Proti Trenčínu striedal dobré chvíľky so slabšími.

Aj preto možno dostal v dôležitom šiestom zápase príležitosť Škorvánek. Napriek tomu si myslím, že v úvode semifinálovej série sa tréneri vrátia k Tomekovi. Podobne ako Vošvrda však musí zlepšiť svoju hru a ustáliť výkony," dodáva Staňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tomek #Robin Rahm #Tyler Parks #Tomáš Vošvrda