Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan na úvod play off zvalcoval Nitru, Detva dlho trápila Poprad

Hokejisti HC Slovan Bratislava zvíťazili v úvodnom zápase štvrťfinále Kaufland play off Tipos extraligy na domácom ľade nad HK Nitra vysoko 5:0 a ujali sa vedenia v sérii.

31.03.2021 17:42 , aktualizované: 20:52
HC Slovan Bratislava Foto: ,
Radosť hráčov HC Slovan Bratislava v zápase proti Nitre.
debata (2)

„Belasí“ rozhodli v prvých dvoch tretinách, ktoré vyhrali zhodne 2:0. Tri góly strelili v presilovkách a jeden v oslabení. Druhé stretnutie je na programe vo štvrtok opäť na štadióne Ondreja Nepelu.

Štvrťfinále play off /na 4 víťazstvá/:

HC Slovan Bratislava – HK Nitra 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Góly: 8. O'Donnel (Buček, Zigo), 18. Zigo (O'Donnel), 24. Matoušek (Valach), 30. Gašpar (Harris, Maier), 57. Harris (Gašpar, Meszároš). Rozhodovali: Orolin, Müller – Jedlička, Jurčiak, vylúčení: 6:10 na 2 min, navyše: Bajtek 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:1, bez divákov.
Slovan: Parks – Štajnoch, Meszároš, Ališauskas, Sersen, Brodzinski, Maier, Valach – Buček, Harris, Gašpar – O'Donnell, Kytnár, Šišovský – Matoušek, Zigo, Rapáč – Lukošík, Bortňák, Kundrík – Jendek
Nitra: O'Connor (24. Cowley) – Bodák, Mezei, Nemec, Švarný, Vitaloš, Ege, Hřebíček, Pupák – Holešinský, Slovák, Tvrdoň – Žitný, Hrnka, Finlay – Fominych, Kollár, Bajtek – Minárik, Šiška, Múčka

Úvod zápasu bol opatrný len chvíľu, keďže už v 3. minúte išiel na trestnú Maier a hostia si zahrali presilovku. Nitra sa dokázala usadiť v útočnom pásme, ale bez výraznejších šancí. Slovan naopak svoju prvú početnú výhodu v zápase využil celkom rýchlo, keď sa v 8. minúte presadil z pravého kruhu O'Donnell – 1:0.

O štyri minúty mohlo byť 2:0, ale Bortňákova tečovaná strela skončila len na žŕdke. Ďalší veľkú možnosť mal pri presilovke Kytnár, no O'Connor si s jeho dorážkou z tesnej blízkosti poradil. Nitra si počas prvej tretiny vypracovala niekoľko možností, ale nedarilo sa jej vo finálnej fáze. Slovan áno a v 18. minúte zvýšil na 2:0 po akcii O'Donnella so Zigom.

„Corgoni“ začali druhé dejstvo náporom, z ktorého pramenila aj presilovka, no namiesto toho, aby ju využili na zníženie, unikol im Matoušek, ktorý svoje sólo premenil na tretí gól a vyhnal O'Connora z bránky. Nahradil ho Cowley, no ani jemu nevydržalo dlho čisté konto.

V 30. minúte totiž ušiel obrane hostí po pravej strane Gašpar a kanonier „belasých“ zvýšil už na 4:0. Tréner Nitry si následne zobral oddychový čas. Jeho zverenci sa v závere trochu prebrali a vypracovali si niekoľko šancí, no Kollár, Slovák ani Bajtek sa proti Parksovi nepresadili.

Tretiu tretinu poznačili nervozita, tvrdé osobné súboje, fauly a časté šarvátky. Hra sa tak často kúskovala a na ľade sa viac bojovalo. Domáci mohli pridať piaty gól v dvoch početných výhodách piatich proti trom, ale napriek viacerým šanciam sa im to nepodarilo.

V závere zápasu však hrali ďalšiu presilovku o dvoch hráčov a už ju využili. Na 5:0 zvýšil Harris. Slovan si tak v úvodnom zápase štvrťfinálovej série pripísal jednoznačné víťazstvo.

Hlasy:

Robert Döme, tréner Slovana: „S výsledkom aj s hrou sme spokojní. Stále nás čaká ťažká séria, ale dnes k tomu mužstvo pristúpilo tak, ako malo. Myslím si, že sme hrali jeden z najlepších zápasov pod mojím kormidlom. Hráči hrali konečne play off hokej a myslím si, že dnes sme boli lepší tím. Sme spokojní s hrou presilovkovej formácie, tí hráči boli zranení, teraz sa dali dokopy a sme za to veľmi radi.“

Antonín Stavjaňa: „Pre mňa je ten výsledok až príliš jednoznačný. Na to, že sme desať dní odpočívali, herný prejav nebol na takej úrovni. Zlyhali sme jednoznačne v korčuľovaní, v tom som videl obrovský rozdiel. Ako keby hrala extraliga s prvou ligou. Bez toho sa nepohneme ďalej, ak sa chceme vyrovnať Slovanu, musíme začať pri tomto.“

Poprad si poradil s Detvou

Hokejisti HK Poprad vyhrali na domácom ľade nad HC 07 Detva 6:3 a ujali sa vedenia v sérii. Hostia vyrovnali v zápase na 2:2 i 3:3, no Poprad potom pridal ďalšie tri góly. Druhé stretnutie je na programe vo štvrtok opäť v Poprade.

HK Poprad – HC 07 Detva 6:3 (2:0, 2:3, 2:0)

Góly: 3. Livingston (Zagrapan, Handlovský), 6. Handlovský, 28. Mešár (Mashinter), 35. Skokan (Livingston, Svitana), 56. Skokan, 60. Haščák – 24. Askarov (Gachulinec, Downing), 27. Čacho (Askarov), 31. Askarov (Downing, Gachulinec). Rozhodovali: Štefik, Hronský – Durmis, J. Konc ml., vylúčení: 4:4, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, bez divákov
Poprad: Vošvrda – Brejčák, Drgoň, Dalhuisen, Seigo, Ulrych, Kramár, Hudec – Svitana, Skokan, Haščák – Tavi, Preisinger, Vandas – Livingston, Zagrapan, Handlovský – Mešár, Matej Paločko, Mashinter – Jevoš
Detva: Petrík – Jendroľ, Turan, Rymsha, Gachulinec, Rais, King, Lalík – Ščurko, Klíma, Ľupták – Askarov, Downing, Sýkora – Cox, Čacho, Charbonneau – Bača, V. Fekiač, Žilka – Magdolen.

Domáci Popradčania mali do prvého zápasu štvrťfinále play-off proti Detve raketový nástup. Už v 3. minúte rozvlnil sieť za chrbtom Petríka Livingston. O tri minúty neskôr potrestal chybu v rozohrávke Detvy aj vďaka prispeniu odrazu puku od rozhodcu nekompromisný Handlovský – 2:0.

V 24. minúte to potrdil Askarov počas prvej presilovky hostí, keď strelou po ľade prekonal brankára Popradu po prvý raz. Scenár z posledných domácich zápasov Popradu sa opakoval. Popradčania totiž znova prišli o sľubné vedenie v zápase. V 27. minúte sa zblízka presadil dorážkou nikým nepokrytý Čacho – 2:2.

Vzápätí poskakoval puk za už prekonaným Petríkom po Zagrapanovej strele, ale Livingstom ho nedopravil do odkrytej časti bránky. Domáci sa však presadili z nasledujúcej akcie. Mashinterovo zakončenie posunul za bránkovou čiarou pohotový Mešár. Poprad sa z vedúceho zásahu dlho netešil. Detva opäť biliardovo zahrala presilovkovú kombináciu a na jej konci bol Askarov – 3:3.

Po necelých šiestich minútach hry v tretej tretine zahodil nemožné Zagrapan. Na bránkovej čiaru mu gólovú dorážku zblokoval obranca Detvy Rymsha. Na tri kompletné útoky hrajúci hostia držali s „kamzíkmi“ krok, ale do vyložených streleckých pozícií sa nedostávali. Poprad kontroloval hru.

V 55. minúte strieľal z medzikružia osamotený Jendroľ. S jeho pokusom si popradský brankár poradil. Gólovú poistku pridal v 56. minúte po kombinácii prvého útoku nešťastným tečom do vlastnej bránky obranca Detvy Lalík. Gól bol pripísaný popradskému útočníkovi Skokanovi.

Necelé dve minúty si vzala lavička hostí oddychový čas. Detva to následne skúšala v šestici. Konečné skóre zápasu 6:3 spečatil do prázdnej brány Haščák. Poprad sa ujal vedenia v sérii 1:0 na zápasy.

Hlasy

Peter Mikula, tréner HK Poprad: „Úvodná tretina bola z našej strany zaujímavá a hlavne efektívna. Potom sme sa vrátili k našej staromódnej veci, keď v druhej tretine vždy nakopneme súpera rôznymi individuálnymi chybami. Súper to dokonale využil gólmi v presilovkách. Do tretej tretiny sme hráčov ladili skôr defenzívne, aby toľko neútočili a vyčkávali na chybu súpera, ktorá aj prišla.“

Ernest Bokroš, tréner HC 07 Detva: „Každá prehra nás mrzí. Tá dnešná veľmi, pretože aj keď nám ušiel začiatok stretnutia, tak sme sa výborne vrátili a vyrovnali stav na 2:2. Bohužiaľ sme sa nechali po zbytočných fauloch vylúčiť do troch, trvalo to príliš dlho a súper to využil a znovu nám odskočil. Aj keď sme sa znova dotiahli, myslím, že sme sa po individuálnych chybách pripravili o dobrý výsledok. Gól do prázdnej bránky v závere už neriešim, to sme hrali vabank.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HK Nitra